Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote27. tammikuuta 2023Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

NextGenerationEU: Suomi on toimittanut tarkistetun elpymis- ja palautumissuunnitelman

NextGenerationEU: Tavoitteista totta

Suomi toimitti komissiolle 26. tammikuuta 2023 päivitetyn elpymis- ja palautumissuunnitelmansa. Suomi aikoo poistaa suunnitelmastaan kokonaan investoinnit rakennusten lämmitysjärjestelmien korvaamiseen vähemmän hiilidioksidipäästöjä aiheuttavilla lämmitysmuodoilla sekä yksityiseen latausinfrastruktuuriin. Suomi jatkaa näiden toimien edistämistä kansallisista varoista. Suomi on myös ehdottanut 18 toimenpiteen muuttamista suunnitelmasta, koska Suomen rahoitusosuus on pienentynyt.

Elpymis- ja palautumistukivälinettä koskevan asetuksen mukaan jäsenvaltiot voivat pyytää suunnitelmansa päivittämistä tarkistetun enimmäisrahoitusosuuden huomioon ottamiseksi. Suomen pyyntö perustuu tarpeeseen ottaa huomioon elpymis- ja palautumistukivälineen avustusten enimmäismäärän tarkistaminen 2,1 miljardista eurosta 1,8 miljardiin euroon. Tarkistaminen on osa elpymis- ja palautumistukivälineen avustusten jakoperusteen päivitystä. Kaikkia jäsenvaltioita koskevassa päivityksessä otetaan huomioon maiden reaalisen ja arvioidun BKT:n kasvun välinen ero vuosina 2020–2022. Elpymis- ja palautumistukivälineen avustusten pienempi osuus Suomessa kesäkuun 2022 tarkistuksen jälkeen johtuu siitä, että vuosien 2020 ja 2021 taloudellinen tilanne oli verrattain parempi kuin alun perin ennakoitiin.

Komissiolla on nyt kaksi kuukautta aikaa arvioida päivitettyä suunnitelmaa elpymis- ja palautumistukivälinettä koskevassa asetuksessa vahvistettujen 11 arviointikriteerin perusteella. Jos komission arvio on myönteinen, se tekee ehdotuksen neuvoston täytäntöönpanopäätöksen muuttamisesta Suomen suunnitelmaan tehtyjen muutosten huomioon ottamiseksi. Jäsenvaltioilla on tämän jälkeen enintään neljä viikkoa aikaa hyväksyä komission arvio.

Lisätietoja: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/mex_23_416

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
27. tammikuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto