Siirry pääsisältöön
Euroopan komission logo
suomi
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote1. maaliskuuta 2022Suomen-edustusto

NextGenerationEU: Elpymis- ja palautumistukivälineen täytäntöönpano hyvässä vauhdissa

NextGenerationEU

Euroopan komissio on tänään hyväksynyt ensimmäisen vuosikertomuksensa NextGenerationEU-välineeseen keskeisenä kuuluvan elpymis- ja palautumistukivälineen täytäntöönpanosta. Välineestä myönnetään EU-maille jopa 723,8 miljardia euroa (käypinä hintoina) lainoja ja avustuksia perustavanlaatuisten investointien ja uudistusten tukemiseen. Näin varmistetaan, että EU voi nousta koronapandemiasta entistä vahvempana.

Vuosikertomuksessa tarkastellaan, miten elpymis- ja palautumistukivälineen täytäntöönpanossa on edistytty. Tarkastelu koskee ajanjaksoa välineestä helmikuussa 2021 annetun asetuksen hyväksymisen ja joulukuussa 2021 suoritetun ensimmäisen maksun välillä. Vuosikertomuksen mukaan täytäntöönpano on hyvässä vauhdissa ja siinä on edistytty merkittävästi.

Vuosikertomuksessa esitetään useita esimerkkejä tähän mennessä hyväksyttyihin 22 kansalliseen elpymis- ja palautumissuunnitelmaan sisältyvistä investoinneista ja uudistuksista, joita välineestä rahoitetaan. Esimerkeissä kuvataan konkreettisia toimenpiteitä, joilla edistetään välineestä annetussa asetuksessa määriteltyjä kuutta keskeistä politiikan toiminta-aluetta, kuten vihreää siirtymää ja digitaalista muutosta. Vuosikertomus antaa tämän vuoksi tärkeää tietoa niiden toimenpiteiden laajuudesta ja vaikutuksesta, joita eri puolilla EU:ta toteutetaan elpymis- ja palautumistukivälineen ansiosta.

Komissio ja EU-maat sekä Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat toimineet tiiviissä yhteistyössä asiaa koskevien tavoitteiden saavuttamiseksi.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_22_1198

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
puh. 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
1. maaliskuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto