Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Nyhetsartikel13 december 2022Representationen i FinlandLästid: 1 min

Stöd till Ukraina: EU ger ytterligare energistöd inför vintern

EU:n ja Ukrainan liput

Det är minusgrader i hela Ukraina och miljontals människor står utan säker tillgång till el, centralvärme och vatten till följd av den ryska invasionen. För att hjälpa de människor som är i störst nöd offentliggjorde EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid dagens konferens ”Standing with the Ukrainian people” i Paris tre viktiga stödåtgärder:

  1. EU levererar ytterligare strömgeneratorer, som det finns stort behov av.
  2. Ett centrum inriktat på hälsa och energi ska inrättas i Polen inom ramen för unionens civilskyddsmekanism (rescEU) och vara öppet för bidragsgivare från tredjeländer också.
  3. Lågenergilampor ska doneras till Ukraina.

− Det ukrainska folkets kämpaglöd förblir orubblig, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Vi måste hjälpa ukrainarna genom vintern – och så länge det behövs. Det är därför vi har samlats i Paris i dag. EU hjälper Ukraina allt mer ju lägre temperaturen blir. Vi ska bland annat leverera 800 strömgeneratorer och snart kommer vi att donera upp till 30 miljoner LED-glödlampor, vilket kan bidra till att spara el på ett välbehövt sätt. Dessutom inrättar vi ett nytt EU-centrum i Polen som ska hjälpa Ukraina på områdena hälsa och energi. Centrumet kommer att vara i gång från och med nästa vecka – och det är öppet för bidragsgivare från tredjeländer.

Översikt

Publiceringsdatum
13 december 2022
Upphovsman
Representationen i Finland