EU-kommissionen offentliggör i dag en sammanfattning av överträdelseförfarandena i juli. Finland är bland annat med i fallen som gäller insatser mot penningtvätt, den europeiska arresteringsordern, lufttransport, vägtransporter och trafiksäkerhet.
Ärenden efter politikområde
I sitt regelbundna paket med överträdelsebeslut vidtar EU-kommissionen rättsliga åtgärder mot de medlemsstater som inte fullgör sina skyldigheter enligt EU-rätten. Besluten spänner över många sektorer och politikområden och syftar till att säkerställa att EU-rätten tillämpas korrekt, vilket gynnar både enskilda och företag.
Här redogörs för kommissionens viktigaste beslut, indelade efter politikområde. Kommissionen avslutar också 135 ärenden där problemen har lösts med de berörda länderna utan att kommissionen behövt fortsätta förfarandet.
Läs mer om EU:s överträdelseförfarande i Vanliga frågor. Mer information om alla beslut finns i registret över överträdelsebeslut.
Insatser mot penningtvätt: Kommissionen uppmanar FINLAND att fullt ut införliva EU:s regler om kriminalisering av penningtvätt
Kommissionen har beslutat att inleda ett överträdelseförfarande genom att skicka en formell underrättelse till Finland (INFR(2023)2069) som inte införlivat direktivet om penningtvätt fullt ut i sin nationella lagstiftning (direktiv (EU) 2018/1673). Reglerna i direktivet definierar brott och påföljder på området för penningtvätt i syfte att underlätta polisiärt och rättsligt samarbete mellan EU-länderna och hindra brottslingar från att dra nytta av mildare rättssystem. Enligt reglerna kriminaliseras penningtvätt som begås uppsåtligen och med vetskap om att tillgångarna i fråga härrör från brottslig verksamhet. Kommissionen anser att Tjeckien, Ungern, Polen, Slovenien och Finland inte har införlivat alla åtgärderna i direktivet i nationell lagstiftning, i synnerhet bestämmelserna om penningtvättsbrott. De fem medlemsstaterna har nu två månader på sig att vidta de åtgärder som krävs för att komma till rätta med de brister som kommissionen påtalat. Om inget tillfredsställande svar inkommer kan kommissionen besluta att utfärda ett motiverat yttrande.
Rättsliga frågor
Den europeiska arresteringsordern: Kommissionen uppmanar FINLAND att uppfylla kraven i rambeslutet
I dag har kommissionen beslutat att skicka ytterligare en formell underrättelse till Finland (INFR(2021)2110) som inte uppfyllt kraven i rambeslutet om en europeisk arresteringsorder och överlämnande mellan medlemsstaterna (rådets rambeslut 2002/584/RIF). Kommissionen kan besluta att skicka en kompletterande formell underrättelse när de åtgärder som medlemsstaterna anmält i sitt svar inte fullt ut genomför bestämmelserna i direktivet. Den europeiska arresteringsordern är ett förenklat gränsöverskridande rättsligt förfarande för överlämnande av en eftersökt person, i syfte att gå vidare med lagföring eller verkställighet av fängelsestraff eller någon annan frihetsberövande åtgärd. Arresteringsordern började användas den 1 januari 2004 och har ersatt de tidskrävande utlämningsförfaranden som tidigare användes mellan EU-länderna.
Kommissionen skickade formella underrättelser till Belgien i juni 2021, till Polen i december 2020 och till Finland i september 2021. Efter deras svar konstaterade kommissionen att samtliga tre medlemsstater har underlåtit att på ett korrekt sätt införliva tillfällig överföring av den eftersökte i avvaktan på beslut om överlämnande. Dessutom har Belgien och Polen felaktigt införlivat villkoren för hörande av den eftersökta personen i avvaktan på beslutet om överlämnande, och Polen har införlivat bestämmelserna om domar där den dömda personen inte var personligen närvarande vid rättegången och om samverkande internationella åtaganden. Belgien, Bulgarien, Polen, Slovakien och Finland har nu två månader på sig att åtgärda de brister som kommissionen påtalat. I annat fall kan kommissionen besluta att skicka ett motiverat yttrande till Belgien, Polen och Finland, och väcka talan i EU-domstolen mot Bulgarien och Slovakien.
Transport och rörlighet
Lufttransport: Kommissionen uppmanar TJECKIEN, DANMARK, TYSKLAND, ESTLAND, IRLAND, GREKLAND, KROATIEN, ITALIEN, CYPERN, LITAUEN, UNGERN, NEDERLÄNDERNA, PORTUGAL, SLOVENIEN, SLOVAKIEN, FINLAND och SVERIGE att säkerställa överensstämmelse med förordningen om det första gemensamma projektet för att genomföra tekniska lösningar för flygledningstjänst
Kommissionen har beslutat att inleda ett överträdelseförfarande genom att skicka formella underrättelser till Finland (INFR(2023)2052) som inte säkerställt att deras operativa intressenter uppfyller vissa krav i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2021/116 om det första gemensamma projektet till stöd för genomförandet av generalplanen för det europeiska nätverket för flygledningstjänst. Projektet säkerställer ett synkroniserat genomförande av olika förfaranden och tekniska lösningar, vilket är avgörande för en god flygledningstjänst i hela nätverket för det gemensamma europeiska luftrummet. Vissa intressenter i dessa medlemsstater har ännu inte genomfört vissa av dessa förfaranden, för vilka genomförandedatumet var den 31 december 2022. Kommissionen anser därför att de ovannämnda medlemsstaterna har underlåtit att säkerställa att deras operativa intressenter uppfyller kraven i förordningen om det första gemensamma projektet. Kommissionen skickar därför en formell underrättelse till de berörda medlemsstaterna, som nu har två månader på sig att svara och åtgärda de brister som påtalats av kommissionen. Om inget tillfredsställande svar inkommer kan kommissionen besluta att utfärda ett motiverat yttrande.
