Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli28. syyskuuta 2020Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Tullien toimintaa tehostetaan EU:ssa

Komissio on tänään julkistanut uuden tulliliittoa koskevan toimintasuunnitelman. Siinä esitettävien toimenpiteiden tarkoituksena on saada seuraavien neljän vuoden aikana EU-maiden tullilaitokset toimimaan älykkäämmin, innovatiivisemmin ja...

Tänään julkaistun tulliliittoa koskevan toimintasuunnitelman keskeiset aloitteet koskevat muun muassa riskienhallintaa, verkkokaupan hallinnointia, vaatimusten noudattamisen parantamista ja tulliviranomaisten yhdenmukaista toimintaa.

Talouspolitiikasta vastaava komissaari Paolo Gentiloni muistuttaa, että EU:n tulliliitto oli aikoinaan yksi Euroopan integraatiokehityksen ensimmäisistä konkreettisista saavutuksista. ”Yli viiden vuosikymmenen ajan tulliliitto on suojannut eurooppalaisia ja pitänyt rajat ylittävät kauppavirrat liikkeessä. Mutta raja on yhtä heikko kuin sen heikoin kohta. Nykyajan uudet haasteet vaativat järkevää tullilainsäädäntöä, joka toimii paremmin jäsenvaltioiden, kansalaisten ja laillisesti toimivien yritysten kannalta. Dataa on hyödynnettävä paremmin, välineiden ja laitteiden laatutasoa on kohennettava, ja yhteistyötä EU:n sisällä ja kumppanimaiden tulliviranomaisten kanssa on lisättävä.”

Toimintasuunnitelmassa kehotetaan siirtymään toimitusketjujen älykkääseen, riskiperusteiseen valvontaan ja esitetään, että komissioon perustettaisiin uusi yksikkö tulliasioita koskevan tiedon keräämistä, analysointia ja jakamista varten.

Verkkokaupassa esiintyvien vero- ja tullimaksupetosten torjumiseksi toimintasuunnitelmassa esitetään maksupalveluntarjoajien ja verkkokauppa-alustojen velvoitteiden tiukentamista.

Laillisesti toimivien yritysten toimintaa on tarkoitus helpottaa tullialan keskitettyä palvelupistettä koskevalla aloitteella. Ajatuksena on, että yritykset voivat hoitaa kaikki rajamuodollisuudet yhdessä portaalissa. Samalla parannetaan tulliviranomaisten yhteistyötä tietojen käsittelyssä, jakamisessa ja vaihtamisessa.

Toimintasuunnitelman mukaan on myös varmistettava, että kaikissa EU-maissa otetaan käyttöön nykyaikaiset ja luotettavasti toimivat tullitarkastuslaitteet.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_20_1703

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
28. syyskuuta 2020
Laatija
Suomen-edustusto