Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote6. lokakuuta 2023Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

NextGenerationEU: Suomi pyytänyt REPowerEU-osion lisäämistä elpymis- ja palautumissuunnitelmaansa

NextGenerationEU

Suomi toimitti eilen komissiolle elpymis- ja palautumissuunnitelmansa muuttamista koskevan pyynnön. Muutoksella on tarkoitus lisätä REPowerEU-osio Suomen suunnitelmaan.

Suomi on ehdottanut elpymis- ja palautumissuunnitelmaansa lisättäväksi kahta uutta investointia, yhtä laajennettua investointia ja yhtä uudistusta. Niillä on tarkoitus edistää Suomen kunnianhimoista tavoitetta saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä.

Investoinneilla tehostetaan uuden teknologian hyödyntämistä uusiutuvan energian ja vedyn tuotannossa, mukaan lukien Ahvenanmaan merituulivoimahanke, sekä tutkimus- ja kehittämishankkeita. Uudistuksella pyritään puolestaan keventämään uusiutuvan energian hankkeisiin liittyviä investointien lupamenettelyjä.

Suomi on pyytänyt siirtämään elpymis- ja palautumissuunnitelmaansa osan omasta osuudestaan brexit-mukautusvarauksesta eli 14,2 miljoonaa euroa. Nämä varat yhdessä Suomen elpymis- ja palautumistukivälineen määrärahojen (1,8 miljardia euroa) ja REPowerEU-avustusmäärärahojen (113 miljoonaa euroa) kanssa nostavat muutetun suunnitelman mukaisten avustusten arvon 1,95 miljardiin euroon.

Komissiolla on nyt enintään kaksi kuukautta aikaa arvioida, täyttääkö muutettu suunnitelma kaikki elpymis- ja palautumistukivälinettä koskevassa asetuksessa vahvistetut arviointikriteerit. Jos komission arvio on myönteinen, se tekee ehdotuksen muutetuksi neuvoston täytäntöönpanopäätökseksi, jossa otetaan huomioon Suomen suunnitelmaan tehdyt muutokset. Neuvostossa kokoontuvilla jäsenmailla on sen jälkeen neljä viikkoa aikaa hyväksyä komission arvio.

Lisätietoa REPowerEU-osioista ja elpymis- ja palautumissuunnitelmien tarkistamisprosessista: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/qanda_23_2489

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa X:ssä / Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
6. lokakuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto