Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
  • Uutisartikkeli
  • 2. kesäkuuta 2021
  • Suomen-edustusto
  • Arvioitu lukuaika: 1 min

Talouspolitiikan EU-ohjausjakson kevätpaketti: pohjustusta voimakkaalle ja kestävälle elpymiselle

Euroopan komissio on tänään julkistanut talouspolitiikan EU-ohjausjakson ns. kevätpakettinsa. Ohjauksella halutaan auttaa jäsenmaita vahvistamaan talouden elpymistä ja hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla elpymis- ja palautumistukivälinettä...

Talouspolitiikan EU-ohjausjaksoa on tänä vuonna mukautettu ottamalla huomioon yhteydet EU-maiden elpymis- ja palautumissuunnitelmiin, joissa esitetään elpymis- ja palautumistukivälineestä rahoitettavat investoinnit ja uudistukset.

Finanssipoliittinen ohjaus ja yleisen poikkeuslausekkeen soveltamisen jatkaminen

Komission kevään 2021 talousennusteen perusteella vakaus- ja kasvusopimuksen yleistä poikkeuslauseketta sovelletaan edelleen vuonna 2022, ja sen soveltaminen lopetettaneen vuonna 2023.

Finanssipolitiikka on tarpeen säilyttää elvyttävänä vuosina 2021 ja 2022. Jäsenmaiden olisi vältettävä tukitoimien ennenaikaista lopettamista ja hyödynnettävä elpymis- ja palautumistukivälineen koko rahoitusta. Vuonna 2022 eri maiden finanssipolitiikkojen olisi eriydyttävä enemmän, mutta kaikkien EU-maiden olisi ylläpidettävä investointeja elpymisen tukemiseksi.

Kertomus alijäämä- ja velkakriteerien noudattamisesta

Komissio on hyväksynyt EU:n toiminnasta tehdyn sopimuksen 126 artiklan 3 kohdan nojalla kertomuksen kaikista jäsenmaista lukuun ottamatta Romaniaa, johon sovelletaan jo ennestään vakaus- ja kasvusopimuksen korjaavaa osiota. Kertomuksen tarkoituksena on arvioida, noudattavatko EU-maat perussopimuksen alijäämä- ja velkakriteerejä.

Analyysin mukaan vaikuttaa siltä, että Bulgaria, Tanska ja Ruotsi täyttävät alijäämäkriteerin mutta muut EU-maat eivät, ei myöskään Suomi.

Komissio katsoo, ettei tässä vaiheessa pitäisi tehdä päätöksiä jäsenmaiden asettamisesta liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn.

Työllisyyden suuntaviivat

Työllisyyden suuntaviivoissa määritetään yhteiset painopisteet kansallisille työllisyyspolitiikoille. Lokakuussa 2020 hyväksyttyjä suuntaviivoja on päivitetty niin, että niissä otetaan huomioon ympäristön kestävyys ja digitaalinen ulottuvuus sekä koronakriisin seuraukset. Suuntaviivoissa annetaan myös erityisohjeita kriisin sosiaalisten ja työllisyysvaikutusten lieventämiseksi.

Komissio ehdottaa, että suuntaviivat pysyvät edelleen voimassa vuonna 2021. Se korostaa Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin toimintasuunnitelmassa asetettuja uusia yleistavoitteita sekä Porton sosiaalialan huippukokouksen tuloksiin perustuvaa politiikan ohjausta.

Seuraavat vaiheet

Komissio kehottaa euroryhmää ja neuvostoa keskustelemaan tänään annetusta paketista ja vahvistamaan siihen sisältyvän ohjauksen. Se odottaa rakentavaa vuoropuhelua Euroopan parlamentin kanssa paketin sisällöstä ja sitä seuraavista ohjausjakson vaiheista.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_2722

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
puh. 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
2. kesäkuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto