Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote1. kesäkuuta 2023Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Rikkomispäätökset: Komissiolta Suomelle perusteltu lausunto

EU-lippu

Euroopan komissio on julkaissut rikkomusmenettelyjä koskevan kesäkuun koosteen, joka sisältää komission oikeudelliset toimenpiteet niitä EU:n jäsenvaltioita vastaan, jotka eivät ole noudattaneet EU:n lainsäädännön mukaisia velvoitteitaan. Komissio on päättänyt lähettää Suomelle perustellun lausunnon, koska Suomi ei ole saattanut unionin talousarvioon kohdistuvien petosten torjuntaa koskevia EU:n sääntöjä osaksi kansallista lainsäädäntöään.

Euroopan komissio on päättänyt lähettää Suomelle perustellun lausunnon, koska se ei ole saattanut unionin taloudellisiin etuihin kohdistuvien petosten torjunnasta rikosoikeudellisin keinoin koskevaa direktiiviä (direktiivi (EU) 2017/1371) asianmukaisesti osaksi kansallista lainsäädäntöään.

Direktiivissä esitetyt säännöt suojaavat EU:n talousarviota yhdenmukaistamalla EU:n taloudellisiin etuihin vaikuttaviin petoksiin ja muihin rikoksiin liittyvät määritelmät, seuraamukset ja toimivaltasäännöt.

Komissio lähetti asiasta virallisen ilmoituksen Suomelle joulukuussa 2021. Tutkittuaan vastauksen komissio totesi, että Suomi ei ole noudattanut velvollisuuttaan säätää oikeushenkilöiden vastuusta lahjuksen ottamista ja varojen väärinkäyttöä koskevissa tapauksissa.

Suomella on nyt kaksi kuukautta aikaa toteuttaa tarvittavat toimenpiteet komission toteamien puutteiden korjaamiseksi. Jos komissio ei saa tyydyttävää vastausta, se voi päättää haastaa Suomen EU:n tuomioistuimeen.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/inf_23_2707        

Lisätietoa rikkomusmenettelystä: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/MEMO_12_12

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
1. kesäkuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto