Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote6. syyskuuta 2023Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Raportti EU:n kaupan suojatoimista vuonna 2022: EU:n teollisuuden etuja puolustettiin ja työpaikkoja turvattiin

Työllisyyden kasvu

Tänään julkaistu vuotta 2022 koskeva raportti kaupan suojatoimista EU:ssa osoittaa, että Euroopan komissio on edelleen puolustanut aktiivisesti EU:n tuottajia epäreiluilta kauppatavoilta vuonna 2022. Komissio on soveltanut tehokkaasti lainsäädäntöä ja varmistanut toimenpiteiden vaikuttavuuden.

Tämänpäiväisen raportin mukaan komissio on pyrkinyt varmistamaan, että EU:n ulkopuoliset maat soveltavat kaupan suojatoimia oikein. Komissio on onnistunut jossain määrin varmistamaan EU:n tuottajien keskeytyksettömän pääsyn vientimarkkinoille.

Vuoden 2022 loppuun mennessä oli otettu käyttöön noin 177 toimenpidettä, joista noin viidennes koski toimien kiertämiskäytäntöjä.

Suurin osa EU:n kaupan suojatoimista koskee tuontia Kiinasta, Venäjältä, Intiasta, Koreasta ja Yhdysvalloista. EU:n kaupan suojatoimien ansiosta turvataan lähes puoli miljoonaa teollisuuden työpaikkaa EU:n teräs-, alumiini-, kemikaali- ja keramiikka-alalla. Suurimpana haasteena on edelleen Kiinasta polkumyynnillä tapahtuva ja tuettu tuonti, joka aiheuttaa vahinkoa Euroopan valmistusteollisuudelle.

Kaupan suojatoimet ja Venäjä hyökkäyssota Ukrainassa

Venäjän Ukrainaan kohdistaman provosoimattoman ja perusteettoman hyökkäyksen jälkeen EU on keskeyttänyt kaiken Ukrainasta EU:hun suuntautuvan viennin tuontitullit. Myös terästä koskeva EU:n suojatoimenpide keskeytettiin Ukrainasta tulevan tuonnin osalta.

Venäjältä ja Valko-Venäjältä tulevaan tuontiin sovelletaan rajoittavia toimenpiteitä (pakotteita). Komissio piti kaupan suojatoimenpiteet voimassa myös pakotteiden kohteena olevien tuotteiden osalta. Tämä näkökohta ei muuttanut tutkimustuloksia, jotka osoittivat Venäjän ja Valko-Venäjän vahingollisten, hyvän kauppatavan vastaisten käytäntöjen olemassaolon.

Venäjälle ja Valko-Venäjälle aiemmin myönnetyt terästä koskevat EU:n suojakiintiöt jaettiin uudelleen muille viejämaille suhteessa niiden osuuteen kokonaistuonnista vuonna 2021. Näin varmistettiin, että EU:n teräksenkäyttäjien tarpeet täytetään.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/IP_23_4348   

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
6. syyskuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto