Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Nyhetsartikel10 maj 2023Representationen i FinlandLästid: 1 min

Tiina O’Tooles jordbruksstudier i Asikkala ledde till jobb på EU-kommissionens ekologiska enhet

Luomuasiat

Bioprodukter och ekologiska frågor har varit en viktig del av Tiina O’Tooles yrkesmässiga liv redan länge. För närvarande jobbar hon som nationell expert på den ekologiska enheten vid EU-kommissionens generaldirektorat för jordbruk och landsbygdsutveckling. Dessförinnan jobbade hon bland annat på Livsmedelsverket i Finland och har varit med och infört ett övervakningssystem för ekologiskt djurfoder i Finland.

Tiina O’Tooles intresse för framför allt animalieproduktion tog henne ursprungligen till Asikkala för att studera en grundexamen i jordbruk. Därifrån bar det av på praktik på en mjölkgård i Wales. Efter praktikperioden började hon studera vid universitet i den skotska staden Aberdeen, där hon tog en magisterexamen i djurvetenskap, med inriktning på kostvetenskap för husdjur.

På Tiina O’Tooles nuvarande arbetsplats på EU-kommissionens ekologiska enhet arbetar cirka 25 internationella experter från 15 olika EU-länder, varav Tiina O’Toole är den enda finländaren. Hennes arbetsuppgifter omfattar bland annat utveckling av EU:s ekologiska lagstiftning. Hon arbetar även med övervakning av tillämpningen av den ekologiska lagstiftningen – både i EU-länder och i tredjeländer.

På tal om övervakning, har Tiina O’Toole också fått åka på inspektionsresor, häromsistens till Peru, där hon besökte kakaobönodlingar. ”I tredjeländer övervakas det ekologiska jordbruket mycket noggrant”, säger Tiina O’Toole.

”När det kommer till tredjeländer lyfts ofta de mycket fattiga förhållandena fram. Det är därför rörande att se att ekologiskt jordbruk kan lyfta folk ur fattigdom och ge dem en framtid. Att få börja exportera bioprodukter till EU:s inre marknad kan ge många människor omfattande möjligheter”, slår Tiina O’Toole fast.

Läs mer (på finska): https://luomumerkki.fi/tuottajatarina/luomuvalvontaa-eun-ytimessa/

 

Översikt

Publiceringsdatum
10 maj 2023
Upphovsman
Representationen i Finland