Euroopan komissio on julkaissut rikkomusmenettelyjä koskevan heinäkuun koosteen, joka sisältää komission oikeudelliset toimenpiteet niitä EU:n jäsenvaltioita vastaan, jotka eivät ole noudattaneet EU:n lainsäädännön mukaisia velvoitteitaan.
Komissio kehottaa kaikkia jäsenvaltioita täyttämään jätteiden keräys- ja kierrätystavoitteet
Euroopan komissio on päättänyt aloittaa rikkomusmenettelyn lähettämällä virallisen ilmoituksen kaikille jäsenvaltioille, koska ne eivät ole saavuttaneet jätteiden keräys- ja kierrätystavoitteita. Jäsenvaltioiden toimittamien viimeisimpien saatavilla olevien tietojen perusteella yksikään jäsenvaltio ei ole saavuttanut kaikkia EU:n nykyisessä jätelainsäädännössä asetettuja jätteen keräys- ja kierrätystavoitteita.
Jätepuitedirektiivissä (direktiivi 2008/98/EY, sellaisena kuin se on muutettuna direktiivillä (EU) 2018/851) asetetaan oikeudellisesti sitovat tavoitteet, jotka koskevat yhdyskuntajätteen uudelleenkäyttöön valmistelua ja kierrätystä. Suomi ja 17 muuta jäsenvaltiota eivät saavuttaneet vuoden 2020 tavoitetta, jonka mukaan 50 prosenttia yhdyskuntajätteestä (esimerkiksi paperi, metalli, muovi ja lasi) tuli valmistella uudelleenkäyttöä varten tai kierrättää.
Lisäksi sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta annetussa direktiivissä (direktiivi 2012/19/EU, sellaisena kuin se on muutettuna direktiivillä (EU) 2024/884), edellytetään sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräämistä erikseen ja sen asianmukaista käsittelyä. Siinä asetetaan tavoitteet romun keräämiselle, talteenotolle ja kierrätykselle. Vuosittain saavutettava vähimmäiskeräysaste on 65 prosenttia kolmen edellisen vuoden aikana asianomaisessa jäsenvaltiossa markkinoille saatettujen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keskimääräisestä painosta tai vaihtoehtoisesti 85 prosenttia kyseisen jäsenvaltion alueella syntyvästä sähkö- ja elektroniikkalaiteromusta. Suurin osa jäsenvaltioista ei kerännyt erikseen riittävästi sähkö- ja elektroniikkalaiteromua, minkä vuoksi ne eivät saavuttaneet EU:n keräystavoitetta.
Jäsenvaltioiden olisi tehostettava täytäntöönpanotoimiaan edellä mainittujen velvoitteiden täyttämiseksi. Tältä osin jäsenvaltiot voisivat tukeutua jätteitä koskevan vuoden 2023 varhaisvaroituskertomuksen yksilöityihin maakohtaisiin suosituksiin. Tämä auttaa jäsenvaltioita myös saavuttamaan EU:n jätelainsäädännön äskettäisissä muutoksissa asetetut tavoitteet vuosiksi 2025, 2030 ja 2035.
Sen vuoksi komissio lähettää viralliset ilmoitukset kaikille 27 jäsenvaltiolle, joilla on nyt kaksi kuukautta aikaa vastata ja korjata komission esiin tuomat puutteet. Jos komissio ei saa tyydyttäviä vastauksia, se voi päättää antaa perustellut lausunnot.
Komissio kehottaa kahtatoista jäsenvaltiota saattamaan luotonhallinnoijia ja luotonostajia koskevan direktiivin kokonaisuudessaan osaksi kansallista lainsäädäntöä
Euroopan komissio on tänään päättänyt lähettää perustellut lausunnot Suomelle sekä 11 muulle jäsenvaltiolle, koska ne eivät ole saattaneet luotonhallinnoijia ja luotonostajia koskevaa direktiiviä kokonaisuudessaan osaksi kansallista lainsäädäntöään.
Direktiivin 2021/2167 päätavoitteena on antaa luotonhallinnoijille ja luotonostajille mahdollisuus toimia koko unionin alueella. Samalla kuitenkin turvataan luotonottajien oikeudet täysimääräisesti. Direktiivissä edellytetään muun muassa, että luotonostajat ja luotonhallinnoijat toimivat luotonottajien kanssa vilpittömässä mielessä, oikeudenmukaisesti ja ammattimaisesti sekä ovat luotonottajiin yhteydessä tavalla, joka ei ole häirintää, pakottamista tai sopimatonta vaikuttamista.
Sen vuoksi komissio on päättänyt antaa näille maille perustellut lausunnot. Suomella ja muilla asianomaisilla jäsenvaltioilla on nyt kaksi kuukautta aikaa vastata ja toteuttaa tarvittavat toimenpiteet. Muussa tapauksessa komissio voi päättää viedä asiat EU:n tuomioistuimeen.
Komissio kehottaa seitsemäätoista jäsenvaltiota noudattamaan asianmukaisesti lennonvarmistuspalvelujen suorituskyvyn kehittämisjärjestelmää ja maksujärjestelmää
Euroopan komissio on päättänyt aloittaa rikkomusmenettelyn lähettämällä virallisen ilmoituksen Suomelle sekä kuudelletoista muulle jäsenvaltiolle, koska ne eivät sovella asianmukaisesti tiettyjä yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan suorituskyvyn kehittämis- ja maksujärjestelmää koskevia säännöksiä.
Yhtenäistä eurooppalaista ilmatilaa koskevissa asetuksissa (asetus (EU) No 549/2004 ja asetus (EU) No 550/2004) edellytetään, että jäsenvaltiot jakavat yhteiset reitinaikaisten ja lähi- ja lähestymisalueen lennonvarmistuspalvelujen kustannukset avoimella menetelmällä suhteutetusti. Jäsenvaltioiden on myös sisällytettävä suorituskykysuunnitelmiinsa sellaisia kannustinjärjestelmiä, joilla tuetaan suorituskykytavoitteiden saavuttamista. Havaitut ongelmat koskevat lentoyhtiöiltä perittävien kustannusten epäasianmukaista tasoa tai jakautumista sekä palveluntarjoajien riittämättömiä taloudellisia kannustimia. EU:n säännösten virheellinen soveltaminen vaikuttaa sekä lennonvarmistuspalvelujen tarjoajien tuloihin että näiden palveluntarjoajien asiakkaina olevien lentoyhtiöiden maksujen määriin.
Sen vuoksi komissio lähettää viralliset ilmoitukset näille 17 jäsenvaltiolle, joilla on nyt kaksi kuukautta aikaa vastata ja korjata komission esiin tuomat puutteet. Jos komissio ei saa tyydyttävää vastausta, se voi päättää antaa perustellun lausunnon.
Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/inf_24_3228
Euroopan komission Suomen-edustusto
Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Seuraa X:ssä / Twitterissä @eukomissio
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 25. heinäkuuta 2024
- Laatija
- Suomen-edustusto