Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli2. kesäkuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Europe Direct -verkosto pohti Milanossa uusia näkökulmia tiedotustyöhön ja kansalaisten osallistumiseen nykyisessä levottomassa tilanteessa

GM Milan

EU:lla on Europe Direct -pisteitä kaikissa jäsenmaissa. Yhteensä niitä on yli 400, ja näistä kahdeksan on Suomessa: Etelä-Pohjanmaa (Seinäjoki), Etelä-Savo (Mikkeli), Häme ja Pirkanmaa (Valkeakoski), Kainuu (Kajaani), Kuopio (Kuopio), Kymenlaakso (Hamina), Pohjois-Pohjanmaa (Oulu) ja Pohjois-Satakunta (Kankaanpää).

Europe Direct -pisteet auttavat tuomaan EU:n lähemmäs ihmisiä eri puolilla Suomea ja edistämään eurooppalaista ulottuvuutta paikallistasolla. Ne vastaavat kysymyksiin EU:n politiikoista, ohjelmista ja prioriteeteista ja järjestävät erilaisia tapahtumia ja luentoja EU-asioista. Lisäksi ne tekevät yhteistyötä tiedotusvälineiden kanssa disinformaation torjumiseksi sekä koulujen kanssa edistääkseen unionin aktiivista kansalaisuutta.

Tällä viikolla kaikkien yli 400 Europe Direct -pisteen edustajat tapasivat Milanossa Italiassa. Kokous pidettiin nyt, kun on taas mahdollista järjestää tapahtumia ja tavata ihmisiä paikan päällä eikä pelkästään näyttöruudulla, kahden pandemiavuoden jälkeen. Nyt on tärkeää arvioida muuttuvaa tilannetta ja varmistaa, että Europe Direct -pisteillä on tarvittavat välineet tiedotustyön ja ruohonjuuritason toiminnan mukauttamiseksi Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan aiheutuneisiin levottomiin olosuhteisiin.

Näissä ennennäkemättömissä olosuhteissa Euroopan komissio pyrkii uudistamaan kumppanuutta niiden EU-maissa toimivien alue- ja paikallisviranomaisten ja kansalaisjärjestöjen kanssa, jotka hallinnoivat Europe Direct -pisteitä. Europe Direct -pisteiden keskeisenä tehtävänä on välittää tietoa EU:sta ja viestiä ihmisten kanssa paikallistasolla, ja niitä tuetaan tässä tärkeässä toiminnassa.

Komissaari Paolo Gentiloni totesi, että näinä epävarmoina aikoina EU-asioista tiedottaminen on tärkeämpää – ja haastavampaa – kuin koskaan aiemmin. ”Europe Direct -pisteillämme on erittäin tärkeä rooli tässä yhteydessä, sillä ne ovat keskeisiä yhteyspisteitä EU-kansalaisten ja EU:n toimielinten välillä. Kaikkien olisi tiedettävä, missä lähin Europe Direct -piste sijaitsee, jotta he tietäisivät, mistä voi saada lisätietoa siitä, mitä EU tekee heidän hyväkseen”, komissaari Gentiloni sanoi.

Komission Suomen-edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila osallistui kokoukseen ensimmäistä kertaa. ”Heti huomaa, että Europe Direct -pisteet ovat todella yhtenäinen perhe, ja keskinäinen kokemusten ja oppien vaihto on todella hyödyllistä. Hienoa, että vihdoin voidaan tavata toisiamme ruudun ulkopuolella”, Ulvila totesi.

Kaikkien Suomessa sijaitsevien Europe Direct -pisteiden – ja EU-tallekirjastojen, joissa on saatavilla muun muassa EU-asioita käsitteleviä asiakirjoja – yhteystiedot löytyvät alla olevan linkin kautta.

Lisätietoa: https://finland.representation.ec.europa.eu/ota-yhteytta-euroopan-unioniin/yhteystiedot-suomessa/eun-yhteyspisteet-suomessa_fi

Tiedot

Julkaisupäivä
2. kesäkuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto