Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote11. huhtikuuta 2024Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

​​​​​​​Muuttoliike- ja turvapaikkasopimus toteutuu

Muuttoliikkeen hallinta

Komissio on tyytyväinen Euroopan parlamentin eilisessä äänestyksessä saavutetusta muuttoliike- ja turvapaikkasopimusta koskevasta poliittisesta yhteisymmärryksestä.

Sopimuksella luodaan perusta oikeudenmukaisemmalle, tehokkaammalle ja kestävämmälle kehykselle muuttoliikkeen hallitsemiseksi. Tämä saavutus osoittaa, että haasteisiin voidaan löytää yhteisiä ratkaisuja Euroopan tasolla.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen totesi päivän olevan historiallinen: ”Vuosia kestäneen intensiivisen työn jälkeen muuttoliike- ja turvapaikkasopimuksesta tulee todellisuutta.”

”Me kaikki ymmärrämme tämän perustavanlaatuisen tosiseikan: Muuttoliike on Euroopalle haaste, johon on vastattava Euroopan tasolla. Vastauksen on oltava tehokas, oikeudenmukainen ja määrätietoinen. Muuttoliike- ja turvapaikkasopimus on juuri tällainen. Sillä on todellista merkitystä kaikille eurooppalaisille. Ensinnäkin ulkorajojen turvallisuus parantuu. Saamme tiedon rajanylittäjistä järjestämällä rekisteröinnin ja seulonnan, ja samalla varmistamme perusoikeuksien suojelun riippumattomalla valvonnalla. Toiseksi saamme nopeammat ja tehokkaammat turvapaikka- ja palauttamismenettelyt. Tämä tarkoittaa sitä, että henkilöt, joilla ei ole oikeutta turvapaikkaan, eivät saa tulla Euroopan unioniin, kun taas sotaa tai vainoa pakenevat voivat luottaa siihen, että saavat tarvitsemaansa suojelua. Sopimuksella saadaan aikaan sopiva tasapaino järjestelmän väärinkäytön vastaisten tiukempien sääntöjen ja heikoimmassa asemassa olevien huolenpidon välillä. Kolmanneksi suhtaudumme yhteisvastuullisemmin ulkorajoillamme sijaitseviin jäsenvaltioihin, jotka hallitsevat laittoman maahanmuuton aiheuttamaa painetta. Kaikki jäsenvaltiot osallistuvat siis yhteisvastuutoimiin, mutta ne valitsevat, miten se on paras tehdä. Edelleen liikkumista Euroopan unionin sisällä ei kuitenkaan voida sallia. Uusien sääntöjen mukaan jäsenvaltiot tekevät tiiviimpää yhteistyötä edelleen liikkumisen estämiseksi. Pohjimmiltaan sopimuksessa on kyse siitä, miten voimme parhaiten käyttää voimiamme yhdessä”, von de Leyen sanoi.

“Kun sopimus on voimassa, meillä on tarvitsemamme oikeudellinen kehys. Tämä on yksi osa kokonaisuutta. Toinen osa on operatiivinen tuki jäsenvaltioille. Tarjoamme niille jatkossakin räätälöityjä ratkaisuja rajaturvallisuuden ylläpitämiseen, salakuljetuksen torjuntaan ja palauttamisiin. Ja reagoimme jatkossakin kriiseihin – Lampedusasta Suomen rajalle ja Kanariansaarilta Kyprokselle. Samalla jatkamme työtämme maailmanlaajuisten kumppaniemme kanssa,” von der Leyen painotti.


Puheenjohtaja von der Leyenin lausuma kokonaisuudessaan (englanniksi):

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/statement_24_1953

    

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa X:ssä / Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
11. huhtikuuta 2024
Laatija
Suomen-edustusto