Komissio julkistaa tänään talouspolitiikan EU-ohjausjakson syyspaketin toisen osan. Ensimmäinen osa esiteltiin 26. marraskuuta, ja siitä käynnistyi ensimmäinen uudistetun järjestelmän mukainen talouden ohjausjakso. Toinen osa perustuu ensimmäiseen osaan ja sisältää komission ehdotuksen suositukseksi euroalueen vuoden 2025 talouspolitiikasta, varoitusmekanismia koskevan kertomuksen vuodeksi 2025 ja komission ehdotuksen vuoden 2025 yhteiseksi työllisyysraportiksi.
Talouspolitiikan EU-ohjausjaksossa aiotaan jatkossakin kartoittaa sosioekonomisia haasteita ja antaa ohjeistusta siitä, millaisilla politiikkatoimilla haasteita tulisi ratkoa. Tätä varten talouspolitiikan vuoden 2025 EU-ohjausjaksossa parannetaan sen analyyttistä perustaa ja lujitetaan vuoropuhelua konkreettisista politiikkatoimista jäsenmaiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Talouspolitiikan EU-ohjausjakson kevätpaketissa annetaan tältä pohjalta maakohtaisia suosituksia maaraporteissa yksilöityjen tärkeimpien maakohtaisten haasteiden ratkomiseksi.
Ehdotus suositukseksi euroalueen talouspolitiikasta vuonna 2025
Euroaluetta koskevassa suosituksessa euroalueen jäsenmaille annetaan politiikkaohjausta koko euroalueen toiminnan kannalta tärkeissä kysymyksissä.
Euroalueelle osoitetussa tämän vuoden suosituksessa jäsenmaita kehotetaan toimimaan niin yksin kuin euroryhmänä kilpailukyvyn parantamiseksi, talouden häiriönsietokyvyn edistämiseksi sekä makrotalouden vakauden ja rahoitusvakauden varmistamiseksi. Keinona tähän on muun muassa jäsenmaiden omien elpymis- ja palautumissuunnitelmien toteuttaminen.
Suosituksessa kehotetaan erityisesti
- vahvistamaan innovointia, myös kriittisten teknologioiden alalla
- parantamaan liiketoimintaympäristöä, vahvistamaan rahoituksen saantia sekä vähentämään hallinnollista taakkaa ja sääntelyn monimutkaisuutta
- tukemaan julkisia ja yksityisiä investointeja yhteisiin painopisteisiin, kuten vihreään ja digitaaliseen siirtymään ja puolustusvoimavarojen kehittämiseen
- edistämään työvoiman täydennys- ja uudelleenkoulutusta ja lisäämään samalla osallistumista työmarkkinoille
- varmistamaan uuden finanssipoliittisen kehyksen noudattaminen, parantamaan velkakestävyyttä ja seuraamaan makrovakauteen kohdistuvia riskejä.
Kertomus varoitusmekanismista
Kertomus varoitusmekanismista toimii seurantavälineenä, ja sen avulla voidaan tunnistaa mahdollisia makrotalouden epätasapainoja, jotka voivat vaikuttaa yksittäisten jäsenmaiden tai koko EU:n talouteen. Kertomus käynnistää makrotalouden epätasapainoja koskevan vuotuisen valvontamenettelyn, jossa selvitetään, mistä jäsenmaista tarvitaan perusteellinen tarkastelu, jotta voidaan määrittää, onko niillä epätasapainoja.
Vuonna 2025 laaditaan perusteellinen tarkastelu niistä yhdeksästä jäsenmaasta, joissa on vuonna 2024 havaittu epätasapainoja tai liiallisia epätasapainoja. Nämä maat ovat Alankomaat, Italia, Kreikka, Kypros, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia ja Unkari.
Ehdotus yhteiseksi työllisyysraportiksi
Ehdotuksessa yhteiseksi työllisyysraportiksi todetaan, että EU:n työmarkkinat ovat edelleen huomattavan selviytymiskykyiset. EU:n työllisyysaste oli vuonna 2023 ennätyksellisen korkea eli 75,3 prosenttia ja nousi vuoden 2024 toisella neljänneksellä edelleen 75,8 prosenttiin. Työttömyysaste laski vuonna 2023 ennätyksellisen alhaiseksi eli 6,1 prosenttiin, ja sama trendi jatkui vuonna 2024. Työn tuottavuus, joka oli alentunut merkittävästi jo vuosina 2010–2019, heikkeni edelleen vuonna 2023. Tämä voi haitata EU:n maailmanlaajuista kilpailukykyä ja kykyä ylläpitää talouskasvua, luoda työpaikkoja ja parantaa elintasoa.
Seuraavat vaiheet
Komissio kehottaa euroryhmää ja neuvostoa keskustelemaan tänään annetusta syyspaketin toisesta osasta ja antamaan hyväksyntänsä siihen sisältyvälle ohjaukselle. Komissio odottaa rakentavaa vuoropuhelua Euroopan parlamentin kanssa paketin sisällöstä ja sitä seuraavista ohjausjakson vaiheista. Se odottaa myös yhteistyön jatkumista työmarkkinaosapuolten ja sidosryhmien kanssa.
Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_24_6427
Euroopan komission Suomen-edustusto
Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Seuraa X:ssä / Twitterissä @eukomissio
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 18. joulukuuta 2024
- Laatija
- Suomen-edustusto