Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Presskommuniké10 juni 2024Representationen i FinlandLästid: 3 min

EU-kommissionen lanserar systemet Destination Earth i Finland för att bidra till anpassningen till klimatförändringarna

Destination Earth
Destination Earth

I dag tar EU-kommissionen i bruk den första delen av systemet Destination Earth (DestinE) i Finland i närvaro av kommissionens verkställande vice ordförande Margrethe Vestager och arbetsminister Arto Satonen. Destination Earth är ett flaggskepsinitiativ från EU-kommissionen som syftar till att utveckla en mycket exakt digital tvilling till jorden. 

Med hjälp av Europas högpresterande datorer, bland annat superdatorn LUMI i Kajana, kan kommissionen nu sjösätta systemet Destination Earth. Superdatorerna har använts för att simulera och förutspå effekterna av klimatförändringar och extrema väderhändelser. Tack vare detta initiativ kommer Europa att vara bättre rustat för att reagera på naturkatastrofer, anpassa sig till klimatförändringar och förutspå den socioekonomiska inverkan av dessa. 

Tack vare EU:s högpresterande datorer och artificiell intelligens kan systemet Destination Earth använda sig av datamodellering som saknar motstycke. Genom att befästa tillgången till värdefulla data i hela Europa utgör initiativet även en central del av EU-strategin för data.

Destination Earth har nu tagits i bruk och kommer att fortsätta att utvecklas. Systemets verksamhet kommer att utvidgas och dessutom kommer ytterligare komponenter att tas fram. Senast år 2030 bör Destination Earth ha skapat en fullständig kopia av jorden. 

Destination Earth-systemet omfattar för närvarande följande huvudsakliga komponenter:

  • En kärnplattform som ger användarna tillgång till en första uppsättning tjänster, verktyg och applikationer. 
  • Två digitala tvillingar – den digitala tvillingen för anpassning till klimatförändringar och den digitala tvillingen för extrema väderförhållanden – som tillhandahåller data med en hög upplösning som stöd vid analys och testning av olika scenarier. 
  • En databas som säkerställer en smidig tillgång till data från de två digitala tvillingarna och till ett stort antal andra datakällor, såsom EU:s jordobservationsprogram, Copernicus.

Följ webbsändningen av lanseringen från kl. 13.00 finsk tid i dag, den 10 juni: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/events/destination-earth-goes-live

 

Bakgrund 

EU-kommissionen lanserade officiellt förberedelserna av systemet Destination Earth 2022, i samarbete med Europacentret för medellånga väderprognoser (ECMWF), Europeiska rymdorganisationen (ESA) och Europeiska organisationen för utnyttjande av meteorologiska satelliter (Eumetsat). 

Den för närvarande överenskomna finansieringen inom ramen för programmet för ett digitalt Europa uppgår till drygt 315 miljoner euro. Att systemet nu har tagits i bruk markerar slutet på den första fasen och inledningen av den andra fasen, som båda finansieras med drygt 150 miljoner euro vardera. Den tredje fasen och dess finansiering är beroende av det slutgiltiga programmet för ett digitalt Europa under perioden 2025−2027, vilket för närvarande tas fram. Ytterligare medel för forskningen kring och utvecklingen av de digitala tvillingarna har beviljats från programmet Horisont Europa. 

Läs mer (på engelska): Destination Earth | Shaping Europe’s digital future (europa.eu)

Citat:

Margrethe Vestager, EU-kommissionens verkställande vice ordförande med ansvar för ett Europa rustat för den digitala tidsåldern:

− Lanseringen av den första delen av Destination Earth (DestinE) omdanar vår kamp mot klimatförändringarna. Systemet kommer att ge oss en mycket exakt digital tvilling till jorden. Det innebär att vi kan observera miljömässiga utmaningar, vilket kan hjälpa oss att förutspå framtida scenarier på ett helt nytt sätt. Den första fasen visar vad Europa kan åstadkomma när vi sammanför vår spetsforskning med vår massiva superdatorkapacitet. I dag är framtiden bokstavligt talat på en armlängds avstånd.

Översikt

Publiceringsdatum
10 juni 2024
Upphovsman
Representationen i Finland