Gå direkt till innehållet
Europeiska kommissionens logotyp
svenska
Representationen i Finland
Presskommuniké6 april 2022Representationen i Finland

Stand Up for Ukraine – EU-kommissionen och Kanadas regering går ihop med Global Citizen för att mobilisera stöd till flyktingar

Stand Up for Ukraine

EU-kommissionen och den kanadensiska regeringen har inlett en global kampanj för att samla in medel till stöd för människor som flyr undan Rysslands invasion av Ukraina. Kampanjen genomförs tillsammans med den internationella organisationen Global Citizen.

Som talesman för de ukrainska invånare som har fördrivits på flykt på grund av kriget vände sig Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till det internationella samfundet och sa följande: ”Den 9 april kommer det att anordnas ett stort evenemang på sociala medier till stöd för människor som tvingats fly från Ukraina. Ni är alla välkomna – musiker, skådespelare, idrottsmän, företagare, politiker och andra. Helt enkelt alla som vill ansluta sig till denna rörelse och stå upp för Ukraina – Stand Up for Ukraine.”

Syftet med kampanjen Stand Up for Ukraine är att mobilisera regeringar, institutioner, artister, företag och enskilda personer att bidra ekonomiskt till stöd för de humanitära insatserna i Ukraina och dess grannländer. Kampanjens höjdpunkt blir en givarkonferens den 9 april, kl. 16.00−17.00 finsk tid i Warszawa (Polen), med kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Kanadas premiärminister Justin Trudeau som värdar. Även Polens president Andrzej Duda deltar.

Målet är att samla in medel och mobilisera ett bredare stöd för att tillgodose behoven hos internflyktingar och flyktingar som lämnat landet.

Hittills har ungefär 10 miljoner människor flytt undan invasionen av Ukraina. Över 6,5 miljoner personer har flytt inom landet, och över 3,5 miljoner har lämnat Ukraina och flytt till grannländer. Ungefär 2 miljoner av dem är barn.

Inför givarkonferensen kommer många av världens främsta artister, underhållare, idrottare och aktivister att tillsammans med Global Citizen delta i uppropet ”Stand Up For Ukraine” på sociala medier mellan den 8 och den 9 april. 

Bland annat följande personer bidrar till känslan av gemenskap och solidaritet på sociala medier: Abel “The Weeknd” Tesfaye, Annie Lennox, Billie Eilish, Billy Joel, Celine Dion, Chris Isaak, Chris Rock, Demi Lovato, Elton John och David Furnish, Green Day, Herbert Grönemeyer, Hugh Jackman och Deborra-Lee Furness, Madonna, Miley Cyrus, Ozzy Osbourne, Pearl Jam, Pharrell Williams, Radiohead, Red Hot Chili Peppers, Stevie Wonder, Tame Impala, U2, Usher, Vito Bambino och Young Leosia.

– Miljontals människor flyr undan bomberna som faller över Ukrainas städer, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.De lämnar sina hem och sina liv bakom sig för att komma i säkerhet i andra delar av Ukraina eller i grannländer. Sedan kriget startade har ett ukrainskt barn per sekund tvingats fly. Världen måste stå upp för dem. EU ser till att de miljontals flyktingar som tas emot i unionen får sina behov tillgodosedda. Denna insats kommer att intensifieras ytterligare. Men det är så mycket som behövs – och det modiga ukrainska folket förtjänar solidaritet från människor och regeringar världen över. Tillsammans kan vi ge dem ett säkert hem och en liten ljusglimt i denna mörka tid.

– I dag är vårt budskap till Ukrainas folk –vi står upp för er, säger Kanadas primärminister Justin Trudeau. Vad ni än behöver – mat, vatten, bostäder eller sjukvård – ser vi till att världen kan fortsätta hjälpa er och ge viktigt stöd där det behövs som mest. När vi arbetar tillsammans kan vi nå det bästa resultatet för dem som fördrivits på grund av Putins olagliga och orättmätiga invasion av Ukraina.

 

Läs mer på kampanjens webbplats: https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/stronger-europe-world/eu-solidarity-ukraine/stand-ukraine-global-campaign-mobilise-support-refugees_sv

 

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Pia Siitonen
tfn 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Informatör
Nina Hotti
tfn 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på Twitter @eukomissio

 

Översikt

Publiceringsdatum
6 april 2022
Upphovsman
Representationen i Finland