Gå direkt till innehållet
Europeiska kommissionens logotyp
svenska
Representationen i Finland
Nyhetsartikel14 oktober 2021Representationen i Finland

Hösthälsningar från Maria Kokkonen, representationens tillförordnade chef: Ordförande Ursula von der Leyen besökte ett färgsprakande Helsingfors

Här på Malmgatan har vi inte hunnit beundra björkens färgsprakande löv på innergården särskilt mycket under de senaste veckorna, eftersom vi varit fullt upptagna med att planera inför finbesöket den 4 oktober. Då besökte nämligen EU-kommissionens...

Kommissionens och statsrådets smidiga samarbete och gemensamma förberedelser inför von der Leyens besök var ett tydligt kvitto på våra nära förbindelser på ett praktiskt plan. Vi vill härmed rikta ett stort tack till alla våra kolleger som deltog i planerandet och genomförandet av besöket!

Besöket var även av betydelse på hög nivå och förväntningarna infriades. I samband med mötet med statsminister Sanna Marin bekräftade Ursula von der Leyen att kommissionen godkänner Finlands återhämtnings- och resiliensplan. Ordförande konstaterade även att Finland är en mönsterelev när det kommer till att rikta finansieringen till den gröna och den digitala omställningen.

Efter mötet på Villa Bjälbo fick Sanna Marin och Ursula von der Leyen bekanta sig med Teknologiska forskningscentralen VTT:s utrymmen i Esbo och ta del av Finlands första kvantdator och dess gåtor. Besöket hos VTT symboliserade kommissionens och Finlands gemensamma syn på hur viktigt det är att utveckla den moderna tekniken för att säkra EU:s konkurrenskraft i framtiden. Finlands rykte som ett ledande land inom tekniska innovationer står sig starkt i EU.

Vid sidan av tekniken är en gemensam prioritering givetvis klimatpolitiken. På det området använder Finland så mycket som hälften av finansieringen från återhämtningsplanen för att stödja sina åtgärder på klimatområdet och för att uppnå sina klimatmål. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen prisade detta och sa att Finland föregår med mycket gott exempel.

Du kan läsa kommissionens bedömning av Finland återhämtnings- och resiliensplan här.

Överlag går kommissionens och Finlands mål hand i hand – det är den främsta känslan efter besöket. Känslan av att verkligen arbeta i en gemensam riktning är viktig i det vardagliga arbetet!

Arbetet med att uppnå de gemensamma klimatmålen är ett tema som sysselsätter oss här på representationen hela hösten. Glädjande nog får vi äntligen ordna fysiska evenemang igen i Europasalen och nyligen höll vi en paneldebatt om den biologiska mångfalden i EU. Så håll koll på våra evenemang framöver och delta gärna, nu när vi förhoppningsvis får fortsätta att ordna evenemang med publik på plats!

Översikt

Publiceringsdatum
14 oktober 2021
Upphovsman
Representationen i Finland