Vägtransporter: Kommissionen uppmanar BELGIEN, BULGARIEN, DANMARK, FRANKRIKE, ITALIEN, UNGERN, MALTA, POLEN, SLOVENIEN och FINLAND att korrekt införliva reglerna för utstationering av förare
Kommissionen har beslutat att inleda ett överträdelseförfarande genom att skicka en formell underrättelse till Finland (INFR(2022)0217) som inte anmält att de införlivat alla åtgärder enligt direktiv (EU) 2020/1057 till kommissionen. I detta direktiv fastställs EU-regler för utstationering av förare inom vägtransportsektorn. Det garanterar en förares rätt att få lön i det land där han eller hon har tjänstgjort och fastställer en tydlig rättslig ram för operatörerna när de utför sin verksamhet (t.ex. en uttömmande förteckning över administrativa krav och kontrollåtgärder). Medlemsstaterna skulle ha införlivat direktivet senast den 2 februari 2022.
Belgien, Bulgarien, Italien, Ungern, Malta, Polen, Slovenien och Finland har inte på ett tillräckligt klart och precist sätt angett alla de nationella åtgärder som de anser motsvarar de olika skyldigheter som föreskrivs i direktivet. Kommissionen har därför beslutat att skicka ett motiverat yttrande till dessa medlemsstater som nu har två månader på sig att svara och vidta nödvändiga åtgärder. I annat fall kan kommissionen besluta att väcka talan i EU-domstolen.
Trafiksäkerhet: Kommissionen uppmanar BULGARIEN, DANMARK, GREKLAND, LITAUEN, ÖSTERRIKE och FINLAND att på korrekt sätt införliva EU-reglerna om periodisk provning av trafiksäkerhet
Kommissionen har beslutat att inleda ett överträdelseförfarande genom att skicka en formell underrättelse till Finland (INFR(2022)0421) för deras felaktiga införlivande av kommissionens delegerade direktiv (EU) 2021/1717. Detta direktiv är en ändring av direktiv 2014/45/EU om de praktiska arrangemangen för periodisk provning av motorfordons och tillhörande släpvagnars trafiksäkerhet, särskilt genom uppdatering av vissa bestämningar av fordonskategorier för snabbgående traktorer, motordrivna två- och trehjulingar och fyrhjulingar. Dessutom läggs eCall, ett system för att skicka automatiska meddelanden till larmtjänsterna efter en kollision, till i förteckningen över komponenter som bör genomgå periodisk trafiksäkerhetsprovning. Direktivet skulle ha införlivats i nationell lagstiftning senast den 27 september 2022.
I november 2022 skickade kommissionen formella underrättelser till Bulgarien och Finland. Kommissionen konstaterade att införlivandet fortfarande var otillräckligt på vissa områden som omfattas av direktivet, till exempel skyldigheten att lägga till eCall i till förteckningen över komponenter som ska provas. Kommissionen har därför beslutat att skicka motiverade yttranden till Bulgarien och Finland, som nu har två månader på sig att svara och vidta nödvändiga åtgärder. I annat fall kan kommissionen besluta att väcka talan i EU-domstolen.
Vägtransporter: Kommissionen uppmanar FINLAND att på ett korrekt sätt införliva EU:s regler om elektroniska vägtullar i nationell lagstiftning
Kommissionen har i dag beslutat att skicka ett motiverat yttrande till Finland (INFR(2022)2108) som inte införlivat alla nödvändiga bestämmelser i direktivet om Europeiska systemet för elektroniska vägtulltjänster (EETS) (direktiv (EU) 2019/520). EETS är ett vägtullsystem genom vilket väganvändare i EU kan betala vägtullar med hjälp av ett enda abonnemangskontrakt med en tjänsteleverantör och en enda fordonsbaserad enhet. Systemet kommer att omfatta samtliga medlemsstater när det har genomförts fullständigt. Direktivet har två syften: att säkerställa driftskompatibilitet mellan elektroniska vägtullsystem och underlätta gränsöverskridande informationsutbyte om underlåtenhet att betala vägavgifter. Tidsfristen för införlivandet av detta direktiv var den 19 oktober 2021. Underlåtenhet att införliva dessa regler till fullo utgör ett hinder för driftskompatibilitet mellan medlemsstaternas elektroniska vägtullsystem och för gränsöverskridande verkställighet av skyldigheten att betala vägavgifter i EU. Kommissionen har därför beslutat att skicka ett motiverat yttrande till Finland, som nu har två månader på sig att svara och vidta nödvändiga åtgärder. I annat fall kan kommissionen besluta att väcka talan i EU-domstolen.
Läs mer i det utförligare pressmeddelandet:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/inf_23_3445
Europeiska kommissionens representation i Finland
Informationschef
Ismo Ulvila
tfn 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Följ oss på Twitter @eukomissio
Översikt
- Publiceringsdatum
- 14 juli 2023
- Upphovsman
- Representationen i Finland