Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote28. helmikuuta 2023Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

​​​​​​​NextGenerationEU: Komissio hyväksyi Suomen tarkistetun elpymis- ja palautumissuunnitelman

NextGenerationEU: Tavoitteista totta

Komissio on tänään antanut myönteisen arvion Suomen tarkistetusta elpymis- ja palautumissuunnitelmasta. Suomi oli 26. tammikuuta pyytänyt poistamaan kaksi suunnitelmaansa sisältyvää investointia, joista toinen liittyi rakennusten lämmitysjärjestelmien korvaamiseen vähemmän hiilidioksidipäästöjä aiheuttavilla lämmitysmuodoilla ja toinen yksityiseen latausinfrastruktuuriin. Suomi jatkaa näiden toimien edistämistä kansallisista varoista.

Suomi oli myös pyytänyt 18 toimenpiteen muuttamista suunnitelmasta, koska Suomen rahoitusosuus on pienentynyt. Elpymis- ja palautumistukivälinettä koskevan asetuksen mukaan jäsenvaltiot voivat pyytää suunnitelmansa päivittämistä tarkistetun enimmäisrahoitusosuuden huomioon ottamiseksi. Suomen pyyntö perustuu tarpeeseen ottaa huomioon elpymis- ja palautumistukivälineen avustusten enimmäismäärän tarkistaminen 2,1 miljardista eurosta 1,8 miljardiin euroon. Tarkistaminen on osa elpymis- ja palautumistukivälineen avustusten jakoperusteen päivitystä. Kaikkia jäsenvaltioita koskevassa päivityksessä otetaan huomioon maiden reaalisen ja arvioidun BKT:n kasvun välinen ero vuosina 2020–2022. Elpymis- ja palautumistukivälineen avustusten pienempi osuus Suomessa kesäkuun 2022 tarkistuksen jälkeen johtuu siitä, että vuosien 2020 ja 2021 taloudellinen tilanne oli verrattain parempi kuin alun perin ennakoitiin.

Komissio katsoo, että Suomen pyytämät muutokset ovat perusteltuja, koska Suomen rahoitusosuus on pienentynyt. Komissio arvioi päivitettyä suunnitelmaa elpymis- ja palautumistukivälinettä koskevassa asetuksessa vahvistettujen 11 arviointikriteerin perusteella ja tuli siihen johtopäätökseen, että Suomen suunnitelma on edelleen niiden mukainen eivätkä muutokset vaikuta suunnitelman yleiseen tavoitetasoon. Neuvostolla on nyt neljä viikkoa aikaa hyväksyä komission ehdotus ja siten hyväksyä tarkistettu suunnitelma.

Lisätietoja: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/mex_23_1281

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
28. helmikuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto