Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli17. elokuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 2 min

Uusi eurooppalainen Bauhaus -palkinto Suomeen – kiertotalousinnovaatiossa kukat jatkavat elämäänsä uusina tuotteina

Irene Purasachit ja Chanawan Danpan

Uusi eurooppalainen Bauhaus on luova ja poikkitieteellinen aloite, joka yhdistää Euroopan vihreän kehityksen ohjelman elinympäristöihimme. Uusi eurooppalainen Bauhaus -palkinnon voittajat Irene Purasachit ja Chanawan Danpan tarttuvat kukkateollisuuden jäteongelmaan valmistamalla nahan kaltaista materiaalia kukkajätteestä.

Flaux on osa suomalais-saksalaista Flower Matter -tutkimusprojektia, joka pyrkii löytämään keinoja muuttaa kukkajäte ympäristöystävällisiksi käyttömateriaaleiksi. Flaux sai 15 000 euron arvoisen Uusi eurooppalainen Bauhaus – Nouseva tähti (Rising Star) -palkinnon. Uusi eurooppalainen Bauhaus -palkintojen tavoitteena on osaltaan tuoda esiin, että Euroopan vihreän kehityksen ohjelman edistämä kestävyys voi sekä osallistaa että lisätä elämisen laatua arjessa ja paikallisyhteisöissä kaikkialla Euroopassa.

Kilpailun voittajat julistettiin kesäkuussa Uusi eurooppalainen Bauhaus -festivaaleilla Brysselissä. Kilpailussa kategorioita oli yhteensä neljä, joista jokaisessa jaettiin sekä ensimmäisen että toisen sijan palkinnot. Lisäksi kussakin kategoriassa oli kaksi rinnakkaista kilpailua, joissa palkinnot jaettiin alle 30-vuotiaiden kilpailijoiden projekteille samoin kuin hiljattain toteutuneille projekteille.

Alle 30-vuotiaiden kategoriassa kilpailleet Flaux-projektin luojat, Aalto-yliopistossa muotoilua opiskellut Irene Purasachit ja muotia sekä muotoilua Saksassa opiskellut Chanawan Danpan, ovat palkinnosta innoissaan. ”En löydä tälle edes sanoja! Palkinnon voittaminen oli mahtavaa”, Purasachit iloitsee. ”Se on kuin toteen käynyt unelma! Olemme tehneet kovasti töitä Flauxin eteen ja on mahtavaa, että alun perin EU:n ulkopuolelta tulevina henkilöinä meillä oli mahdollisuus osallistua kilpailuun”, Danpan lisää.

Kukkajätteestä kiertotalouden raaka-aineeksi

Purasachit tutki jo opiskellessaan kotimaassaan Thaimaassa erilaisia mahdollisuuksia hyödyntää muun muassa hedelmiä uusien materiaalien kehittämisessä. Idea Flaux-materiaaliin syntyi, kun Purasachit opiskeli Lontoossa floristiksi. ”Huomasin, kuinka paljon kukkia heitetään pois, ja ajattelin, että niitä voisi hyödyntää muulla tavalla”, hän kertoo. Purasachitin ja Danpanin mukaan jopa 40 prosenttia kaupallisesti kasvatetuista kukista heitetään pois ennen kuin ne tavoittavat kuluttajat. Suomessa tukku- ja vähittäiskaupassa poisheitettyjen kukkien määrä vaihtelee 2–10 prosentin ja pienemmissä kukkakaupoissa 5–10 prosentin välillä.

Kiertotalous on Flaux-projektin ytimessä. Kukkajätteen muuttaminen nahan kaltaiseksi materiaaliksi tuo biomassalle lisäarvoa kaatopaikalle päätymisen sijaan. ”Nahan kaltaisen materiaalin kehittäminen vaikutti kaikkein lupaavimmalta. Tällä hetkellä hyödynnämme materiaalin kehittämisessä ruusuja ja neilikoita”, Purasachit sanoo.

Purasachit ja Danpan kertovat, että Flauxissa on potentiaalia uuden sukupolven materiaaliksi, joka korvaa eläinperäistä nahkaa ja muovista tehtyä nahkaa. ”Kuluttajat vaativat enenevässä määrin ekologisesti kestäviä tuotteita, ja vaatimukset kohdistuvat myös muotiteollisuuteen”, Danpan toteaa. Flaux on lisäksi biohajoavaa, jolloin sitä on mahdollista kierrättää uudelleen toiseksi materiaaliksi, kuten kukkapaperiksi. Suuremmassa mittakaavassa Flaux-materiaalin laajempi käyttö voisi myös vähentää tarvetta eläinperäisen nahan käytölle, mikä puolestaan vähentäisi tarvetta kasvattaa ravintoa karjalle. Tällä tavoin voitaisiin lopulta vähentää metsien tuhoutumista ja maaperän pilaantumista.

Palkintorahat jatkokehittämiseen

Uusi eurooppalainen Bauhaus -kilpailun palkintorahat Purasachit ja Danpan aikovat käyttää Flaux- materiaalin jatkokehitykseen. Kehitystyö jatkuu Saksassa, sillä Berliinin kaupunki on myöntänyt kaksikolle apurahan. ”Pyrimme kehittämään materiaalia ja tekemään siitä entistäkin kestävämpää, jotta se soveltuu monipuoliseen käyttöön”, Purasachit kertoo.

Kukkien tuoma väri on myös iso osa materiaalin kehittämistä. ”Flaux-materiaalin väriä ei voi täysin kontrolloida, ja materiaalin ikääntyessä väri katoaa siitä lopulta kokonaan. Emme kuitenkaan näe tätä puutteena. Ikuisesti kestävät värit ovat usein ympäristölle ja niitä käsitteleville työntekijöille haitallisia, joten koemme, että luonnolliset värit ovat tässä mielessä parempia”, Purasachit ja Danpan huomauttavat.

Tavoitteena on lopulta materiaalin tuotteistaminen. ”Flaux-materiaalista tehtyjen nahkatuotteiden kehittäminen on seuraava askel eteenpäin”, he sanovat.

Tiedot

Julkaisupäivä
17. elokuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto