Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Nyhetsartikel25 oktober 2022Representationen i Finland

Gemensam debattartikel om konferensen om återuppbyggnaden av Ukraina av Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen

Puheenjohtaja von der Leyen ja liittokansleri Scholz: Marshall-ohjelma Ukrainan hyväksi

En Marshallplan för Ukraina
G7-ordförandeskapet och Europeiska kommissionen bjöd in experter till en konferens den 25 oktober om återuppbyggnaden av det krigshärjade landet.

Ukrainarnas mod sedan Ryssland invaderade deras land är imponerande. Deras motståndskraft och ståndaktighet under denna kränkning av internationell rätt är lika imponerande. I slutändan är det tack vare Ukrainas mod som vi kommer att samlas den 25 oktober i Berlin, där vi har för avsikt att diskutera med experter hur det internationella samfundet bäst kan hjälpa och stödja Ukrainas återuppbyggnad.

Hur återuppbyggnaden ser ut kommer att avgöra vilken typ av land Ukraina kommer att vara i framtiden. Kommer det att vara en rättsstat med starka institutioner? Kommer det att ha en dynamisk och modern ekonomi? Kommer det att bli en dynamisk demokrati som är en del av Europa? Även om vi alltid bör vara försiktiga när vi gör historiska jämförelser, handlar det här helt enkelt om att skapa en ny Marshallplan för 2000-talet. Denna uppgift kommer att ta generationer och måste inledas nu.

Vad kan vi och våra ukrainska partner lära av tidigare erfarenheter av återuppbyggnad? Hur kan ett sådant enormt och långsiktigt projekt organiseras och finansieras? Vilka strukturer behövs för att sörja för nödvändig transparens och starkt förtroende hos investerarna? Detta är några av de frågor som vi avser att diskutera på tisdag i Berlin med experter och företrädare för Europa, G7, G20, internationella organisationer, det civila samhället och framför allt Ukraina.

Lidandet för ukrainarna kan inte mätas, antalet offer som de sörjer varje dag är mycket stort och Putins krig påverkar miljontals ukrainares liv djupt. Vad vi som gemenskap kan göra – och har gjort sedan krigets allra första dag – är att aktivt och på ett tillförlitligt sätt stödja Ukraina. Vi har infört stränga sanktioner mot Ryssland. Vi har levererat vapen, stött den ukrainska ekonomin och hjälpt människor i deras vardag. Vi har underlättat tillträdet till vår inre marknad för ukrainsk export och upphävt importtullarna.

Hittills har över 8 miljoner ukrainare fått en tillflyktsort och skydd mot Putins bomber och missiler i Europa. Vi i Europa har gett dem omedelbar tillgång till arbetsmarknaden, skolor, sjukvård och bostäder. I G7 och med partnerna i G20 har vi kämpat mot krigets globala konsekvenser, bland annat den globala svälten, energikrisen och den ekonomiska krisen.

Det internationella samfundet har gett betydande ekonomiskt stöd. G7-länderna, EU och dess medlemmar har hittills tillhandahållit över 35 miljarder euro i katastrofbistånd enbart till Ukraina. Dessa pengar ska hjälpa Ukraina att tillgodose sina omedelbara ekonomiska behov, så att landets förvaltning kan fortsätta att fungera trots kriget och så att lärare, polis, läkare och soldater kan få betalt och sjukvård kan fortsätta att tillhandahållas.

Förutom detta katastrofbistånd måste vi i dag börja fundera över återuppbyggnaden av landet, även om freden verkar vara långt borta. Nu måste vi börja bygga upp förstörda bostäder, skolor, vägar, broar och infrastruktur igen och återställa kraftförsörjningen så att landet snabbt kan komma på fötter igen. För Ukrainas del måste landet få fart på sin ekonomi så snart kriget är över.

Nu gäller det att ta itu med detta stora åtagande tillsammans. Det råder enighet om detta inom G7 och EU-institutionerna. Uppgiften är enorm. Världsbanken uppskattar att skadorna i kriget hittills uppgår till 350 miljarder euro. Och förstörelsen fortsätter, vilket attackerna under de senaste dagarna har visat. Varken Ukraina eller enskilda partner kommer att kunna bära räkningen på egen hand. Vi måste alla hjälpa till – EU, G7 och våra partner över hela världen. De internationella finansinstituten och ledande internationella organisationer måste naturligtvis också delta i arbetet. På lång sikt kommer det att vara viktigt för privata investerare och företag att också investera i Ukrainas återuppbyggnad.

Ju tydligare och öppnare användningen av pengarna är, desto större blir viljan att hjälpa. Därför kommer vi tillsammans med våra ukrainska vänner se till att stödet når de platser där det behövs mest. Tillsammans med våra G7-partner och andra länder, med stöd av internationella organisationer och Ukraina, avser vi att lägga grunden för en inkluderande givarplattform för att samordna processen med att omedelbart återställa förstörd infrastruktur och inleda en långsiktig återuppbyggnad. Den gemensamma plattformen kommer att vara det viktigaste instrumentet för samarbete och samordning av europeiskt och internationellt stöd. Det handlar om att driva på stora återuppbyggnadsprojekt och tillhandahålla tekniskt stöd. I samband med detta kommer vi att fastställa högsta standarder för öppenhet, effektivitet, revision och projektövervakning.

Här har EU har en viktig roll. Sedan i somras har Ukraina status som kandidatland till EU. Vägen mot återuppbyggnad är alltså samtidigt Ukrainas väg mot EU. Detta innebär också att den ukrainska ekonomin måste göras mer hållbar och digital, eftersom det är framtidens ekonomi. De högsta rättsstatsnormerna måste efterlevas och ändamålsenliga korruptionsbekämpande myndigheter inrättas. Det är dessa värden som EU står för och som också kommer att bidra till att investerarnas och givarnas förtroende ökar.

Vi är alla överens om att stöd till Ukraina inte bara är rätt sak att göra, utan att det också ligger i vårt eget intresse. Ukraina kämpar inte bara för sin egen suveränitet och territoriella integritet, utan också mot Putins försök att med våld flytta gränser och utsätta sina grannar för krig och förstörelse. Ukraina försvarar också den regelbaserade världsordningen, grunden för vår fredliga samexistens och välståndet i hela världen. Genom att stödja Ukraina bygger vi alltså vår egen framtid och framtiden för vårt gemensamma Europa.

Översikt

Publiceringsdatum
25 oktober 2022
Upphovsman
Representationen i Finland