Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote16. joulukuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 3 min

​​​​​​​Ukraina: EU sopii yhdeksännestä pakotepaketista Venäjää vastaan

EU:n ja Ukrainan liput

Komissio toteaa tyytyväisenä neuvoston hyväksyneen yhdeksännen paketin, joka sisältää voimakkaita Venäjän vastaisia pakotteita sen Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vuoksi. Tämä on vastaus Venäjän jatkuvaan jännitteiden kärjistämiseen ja laittomaan sotaan Ukrainaa vastaan ja erityisesti siihen, että Venäjä on tarkoituksellisesti kohdistanut iskuja siviileihin ja siviili-infrastruktuuriin ja pyrkinyt lamaannuttamaan maan alkutalven aikana.

Tänään hyväksytyllä paketilla täydennetään EU:n täyttä tuontikieltoa venäläiselle raakaöljylle ja G7-kumppanien kanssa sovittua öljyn maailmanlaajuista hintakattoa, jotka molemmat tulevat voimaan 5. joulukuuta.

Uusi pakotepaketti kattaa etenkin seuraavat osa-alueet:

Uusia nimiä pakoteluetteloon

EU on lisännyt lähes 200 uutta henkilöä ja yhteisöä niiden henkilöiden luetteloon, joiden varat on jäädytetty. Siihen sisältyy muun muassa Venäjän asevoimat, yksittäisiä upseereita ja puolustusteollisuuden yrityksiä, duuman ja liittoneuvoston jäseniä, ministereitä, Venäjän miehittämillään alueilla nimittämiä viranomaisia sekä poliittisia puolueita. Luettelossa on henkilöitä, jotka ovat olleet keskeisesti osallisina, kun Venäjä on tehnyt siviilejä vastaan raakoja ja tahallisia ohjusiskuja, ukrainalaisia lapsia on siepattu Venäjälle ja ukrainalaisia maataloustuotteita on varastettu.

Uudet EU:n vientikiellot

Uusia vientirajoituksia on annettu arkaluonteisille kaksikäyttötuotteille ja kehittyneille teknologioille, joilla edistetään Venäjän sotilasvoimavaroja ja teknologista kehittämistä. Näitä ovat droonien moottorit, naamioitumistarvikkeet, kemialliset ja biologiset varusteet, mellakantorjunta-aineet ja uudet elektroniset komponentit, joita on tavattu Venäjän sotilasjärjestelmissä taistelukentällä.

Lisäksi tiukimmat vientirajoitukset ulotetaan 168 uuteen venäläiseen yhteisöön, jotka ovat läheisessä yhteydessä Venäjän sotateollisuuskompleksiin. Tarkoituksena on estää niiden pääsy arkaluonteisiin kaksikäyttötuotteisiin ja edistyneen teknologian tuotteisiin. Pakotteiden kohteena olevien yhteisöjen kokonaismäärä on nyt 410. Tämä päätös on tehty tiiviissä yhteistyössä EU:n kumppaneiden kanssa, ja sen piiriin kuuluu eri aloilla, kuten ilmailussa, toimivia sotilaallisia loppukäyttäjiä.

Uudet vientikiellot koskevat myös uusia teollisuustuotteita ja -teknologiaa, kuten lelu- ja harrastedrooneja, monimutkaisia generaattoreita, kannettavia tietokoneita ja tietokonekomponentteja, piirilevyjä, radionavigointijärjestelmiä, radiokauko-ohjauslaitteita, ilma-alusten moottoreita ja niiden osia, kameroita ja linssejä.

Venäjälle tarjottavien yrityspalvelujen valikoima kapenee, kun markkina- ja mielipidetutkimuspalvelut, tekniset testaus- ja analysointipalvelut sekä mainontapalvelut kielletään.

Venäläisiä pankkeja koskevat uudet liiketoimikiellot

Kolmelle uudelle venäläiselle pankille on määrätty pakotteita. Näihin kuuluu muun muassa Venäjän aluekehityspankki, jota koskevan täyden liiketoimintakiellon tarkoituksena on lamauttaa Putinin rahantekokoneisto.

Venäläisille tiedotusvälineille asetetut uudet kiellot

EU on määrännyt pakotteita neljälle uudelle venäläiselle kanavalle.

Venäjän droonien hankkimisen estäminen

Droonien moottoreiden suoraa vientiä Venäjälle rajoitetaan. Sama koskee EU:n ulkopuolisia maita, kuten Irania, jos epäillään, että moottoreita käytetään Venäjällä.

Venäjän energia- ja kaivosalaan kohdistuvat taloudelliset toimenpiteet

Venäjän energia-alaan jo ennestään kohdistuvan investointikiellon lisäksi nyt kielletään EU:n uudet investoinnit Venäjän kaivosalaan tiettyjä raaka-aineita lukuun ottamatta.

Lisätietoa

EU:n Venäjän vastaiset pakotteet ovat osoittautuneet tehokkaiksi. Ne vahingoittavat Venäjän kykyä valmistaa uusia aseita ja korjata nykyisiä aseita sekä haittaavat sen materiaalikuljetuksia.

Venäjän hyökkäyksen vaikutukset geopolitiikkaan, talouteen ja rahoitukseen ovat selvät, sillä sota vahingoittaa maailman hyödykemarkkinoita erityisesti maatalouselintarvikkeiden ja energian osalta. EU varmistaa edelleen, etteivät sen asettamat pakotteet vaikuta energian ja maatalouselintarvikkeiden vientiin Venäjältä EU:n ulkopuolisiin maihin.

Euroopan komissio valvoo EU:n perussopimusten valvojana EU:n pakotteiden noudattamista kaikkialla EU:ssa.

EU on yhtenäinen solidaarisuudessaan Ukrainaa kohtaan. Se tukee Ukrainaa ja sen kansaa yhdessä kansainvälisten kumppaneidensa kanssa myös poliittisella, taloudellisella ja humanitaarisella lisätuella.

 

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_22_7652

 

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
16. joulukuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto