Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote24. lokakuuta 2023Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Komissio vauhdittaa kriittiseen lääkepulaan puuttumista ja toimitusvarmuuden parantamista EU:ssa

PharmaStratery

Komissio on tänään hyväksynyt toimia, joilla ehkäistään ja lievennetään entistä paremmin kriittistä lääkepulaa EU:ssa. Viime aikoina koettu kriittinen lääkepula, esimerkiksi tiettyjen antibioottien puute viime talvena, osoittaa, että tarvitaan jatkuvia koordinoituja toimia, jotta voidaan vastata toimitushaasteisiin ja parantaa Euroopan lääkkeiden toimitusketjujen häiriönsietokykyä pitkällä aikavälillä. Tämänpäiväisen tiedonannon keskeisiä tavoitteita ovat kriittisen lääkepulan ehkäiseminen ja lieventäminen EU:n tasolla. Erityistä huomiota kiinnitetään kaikkein kriittisimpiin lääkkeisiin, joiden toimitusvarmuus EU:ssa on varmistettava kaikkina aikoina.

Monia toimenpiteitä on jo toteutettu, jotta ensi talveen voitaisiin valmistautua paremmin. Esimerkiksi terveyshätätilanteiden valmiusviranomainen (HERA) ja Euroopan lääkevirasto (EMA) ovat määrittäneet, mitkä ovat ne keskeiset antibiootit (myös erityisesti lapsille tarkoitetut valmisteet), joihin saattaa kohdistua lääkepulan riski ensi talvena. Näiden antibioottien saatavuuden varmistamiseksi on jo toteutettu toimenpiteitä.

Lisäksi muun muassa käynnistetään lääkkeitä koskeva eurooppalainen solidaarisuusmekanismi, laaditaan kriittisten lääkkeiden luettelo, joustavoitetaan sääntelyä esimerkiksi myyntiajoissa ja toteutetaan antibioottien yhteishankintoja.

Monipuolistaakseen kriittisten lääkkeiden tarjontaa sekä edistääkseen ja nykyaikaistaakseen niiden tuotantoa kaikkien sidosryhmien kanssa komissio aikoo perustaa kriittisten lääkkeiden allianssin. Allianssin on määrä olla toiminnassa vuoden 2024 alussa.

Komissio myös kehittää vuoden 2024 alkupuolella yhteistyössä jäsenmaiden kanssa lääkkeiden varastointia koskevan yhteisen strategisen lähestymistavan lääkepulan ehkäisemiseksi ja lieventämiseksi.

Komissio aikoo perustaa kansainvälisten kumppaneiden verkoston toimitusketjun häiriönsietokyvyn parantamiseksi. EU:n ulkopuolisten maiden kanssa perustetaan myös strategisia kumppanuuksia kriittisten lääkkeiden tuotantoa varten. Tässä otetaan huomioon sekä paikallinen kysyntä että tarpeet EU:ssa ja koko maailmassa.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/IP_23_5190    

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa X:ssä / Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
24. lokakuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto