Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
  • Uutisartikkeli
  • 20. lokakuuta 2020
  • Suomen-edustusto
  • Arvioitu lukuaika: 2 min

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean toimikauden käynnistyessä uusia jäseniä on yli 40 prosenttia

Komitean aloittaessa lokakuussa uuden toimikautensa (2020–2025) Euroopan talous- ja sosiaalikomitean 329 jäsenestä uusia jäseniä on 137.

Jäsenet toimivat järjestäytyneen kansalaisyhteiskunnan äänitorvena EU:ssa seuraavien viiden vuoden ajan.

ETSK:n jäsenet aloittavat toimikautensa covid-19-pandemiasta johtuvien rajoitusten ohjaamina. Turvavälien noudattaminen ja hybridikokoukset ovat Brysselissä edelleen sääntö, kun infektioiden määrä kasvaa kaikkialla Euroopassa.

Perussopimusten mukaisesti ETSK:n 329 jäsentä nimetään uudelleen joka viides vuosi. Tällä kertaa heistä on uusia jäseniä yli 40 prosenttia, ja nämä tuovat uudelleennimettyjen jäsenten rinnalla työskentelyyn tuoreita näkökulmia, ideoita ja energiaa.

Naisten osuus jäsenistä uudella toimikaudella on 33 prosenttia, kun se viime kaudella oli 27,30 prosenttia. Vuosina 2010–2015 naisten osuus oli 24,70 prosenttia. Naisjäseniä on suhteessa eniten Virolla, 85,71 prosenttia, ja seuraavaksi eniten Tšekin tasavallalla ja Kroatialla, 66,67 prosenttia. Portugalilla ja Kyproksella ei sitä vastoin ole yhtään naisjäsentä. Ruotsalaisjäsenten sukupuolijakauma on täysin tasapainossa.

Nuorin jäsenistä on 27-vuotias, ja vanhin jäsen, joka toimii ikäpuheenjohtajana ETSK:n uuden johtohenkilöstön valitsevassa täysistunnossa, on 76-vuotias.

Neuvosto nimittää jäsenet viideksi vuodeksi jäsenvaltioiden tekemien ehdotusten perusteella. Täydellinen luettelo uuden toimikauden 2020–2025 jäsenistä on pian saatavilla ETSK:n verkkosivuilla.

Kaikkiaan 329 uuden tai uudelleennimetyn jäsenen on määrä kokoontua ensimmäistä kertaa Brysseliin 27. lokakuuta.Lokakuun 28. päivänä he valitsevatuuden puheenjohtajan sekä kaksi varapuheenjohtajaa (joista toinen vastaa viestinnästä ja toinen budjetista) kahden ja puolen vuoden mittaiseksi toimikaudeksi.

Puheenjohtajan tehtävä kiertää komitean kolmen ryhmän (työnantajat, työntekijät ja ”moninainen Eurooppa” välillä. Kaksi edellistä puheenjohtajaa on valittu työntekijät- ja ”moninainen Eurooppa” ‑ryhmistä.

Kaikki jäsenet liittyvät yhteen kolmesta ryhmästä, joista kukin valitsee myös oman puheenjohtajansa kahden ja puolen vuoden mittaiseksi toimikaudeksi, joka voidaan uusia.

ETSK:n päätehtävänä on antaa neuvoja EU:n lainsäätäjille (Euroopan komissiolle, Euroopan parlamentille ja neuvostolle) säädösehdotusten ja toimintapolitiikkojen laadinnassa kuuden jaoston ja yhden neuvoa-antavan valiokunnan avustuksella. Nämä toimivat monilla politiikanaloilla ja käsittelevät muun muassa sosiaali-, talous-, maatalous-, ympäristö- ja liikennekysymyksiä.

Jäsenet liittyvät myös yhteen tai useampaan jaostoon. Nekin valitsevat puheenjohtajansa kahden ja puolen vuoden mittaiseksi toimikaudeksi, joka voidaan uusia.

Suomalaisjäsenet toimikaudella 2020–2025

Maria HÄGGMAN

kansainvälisten asioiden päällikkö, Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ry

Vertti KIUKAS

pääsihteeri, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

Mira-Maria KONTKANEN

EU-asiantuntija, Suomen Yrittäjät

Markus PENTTINEN

kansainvälisten asioiden päällikkö, Akava

Pekka RISTELÄ

kansainvälisten asioiden päällikkö, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö (SAK)

Simo TIAINEN

kansainvälisten asioiden johtaja, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK)

Timo VUORI

johtaja, Keskuskauppakamari

Tiina VYYRYLÄINEN

tiiminvetäjä, Kuluttajaliitto

Janica YLIKARJULA

johtava asiantuntija, EU-edunvalvonta, Elinkeinoelämän keskusliitto (EK)

Lisätietoja antaa

Ewa Haczyk Plumley

ETSK:n lehdistöyksikön päällikkö

Sähköposti: Ewa [dot] Haczykateesc [dot] europa [dot] eu

P. +32 25468641

@EESC_PRESS

__ ____________________________________________________________________________

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea edustaa järjestäytyneeseen kansalaisyhteiskuntaan kuuluvia talous- ja yhteiskuntaelämän eri aloja. Komitea on neuvoa-antava elin, joka on perustettu vuonna 1957 allekirjoitetulla Rooman sopimuksella. Sen neuvoa-antava tehtävä antaa komitean jäsenille ja heidän edustamilleen organisaatioille mahdollisuuden osallistua Euroopan unionin päätöksentekoprosessiin.

__ _____________________________________________________________________________

Tiedot

Julkaisupäivä
20. lokakuuta 2020
Laatija
Suomen-edustusto