Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Presskommuniké24 november 2021Representationen i FinlandLästid: 5 min

Europeiska planeringsterminens höstpaket – ett grönare och mer digitalt EU som kommer starkare ur krisen

Talousennuste 2021

Europeiska planeringsterminens höstpaket tar avstamp i den ekonomiska höstprognosen 2021. Där konstaterades det att den europeiska ekonomin går från återhämtning till tillväxt, men att det har uppstått nya faktorer som bromsar.

Europeiska planeringsterminens höstpaket omfattar den årliga tillväxtöversikten, yttranden om euroländernas utkast till budgetplaner 2022, policyrekommendationer för euroområdet och kommissionens förslag till gemensam sysselsättningsrapport.

Den årliga tillväxtöversikten

I det här årets tillväxtöversikt presenteras en ambitiös agenda för 2022, där EU övergår från krishantering till att lägga fokus på en hållbar och rättvis återhämtning som stärker EU-ekonomins motståndskraft. I tillväxtöversikten anges också hur faciliteten för återhämtning och resiliens (RRF), som är huvudinstrumentet i Next Generation EU, ska bli en mer integrerad del av den nya europeiska planeringsterminen.

Faciliteten för återhämtning och resiliens, som har en budget på 723,8 miljarder euro i form av bidrag och lån, kommer att spela en central roll för att bygga upp en motståndskraftig ekonomi där rättvisa står i centrum. Eftersom EU:s prioriteringar är integrerade i återhämtningsfaciliteten kommer det nu att bli lättare för den europeiska planeringsterminen att vägleda medlemsländerna mot en framgångsrik grön och digital omställning och bygga upp en mer motståndskraftig EU-ekonomi.

I dagsläget har EU-kommissionen gjort en positiv bedömning av 22 nationella återhämtnings- och resiliensplaner, inbegripet Finlands plan, och samtliga har därefter godkänts av rådet. Därmed har förfinansiering på 52,3 miljarder euro kunnat betalas ut till 17 medlemsländer sedan augusti 2021. De planer som rådet hittills har godkänt omfattar totalt 291 miljarder euro i bidrag och 154 miljarder euro i lån. Fokus ligger nu på det konkreta genomförandet av återhämtningsplanerna.

Den förfinansiering som har betalats ut från faciliteten för återhämtning och resiliens har redan visat sig bidra till de fyra dimensionerna av konkurrenskraftig hållbarhet som beskrivs i den årliga tillväxtöversikten: miljöhållbarhet, produktivitet, rättvisa och makroekonomisk stabilitet.

EU-kommissionen uppmanar också medlemsländerna att se till att deras nationella reformer och investeringar tar hänsyn till prioriteringarna i den årliga tillväxtöversikten.

Yttrandena om euroländernas utkast till budgetplaner

Kommissionens yttranden om utkasten till budgetplaner 2022 bygger på de finanspolitiska rekommendationer som rådet antog i juni 2021. I yttrandena tas det hänsyn till att stabilitets- och tillväxtpaktens allmänna undantagsklausul fortsätter att vara i kraft även 2022.

Medlemsländerna håller på att avveckla de tillfälliga krisåtgärderna och inriktar sig mer och mer på att stötta återhämtningen. Bidragen från faciliteten för återhämtning och resiliens kommer under 2022 att finansiera 24 procent av återhämtningsåtgärderna. Merparten av dessa bidrag ska betalas ut i början av återhämtningsperioden. Medlemsländerna förväntas spendera mer än 40 procent av sin totala tilldelning av bidrag från återhämtningsfaciliteten i avvaktan på utbetalning av bidrag på grundval av uppnående av mål och delmål.

Nationellt finansierade investeringar ska i enlighet med rådets rekommendation upprätthållas eller i stort sett upprätthållas under 2022 i samtliga medlemsländer.

Rekommendationen för euroområdet

Rekommendationen om den ekonomiska politiken i euroområdet innehåller individuellt anpassade råd till euroländerna i frågor som påverkar hur euroområdet fungerar som helhet. Euroländerna rekommenderas att under perioden 2022–2023 enskilt och tillsammans inom eurogruppen fortsätta att utnyttja och samordna sin nationella finanspolitik för att på ett effektivt sätt stötta en hållbar återhämtning.

Rekommendationen efterlyser en måttligt stödjande finanspolitik under 2022 i hela euroområdet och att de finanspolitiska åtgärderna efterhand riktas in mer och mer på investeringar som främjar en motståndskraftig och hållbar återhämtning. Den pekar även på vikten av att övergå från krisåtgärder till återhämtningsåtgärder på arbetsmarknaderna genom att säkerställa effektiva aktiva arbetsmarknadsåtgärder i linje med kommissionens rekommendation om effektiva aktiva arbetsmarknadsåtgärder till följd av coronakrisen (Ease-åtgärder).

Euroländerna bör bedriva en finanspolitik som snabbt kan anpassas om pandemiriskerna återigen skulle öka. Så snart de ekonomiska förhållandena medger detta bör medlemsländerna bedriva en finanspolitik som är inriktad på att uppnå en sund offentligfinansiell ställning på medellång sikt, säkerställa en hållbar skuldsättning och öka investeringarna.

Rekommendationen efterlyser även fortsatt arbete med att fullborda bankunionen, stärka eurons internationella roll och stödja processen för att skapa en digital euro.

Förslag till gemensam sysselsättningsrapport

Den gemensamma sysselsättningsrapporten bekräftar att arbetsmarknaden håller på att återhämta sig, även om sysselsättningen ännu inte är tillbaka på förkrisnivåerna. Coronakrisen har slagit särskilt hårt mot unga människor, arbetstagare med atypiska anställningsformer, egenföretagare och tredjelandsmedborgare. I branscher med hög efterfrågan råder det redan brist på arbetskraft. Flera företag befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge till följd av krisen och vissa arbeten kan komma att försvinna, medan nya kommer att skapas genom den gröna och digitala omställningen.

I detta läge blir aktiva arbetsmarknadsåtgärder och framför allt stöd till övergångar på arbetsmarknaden särskilt viktiga. Deltagande i vuxenutbildning är fortfarande långt ifrån praxis i hela EU. Även vuxenutbildningen har påverkats av pandemin, även om det finns stora skillnader mellan medlemsländerna. Att se till att människor besitter den kompetens som efterfrågas på framtidens arbetsmarknad är därför en fortsatt utmaning.

Vad händer nu?

Kommissionen uppmanar eurogruppen och rådet att diskutera paketet som presenteras i dag och ställa sig bakom den vägledning som ges. Kommissionen ser också fram emot en konstruktiv dialog med Europaparlamentet om paketets innehåll och om varje kommande etapp i den europeiska planeringsterminen.

 

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_21_6105   

 

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Pia Siitonen
tfn 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Informatör
Nina Hotti
tfn 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på Twitter @eukomissio

Översikt

Publiceringsdatum
24 november 2021
Upphovsman
Representationen i Finland