Komissio on myöntänyt Suomelle 242 miljoonaa euroa ensimmäisen rescEU-valmiusvaraston perustamiseen kemiallisten, biologisten, säteily- ja ydinuhkien (CBRN-uhkien) varalta.
Komission aiemmin perustamia eri alojen rescEU-valmiusvarastoja muissa jäsenmaissa ovat esimerkiksi metsäpalojen ilmasammutuskaluston valmiusvarasto (Espanja, Italia, Kreikka, Kroatia, Ranska ja Ruotsi vuonna 2022) sekä lääkinnällisten laitteiden ja suojavarusteiden valmiusvarasto (Alankomaat, Belgia, Kreikka, Kroatia, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovenia, Tanska ja Unkari).
Strateginen CBRN-valmiusvarasto on osa toimia, joilla kehitetään EU:n tason lääkinnällisiä varastoja terveysalan hätätilanteita varten. Näistä toimista päätettiin EU:n pelastuspalvelumekanismin uudistuksen yhteydessä, ja niitä on kehitetty edelleen hiljattain perustetun EU:n terveyshätätilanteiden valmiusviranomaisen (HERA) kanssa. Pelastus- ja lääkintämateriaali on tarkoitettu niin ensitoimijoiden kuin siviiliväestönkin suojaksi. Hanke kestää vuoden 2026 syksyyn asti. Sisäministeriö toteuttaa hankkeen yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Huoltovarmuuskeskuksen ja Säteilyturvakeskuksen kanssa.
Tämä uusi valmiusvarasto on ensimmäinen CBRN-tarvikkeisiin keskittyvä varasto, johon kootaan kriittisiä lääketieteellisiä vastatoimia, kuten rokotteita ja vasta-aineita, lääkinnällisiä laitteita ja hätätilanteissa tarvittavia varusteita. Sen avulla parannetaan suojaa ja toimintavalmiuksia CBRN-katastrofien jälkeen tai valmistauduttaessa suuren riskin tilanteisiin. Rahoitusta käytetään myös henkilöstön kouluttamiseen. Tavoitteena on vahvistaa CBRN-asiantuntemusta Euroopassa ja varmistaa, että voimavarat ja avustusryhmät ovat yhteentoimivia ja käytettävissä kaikkialla Euroopassa.
”Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan on lisännyt tarvetta vahvistaa EU:n CBRN-valmiuksia. Tämän vuoksi rescEU-valmiusvarasto CBRN-uhkien varalta on EU:lle tärkeä turvallisuuspuskuri, joka mahdollistaa nopean ja koordinoidun reagoinnin EU:n tasolla. Haluan onnitella Suomea siitä, että siitä tulee ensimmäinen jäsenmaa, joka perustaa strategisen rescEU-valmiusvaraston CBRN-uhkien varalta”, totesi kriisinhallinnasta vastaava komissaari Janez Lenarčič.
”Suomeen perustettavat varastot parantavat Euroopan unionin strategista varautumista ja valmiutta vastata erityyppisiin uhkiin erityisesti Pohjois-Euroopan ja Itämeren alueella. Yhteinen varautuminen on muuttuneessa turvallisuusympäristössä entistäkin tärkeämpää”, sanoi sisäministeri Krista Mikkonen.
RescEU-valmiusvarastot rahoitetaan kokonaan EU:n varoista, ja Euroopan komissio valvoo niiden toimintaa tiiviissä yhteistyössä varastojen isäntämaiden kanssa.
RescEU-valmiusvarastoista annetaan hätätilanteissa apua kaikille EU:n jäsenmaille ja muille pelastuspalvelumekanismin osallistujamaille, ja niistä voidaan lähettää apua myös EU:n naapurimaihin.
EU:n viimeisimmät rescEU-tukitoimet
Venäjän Ukrainaa vastaan käymän hyökkäyssodan aikana EU on antanut Ukrainalle CBRN- ja lääkintäapua yli 50 miljoonan euron arvosta. Se on kattanut muun muassa
- lääketieteellisiä vastatoimia (vasta-aineet, kaliumjodiditabletit, bronkodilaattorit ja muut hoitokeinot)
- lääkinnällisiä laitteita (happirikastimet ja muut tehohoitolaitteet)
- pelastuspalvelutarvikkeita (kuten puhdistusvälineet, henkilönsuojaimet ja kemialliset ilmaisimet).
Viime viikolla EU otti jälleen käyttöön lääkinnällisen rescEU-valmiusvarastonsa resursseja Ukrainan auttamiseen. Kreikan, Saksan ja Ruotsin ylläpitämistä lääkintävarastoista lähetetään parhaillaan elintärkeää apua Ukrainalle. Yli 13 miljoonan euron arvoisiin toimituksiin sisältyy lääkkeitä, lääkinnällisiä laitteita ja suojavarusteita, myös kemiallisten, biologisten, säteily- ja ydinuhkien varalta.
Lue lisää laajemmasta tiedotteesta: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_23_233
Sisäministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön yhteistiedote: https://intermin.fi/-/suomeen-varastoidaan-eu-n-yhteista-pelastus-ja-laakintamateriaalia-hankkeen-arvo-242-miljoonaa-euroa
Euroopan komission Suomen-edustusto
Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Seuraa Twitterissä @eukomissio
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 17. tammikuuta 2023
- Laatija
- Suomen-edustusto