Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli18. syyskuuta 2020Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Unionin tila: Olisi kehitettävä nopeita verkkoyhteyksiä ja saatava 5G-verkot pian käyttöön

Puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan alkanut vuosikymmen on digitaalinen vuosikymmen. Tähän liittyen komissio on julkaissut tänään suosituksen, jossa EU-maita kehotetaan lisäämään investointeja erittäin suuren kapasiteetin laajakaista- ja 5G...

Tänään antamassaan suosituksessa komissio kehottaa EU-maita kehittämään yhdessä 30. maaliskuuta 2021 mennessä yhteiset käytännöt erittäin suuren kapasiteetin kiinteiden ja mobiiliverkkojen, myös 5G-verkkojen, nopeaa käyttöönottoa varten.

Yhteisten käytäntöjen mukaisilla toimilla on tarkoitus vähentää erittäin suuren kapasiteetin verkkojen käyttöönoton kustannuksia ja nopeuttaa verkkojen käyttöönottoa erityisesti poistamalla tarpeettomia hallinnollisia esteitä.

Lisäksi tarkoituksena on varmistaa radiotaajuuksien oikea-aikainen saatavuus 5G:lle ja kannustaa operaattoreita investoimaan verkkoinfrastruktuurin laajentamiseen.

Toimilla on myös tarkoitus lisätä maiden rajat ylittävää koordinointia radiotaajuuksien jakamisessa, jotta voitaisiin tukea innovatiivisia 5G-palveluja erityisesti teollisuudessa ja liikenteessä.

Suosituksessa kehotetaan EU-maita ilmoittamaan ehdotuksensa yhteisiksi käytännöiksi 20. joulukuuta 2020 mennessä.

Tänään annetussa suosituksessa korostetaan myös tarvetta varmistaa 5G-verkkojen turvallisuus ja häiriönsietokyky. EU-maat ovat jo tehneet yhteistyötä komission ja EU:n kyberturvallisuusviraston (ENISA) kanssa ja kehittäneet välineistöä, jolla voidaan torjua tehokkaasti 5G-verkkoihin kohdistuvia suuria riskejä.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_20_1603

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
18. syyskuuta 2020
Laatija
Suomen-edustusto