Skip to main content
Euroopan komission logo
suomi
Suomen-edustusto
Puhe24. helmikuuta 2022Suomen-edustusto

Puheenjohtaja von der Leyenin lausunto lehdistölle Venäjän Ukrainaan kohdistamasta hyökkäyksestä

Puheenjohtaja Ursula von der Leyen

Venäjän joukot tunkeutuivat tänään Ukrainaan, joka on vapaa ja suvereeni maa. Jälleen kerran viattomat naiset, miehet ja lapset kuolevat tai pelkäävät henkensä puolesta keskellä Eurooppaa. Tuomitsemme tämän barbaarisen hyökkäyksen ja sen kyyniset perustelut.

Presidentti Putin toi sodan takaisin Eurooppaan. Tänä synkkänä hetkenä Euroopan unioni ja sen kansat pysyvät Ukrainan ja sen kansan rinnalla. Venäjän johto on toteuttanut ennennäkemättömän hyökkäyksen suvereenia ja riippumatonta maata vastaan. Venäjän tähtäimessä ei ole ainoastaan Donbass ja Ukraina, vaan uhka kohdistuu Euroopan vakauteen ja koko kansainväliseen rauhanjärjestykseen. Aiomme saattaa presidentti Putinin vastuuseen.

Esitämme vielä tänään massiivisten, kohdennettujen pakotteiden paketin EU:n johtajille hyväksyttäväksi. Tämä paketti on suunnattu Venäjän talouden strategisiin aloihin, ja sen tarkoituksena on estää niiden pääsy Venäjän kannalta keskeisiin teknologioihin ja markkinoille. Heikennämme Venäjän taloudellista perustaa ja sen kykyä nykyaikaistaa yhteiskuntaansa. Lisäksi jäädytämme Venäjän varat Euroopan unionissa ja suljemme venäläisiltä pankeilta pääsyn Euroopan rahoitusmarkkinoille. Ensimmäisen pakotepaketin tavoin toimimme tiiviissä yhteistyössä kumppaniemme ja liittolaistemme kanssa, joita ovat Yhdysvallat, Yhdistynyt kuningaskunta ja Kanada mutta myös esimerkiksi Japani ja Australia. Näiden pakotteiden tarkoituksena on vaikuttaa voimakkaasti Kremlin etuihin ja sen kykyyn rahoittaa sotaa.

Tiedämme, että miljoonat venäläiset eivät halua sotaa. Presidentti Putin yrittää kääntää kelloa taaksepäin Venäjän keisarikunnan aikoihin. Näin tehdessään hän kuitenkin vaarantaa Venäjän kansan tulevaisuuden. Kehotan Venäjää lopettamaan väkivaltaisuudet välittömästi ja vetämään joukkonsa Ukrainan alueelta. Emme anna presidentti Putinin hajottaa turvallisuusarkkitehtuuria, joka on ylläpitänyt rauhaa ja vakautta Euroopassa vuosikymmenten ajan. Emme myöskään anna presidentti Putinin korvata oikeusvaltioperiaatetta voimankäytöllä ja häikäilemättömyydellä. Hänen ei pitäisi aliarvioida demokratioidemme määrätietoisuutta ja vahvuutta.

Historia on osoittanut, että luottamukseen ja vapauteen perustuvat yhteiskunnat ja liittoutumat ovat selviytymiskykyisiä ja menestyksekkäitä. Juuri tätä itsevaltiaat pelkäävät. Euroopan unioni seisoo Ukrainan ja sen kansan rinnalla ja tarjoaa tukensa jatkossakin. Ukraina selviää tästä.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/statement_22_1322

Tiedot

Julkaisupäivä
24. helmikuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto