Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli11. kesäkuuta 2020Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Raportti: Valtameristä apua Euroopan kestävään elpymiseen

Komissio julkaisi tänään ns. sinistä taloutta eli meriin ja rannikkoseutuihin liittyvää taloudellista toimintaa koskevan raportin. Raportin mukaan EU:n sininen talous on hyvässä kunnossa. Työmarkkinoiden näkökulmasta sininen talous on kasvanut...

Komission tänään julkaisemassa EU:n sinistä taloutta koskevassa raportissa esitetään yleiskatsaus valtameriin ja rannikkoympäristöön liittyvien talouden alojen tilanteesta.

EU:n sininen talous on hyvässä kunnossa – vuonna 2018 sen liikevaihto oli 750 miljardia euroa ja se työllisti 5 miljoonaa ihmistä.

Useat alat, kuten rannikko- ja merimatkailu sekä kalastus ovat kärsineet pahasti koronaviruspandemiasta, mutta raportissa nähdään paljon mahdollisuuksia kestävään elpymiseen niin perinteisillä kuin kehittyvilläkin aloilla.

Meriympäristö liitetään tavanomaisesti perinteisiin toimialoihin, kuten kalastukseen tai liikenteeseen, mutta se tarjoaa mahdollisuuksia monille kehittyville, innovatiivisille aloille, joista yksi on merten uusiutuvat energialähteet.

EU on maailman johtava valtamerienergiaan liittyvän teknologian hyödyntäjä, ja se on pääsemässä tavoitteeseensa tuottaa 35 prosenttia sähköstään avomerellä sijaitsevista lähteistä vuoteen 2050 mennessä.

Tämänvuotisessa kertomuksessa käsitellään ensimmäistä kertaa sinisen talouden ympäristönäkökohtia yksityiskohtaisesti.

Kalastuksesta ja vesiviljelystä johtuvat suhteelliset hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet vuosien 2009 ja 2017 välillä, joten alan kasvu ei enää ole sidoksissa kasvihuonekaasujen syntymiseen.

Meriliikenteessä pyritään yhä enemmän käyttämään vähemmän hiili-intensiivisiä energialähteitä. Tätä muutosta on vauhdittanut Kansainvälisen merenkulkujärjestön vuodeksi 2020 asettama rikkipitoisuuden yläraja.

Sininen talous tarjosi työtä 5 miljoonalle ihmiselle vuonna 2018, mikä on 11,6 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Eniten työpaikat ovat lisääntyneet rannikkomatkailun alalla. Merituulivoimaan liittyvien työpaikkojen määrä on kasvanut yhdeksänkertaiseksi alle kymmenessä vuodessa.

EU tukee sinistä taloutta monin tavoin. Euroopan strategisten investointien rahastosta on investoitu yli 1,4 miljardia euroa merituulivoimahankkeisiin ja tarjottu merkittävää tukea muille sinisen talouden osa-alueille, kuten satamien kehittämiseen ja puhtaaseen merenkulkuun.

Komission ja Euroopan investointirahaston BlueInvest-foorumi on myöntänyt avustuksina 22 miljoonaa euroa vuonna 2019 ja 20 miljoonaa euroa vuonna 2020 innovatiivisille sinisen talouden aloittaville yrittäjille.

Vuonna 2020 perustettiin uusi BlueInvest-rahasto, josta myönnetään rahoitusta sinisen talouden alalla toimiville yrityksille.

Myös Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki rahoittaa monia sinisen talouden hankkeita.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_20_986

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
11. kesäkuuta 2020
Laatija
Suomen-edustusto