Suomeen on nimetty viisi uutta ilmastolähettilästä. Eurooppalaisen ilmastosopimuksen (Climate Pact) sihteeristö valitsi heidät hakijoiden joukosta joulukuussa. EU-maissa on nyt yhteensä lähes tuhat vapaaehtoista lähettilästä, joiden tehtävänä on jakaa luotettavaa tietoa, kannustaa toimimaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja auttaa sopeutumaan sen tuomiin muutoksiin. Suomessa lähettiläitä on yhteensä 16.
Edustava joukko vapaaehtoisia eri aloilta ja alueilta
Suomen ilmastolähettiläät edustavat nyt entistä useampia alueita, ikäryhmiä ja ammatillisia taustoja. Mukana ovat muun muassa kansainvälisen ilmastokokouksen nuorisodelegaattina ollut Hanna Höijer, Aktivistimummojen perustajajäsen Anu Harkki ja kiertotalouden asiantuntija Timo Huhtamäki. Uutta näkökulmaa tuo muun muassa Anne Puolanne, jonka erikoisalaa ovat audiovisuaaliset sisällöt ja tuotannot ja niiden kehittäminen kestävään suuntaan. Täydentyvä lista Suomen vapaaehtoisista ilmastolähettiläistä löytyy täältä.
Euroopan komissio lanseerasi eurooppalaisen ilmastosopimuksen (European Climate Pact) joulukuussa 2020, jotta Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteet saataisiin tuotua lähemmäs eurooppalaisia. Sopimus kannustaa ihmisiä ilmastotoimiin, lisää ymmärrystä ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja edistää taloudellista ja sosiaalista resilienssiä. Osa Suomen lähettiläistä on ollut mukana toiminnassa alusta asti.
Climate Pact -verkosto toimii yhteensä 27 Euroopan maassa vapaaehtoisten ilmastolähettiläiden ja maakoordinaattoreiden voimin. Lähettiläät jakavat tietoa EU:n ilmastopolitiikasta ja innostavat ihmisiä ja organisaatioita konkreettisiin ilmastotoimiin omalla alueellaan.
EU:n ilmastosopimuslähettilääksi voi ryhtyä osallistumalla kerran vuodessa järjestettävään avoimeen hakuun. Lähettiläät valitsee ilmastosopimuksen sihteeristö. Lähettiläät toimivat omista lähtökohdistaan sekä kotimaisissa että kansainvälisissä verkostoissaan. Monen lähettilään työ, harrastukset tai luottamustoimet liittyvät ilmastoasioihin.
Euroopan komission käynnistämä ilmastosopimusaloite on osa Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa ja auttaa EU:ta saavuttamaan ilmastoneutraaliustavoitteensa vuoteen 2050 mennessä.
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 5. helmikuuta 2025
- Laatija
- Suomen-edustusto