Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote21. elokuuta 2023Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 3 min

Tervetuloa mukaan keskusteluun EU:n yhtenäisyydestä, vihreästä siirtymästä ja kestävästä maataloudesta Turun Eurooppa-foorumissa 30.8.–1.9.2023

Eurooppa-foorumi 2023
Copyright Turun Eurooppa-foorumi

Suomen ja Euroopan tulevaisuus puhuttaa jälleen Turun Eurooppa-foorumissa 30.8.–1.9. Tänä vuonna Eurooppa-foorumin teemana on Muuttuva Eurooppa. Eurooppa-foorumiin osallistuvat myös maatalouskomissaari Janusz Wojciechowski  ja kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen sekä useita suomalaismeppejä. 

Poimintoja Eurooppa-foorumin ohjelmasta:

Keskiviikko 30.8.

Klo 14.00–14.45 From farm to fork: A change of the food system is necessary but how to ensure food security and fair play for farmers as well (Sigyn-sali)

Maatalouskomissaari Janusz Wojciechowski alustaa ruokajärjestelmän muutoksesta ja siitä, kuinka viljelijöiden asema turvataan. Alustuksen jälkeen komissaari keskustelee aiheesta maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin ja Keskon vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Riikka Joukion kanssa. Paneelin moderoi emerituspääjohtaja Reijo Kemppinen. Keskustelu on englanninkielinen.

Torstai 31.8.

Klo 9.10 Komissaari Jutta Urpilaisen pääpuheenvuoro (Sigyn-sali)

Klo 10.30–11.15 Euroopan menestymisen rakennuspalikat (Crichton-sali)

SAK:n, STTK:n, EK:n ja Akavan järjestämässä keskustelussa pohditaan, kuinka tulevalla EU-parlamenttikaudella rakennetaan kestävää taloutta, parannetaan kilpailukykyä ja luodaan hyviä työpaikkoja. Panelisteina ovat komissaari Jutta Urpilainen, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta, Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren sekä STTK:n puheenjohtaja Antti Palola. Keskustelun moderaattorina toimii toimittaja ja Milttonin johtava asiantuntija Kirsi Heikel.

Klo 13.00–13.45 EU: yhtenäisyyttä etsimässä (Sigyn-sali)

Nykyisen EU-komission toimikauden viimeinen vuosi on käynnistymässä, ja uusi komissio muodostetaan syksyn 2024 aikana. Komissio on kohdannut toimikautensa aikana pandemian, energiakriisin ja Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan aiheuttamia suuria haasteita, joihin se on onnistunut löytämään toimivia ratkaisuja nopeasti. Toimet ovat vahvistaneet EU:n asemaa, mutta ovatko ne lisänneet sen yhtenäisyyttä? Mitkä ovat Euroopan unionin vahvuudet nyt, kun vaalikautta on jäljellä vajaa vuosi? Mitkä ovat sen tulevat haasteet? Mitä seuraavan komission työohjelman pitäisi pitää sisällään?

Aihetta ruotii paneeli, jossa mukana ovat komissaari Jutta Urpilainen, Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz ja professori Alexander Stubb. Tämän Euroopan komission Suomen-edustuston järjestämän ohjelman juontaa toimittaja Baba Lybeck.

Perjantai 1.9.

Klo 11.00–11.45 Vihreä siirtymä: jatkaako EU tiennäyttämistä? (Sigyn-sali)

Kuluvaa EU-vaalikautta on jäljellä noin vuosi. Laaja Fit for 55 -ilmastolakipaketti alkaa olla maalissa, mutta miten vihreä siirtymä etenee käytännössä? Seuraavat EU-vaalit pidetään alkukesästä 2024, ja uusi komissio kootaan syksyn mittaan. Komissiolta odotetaan alkukesästä 2024 EU:n ilmastolain edellyttämää hahmotelmaa vuoteen 2040 kiristyvistä tavoitteista. Mitä vaalikaudelta 2024–2029 on odotettavissa?

Aiheesta keskustelevat ja linjaavat odotuksiaan Euroopan parlamentin jäsenet Sirpa Pietikäinen (EPP, kok.), Elsi Katainen (Renew, kesk.) ja Ville Niinistö (Greens/EFA, vihr.) sekä Euroopan komission Suomen-edustuston tiedotuspäällikkö Ismo Ulvila. Keskustelun juontaa Climate Leadership Coalitionin toimitusjohtaja Tuuli Kaskinen, ja sen järjestävät Euroopan parlamentin Suomen-toimisto ja Euroopan komission Suomen-edustusto.

Klo 14.00–14.45 Suomi Euroopassa – Jarrumies, lääkäri vai tuomari (Crichton-sali)

Suomen Pankin rahapolitiikka- ja tutkimusosasto järjestää paneelikeskustelun otsikolla ''Suomi Euroopassa – Jarrumies, tuomari vai lääkäri?'' Panelisteina ovat Euroopan komission Suomen-edustuston päällikkö Maria Blässar, valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston osastopäällikkö Pauli Kariniemi ja Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela. Paneelin moderoi Suomen Pankin johtokunnan jäsen Tuomas Välimäki.

Klo 12–17 Speakers’ Corner -tapahtuma Turun kauppatorilla

Speakers’ Cornerissa keskustellaan ajankohtaisista EU-aiheista. Keskusteluihin osallistuu muun muassa useita suomalaismeppejä. Tarkempi ohjelma on katsottavissa Eurooppa-foorumin sivuilta: https://europeforum.fi/ohjelma/speakers-corner/. Tervetuloa myös pisteellemme keskustelemaan EU-urista!

 

Ilmoittaudu nyt Eurooppa-foorumiin tai katso suorat lähetykset verkossa

Eurooppa-foorumin koko ohjelman löydät osoitteesta https://europeforum.fi/. Tapahtumapaikkana toimivat Turun Taideakatemian ja konservatorion tilat osoitteessa Linnankatu 54–60 sekä lisäksi virtuaalinen tapahtuma-alusta verkossa osoitteessa https://event.prospectumlive.com/europeforum.

Yleisö voi osallistua Eurooppa-foorumin paneeleihin ja keskusteluihin paikan päällä ilmoittautumalla etukäteen verkkosivujen ilmoittautumislomakkeen kautta. Paikkoja on rajoitetusti ja ne jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Kauppatorin Speakers’ Corner -yleisötapahtumaan osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista.

Kaikki Eurooppa-foorumin tilaisuudet ovat maksuttomia, ja niihin voi myös osallistua suorissa lähetyksissä virtuaalisen tapahtumasivun kautta.

 

Lisätietoa

Euroopan komission Suomen-edustusto


Ismo Ulvila
Tiedotuspäällikkö

puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)


Nina Hotti
Tiedottaja

puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
21. elokuuta 2023 (Päivitetty viimeksi: 1. syyskuuta 2023)
Laatija
Suomen-edustusto