Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Presskommuniké8 februari 2023Representationen i FinlandLästid: 3 min

Civilskydd: EU presenterar mål för resiliens mot katastrofer

Pelastuspalvelu: EU asettaa katastrofeista selviytymistä koskevat tavoitteet

EU-kommissionen antar i dag en rekommendation och ett meddelande om gemensamma mål som ska öka resiliensen mot katastrofer på civilskyddsområdet. Detta omfattar bland annat hur de europeiska länderna bättre ska kunna förbereda sig på olika typer av naturkatastrofer, såsom jordbävningar, översvämningar och skogsbränder.

Med tanke på det snabbt föränderliga risklandskapet är syftet med de europeiska målen för resiliens mot katastrofer att öka kapaciteten att förutse och hantera effekterna av framtida större katastrofer och nödsituationer, både på EU-nivå och i medlemsländerna samt i de övriga länder som deltar i EU:s civilskyddsmekanism. Därför har EU-kommissionen, i nära samarbete med medlemsländerna, identifierat fem gemensamma mål.

De fem europeiska målen för resiliens mot katastrofer är följande:

  1. Att föregripa – bättre riskbedömningar, föregripande kapacitet och planering av katastrofriskhantering. Komplexiteten i och samverkan mellan de risker som EU står inför visar hur viktigt det är att identifiera sårbarheter i kritiska sektorer och att kunna förutse faror och hot.
  2. Att förbereda – öka befolkningens riskmedvetenhet och beredskap. Att öka befolkningens riskmedvetenhet och beredskap bidrar till att minska effekterna av katastrofer.
  3. Att varna – bättre tidiga varningar. Genom att förbättra systemen för tidig varning kan man se till att varningsmeddelanden på nationell, regional och lokal nivå når berörda människor i tid.
  4. Att agera – förbättra civilskyddsmekanismens insatskapacitet. Genom att ytterligare stärka civilskyddsmekanismens insatskapacitet kan EU i ännu större utsträckning hjälpa till att fylla kritiska luckor och undvika att ett lands situation försämras ytterligare när dess kapacitet är överbelastad.
  5. Att säkra – säkerställa ett robust civilskyddssystem. Civilskyddssystemen måste kunna fortsätta att vara operativa dygnet runt, under och efter en katastrof, när de behövs mest. Genom att uppdatera planer och förfaranden för driftskontinuitet och se till att samordning med och informationsutbyte mellan olika sektorer fungerar, även med leverantörer av kritisk infrastruktur, kommer civilskyddssystemen att kunna fortsätta att vara operationella i alla lägen.

För att inleda arbetet med att uppnå dessa mål lanserar EU-kommissionen fem flaggskeppsinitiativ, ett för varje mål. Ett av flaggskeppsinitiativen är lanseringen av preparEU, ett Europatäckande program som ska öka befolkningens medvetenhet om resiliens mot katastrofer.

Bakgrund

Om ett lands insatskapacitet inte räcker till för att hantera en krissituation kan landet begära hjälp via EU:s civilskyddsmekanism. När civilskyddsmekanismen har aktiverats samordnar och finansierar EU:s centrum för samordning av katastrofberedskap den hjälp som EU:s medlemsländer och ytterligare åtta deltagande länder (Albanien, Bosnien och Hercegovina, Island, Montenegro, Nordmakedonien, Norge, Serbien och Turkiet) erbjuder.

I unionsmålen för resiliens mot katastrofer fastställs prioriterade områden och särskilda mål i samband med dessa för att stärka civilskyddsmekanismens och medlemsländernas resiliens mot katastrofer. Målen är en icke-bindande gemensam utgångspunkt för att stödja förebyggande åtgärder och beredskapsåtgärder i händelse av katastrofer som påverkar två eller flera länder samtidigt.

Inom ramen för EU:s civilskyddsmekanism får Turkiet för närvarande hjälp med anledning av måndagens jordbävning.

 

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_23_599      

    

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Ismo Ulvila
tfn 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Informatör
Nina Hotti
tfn (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på Twitter @eukomissio    

Översikt

Publiceringsdatum
8 februari 2023
Upphovsman
Representationen i Finland