Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli14. lokakuuta 2020Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Vihreän kehityksen ohjelma: komissiolta uusi kemikaalistrategia

Euroopan komissio hyväksyi tänään EU:lle kestävyyttä edistävän kemikaalistrategian. Strategia on ensimmäinen askel kohti Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa ilmoitettuja saasteettomuuden ja myrkyttömän ympäristön tavoitteita.

Strategialla tuetaan innovointia turvallisten ja kestävien kemikaalien kehittämiseksi, ja se auttaa parantamaan ihmisten terveyden ja ympäristön suojelua vaarallisilta kemikaaleilta. Tavoitteisiin sisältyy kaikkein haitallisimpien kemikaalien käytön kieltäminen kulutustuotteissa, kuten leluissa, lastenhoitotarvikkeissa, kosmeettisissa valmisteissa, pesuaineissa, elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvissa materiaaleissa sekä tekstiileissä, ellei niiden käyttöä osoiteta yhteiskunnan kannalta välttämättömäksi.

Lisäksi pyritään varmistamaan, että kaikkia kemikaaleja käytetään turvallisemmin ja kestävämmin. Tässä siirtymässä kemianteollisuutta tuetaan useilla innovointi- ja investointitoimilla. Strategiassa kiinnitetään myös jäsenvaltioiden huomio elpymis- ja palautumistukivälineen tarjoamiin mahdollisuuksiin investoida EU:n teollisuuden vihreään ja digitaaliseen siirtymään, myös kemianteollisuuden alalla.

Strategiassa nähdään EU:n teollisuus maailmanlaajuisesti kilpailukykyisenä toimijana turvallisten ja kestävien kemikaalien tuotannossa ja käytössä. Siinä esitetyillä toimilla tuetaan teollisuuden innovaatioita, joilla kemikaalien turvallisuudesta ja kestävyydestä voidaan tehdä EU:n markkinoiden normi ja maailmanlaajuinen mittapuu.

Vuonna 2018 Eurooppa oli maailman toiseksi suurin kemikaalien tuottaja (16,9 prosenttia myynnistä). Kemianteollisuus on EU:n neljänneksi suurin teollisuudenala, joka työllistää suoraan noin 1,2 miljoonaa ihmistä. Tuotetuista kemikaaleista 59 prosenttia toimitetaan suoraan muille aloille, kuten terveydenhuoltoon, rakennusalalle ja auto-, elektroniikka- ja tekstiiliteollisuuteen. Kemikaalien maailmanlaajuisen tuotannon odotetaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2030 mennessä, ja kemikaalien jo nyt laajalle levinneen käytön odotetaan lisääntyvän, myös kulutustavaroissa.

EU:lla on pitkälle kehittynyt kemikaalilainsäädäntö, jolla on luotu maailman edistynein tietopohja kemikaaleista ja perustettu tieteellisiä elimiä kemikaalien riskien ja vaarojen arviointia varten. EU on myös onnistunut vähentämään tiettyjen vaarallisten kemikaalien, kuten karsinogeenien, ihmisille ja ympäristölle aiheuttamia riskejä. EU:n kemikaalipolitiikkaa on kuitenkin edelleen lujitettava, jotta voidaan ottaa huomioon uusin tieteellinen tieto ja kansalaisten huolenaiheet.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_20_1839

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
14. lokakuuta 2020
Laatija
Suomen-edustusto