Euroopan komission vuotuinen digitaalitalouden ja -yhteiskunnan indeksi (DESI) kuvaa kunkin EU-maan digitaalista suorituskykyä ja edistymistä digitaalisen kilpailukyvyn alalla.
Tänään julkaistujen DESI-tulosten mukaan digitalisaatiossa suoriutuvat EU:ssa yleisesti ottaen parhaiten Suomi, Ruotsi, Tanska ja Alankomaat. Heti perässä tulevat Malta, Irlanti ja Viro.
Laajempi kansainvälinen I-DESI-indeksi osoittaa, että parhaiten suoriutuvat EU-maat ovat kärkisijoilla myös maailmanlaajuisesti.
Suomen pistemäärä on tänä vuonna 72,3, mikä on reilusti enemmän kuin EU-maiden keskiarvo 52,6. Suomi on nyt ykkössijalla toista kertaa peräkkäin.
Tämän vuoden DESI-indeksistä käy ilmi, että kehitystä on tapahtunut kaikissa EU-maissa ja kaikilla indeksin mittareilla.
Kehitys on juuri nyt erityisen merkittävä asia, koska koronaviruspandemia on osoittanut, miten tärkeitä digitaaliteknologiat ovat talouden ja yhteiskunnan kannalta.
Elpymisen kannalta merkitykselliset DESI-indikaattorit osoittavat, että EU-maiden olisi pyrittävä laajentamaan erittäin suurikapasiteettisten verkkojen peittoaluetta, vapauttamaan kaupallisten 5G-verkkojen tarvitsemat radiotaajuudet, parantamaan ihmisten digitaalisia taitoja sekä edistämään digitalisaatiota yrityksissä ja julkisella sektorilla.
DESI-indeksi seuraa EU-maiden edistymistä viidellä laajalla digitalisaation osa-alueella, jotka ovat yhteenliitettävyys, digitaidot, yksityishenkilöiden internetin käyttö, digiteknologian käyttö yrityksissä sekä digitaaliset julkiset palvelut.
Yhteenliitettävyys on EU-maissa parantunut, mutta nopeasti kasvavat tarpeet edellyttävät lisäkehitystä. Vain 17 EU-maata on varannut 5G-verkoille tarvittavat radiotaajuudet. Suomi, Saksa, Unkari ja Italia ovat 5G-valmiuksissa pisimmällä.
Digitaidoissa on yleisesti parantamisen varaa, sillä suurelta osalta EU:n väestöstä (42 %) puuttuu perustason digitaidot. Suomessa osaamistaso on kuitenkin korkea: vähintään perustason digitaidot on 76 prosentilla väestöstä.
Pandemia on lisännyt rajusti internetin käyttöä, mutta trendi oli nähtävissä jo ennen kriisiä: internetiä käyttää vähintään kerran viikossa jo 85 prosenttia ihmisistä. Suomi on ykkössijalla 93 prosentin osuudella.
Yritysten digitalisaatio jatkuu ja muun muassa pilvipalvelujen käyttö lisääntyy. Suomalaisyrityksissä pilvipalvelujen käyttö on huomattavasti EU:n keskiarvoa yleisempää (50 prosenttia Suomessa ja 18 prosenttia EU:n tasolla).
Digitaalisten julkisten palvelujen käyttö sähköisen hallinnon ja sähköisen terveydenhuollon aloilla on kasvussa. Parhaiten tällä osa-alueella suoriutuvat Viro, Espanja, Tanska, Suomi ja Latvia.
Vuoden 2020 DESI-raportti perustuu vuoden 2019 tiedoille. Tämän vuoksi vuoden 2020 DESI-indeksissä ja EU-maiden lasketuissa keskiarvoissa on mukana myös Iso-Britannia.
Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_20_1025
Euroopan komission Suomen-edustusto
Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
etunimi [dot] sukunimiec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Seuraa Twitterissä @eukomissio
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 11. kesäkuuta 2020
- Laatija
- Suomen-edustusto