Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
  • Uutisartikkeli
  • 28. marraskuuta 2024
  • Suomen-edustusto
  • Arvioitu lukuaika: 1 min

Miten Suomen uusiutuvan sähkön lisäpotentiaali ja teollisuuden vetysiirtymä saadaan toimimaan yhdessä? – keskustelutilaisuuden tallenne katsottavissa

Lappeenrannan teknillisen korkeakoulun tutkimusjohtaja Petteri Laaksonen esitteli kiinnostavia laskelmia Suomen uusiutuvan sähkön tuotantopotentiaalista.
Lappeenrannan teknillisen korkeakoulun tutkimusjohtaja Petteri Laaksonen esitteli kiinnostavia laskelmia Suomen uusiutuvan sähkön tuotantopotentiaalista.

Edustustomme järjesti keskustelutilaisuuden, jossa Lappeenrannan teknillisen korkeakoulun tutkimusjohtaja Petteri Laaksonen esitteli kiinnostavia laskelmia Suomen uusiutuvan sähkön tuotantopotentiaalista. Se voisi vauhdittaa vedyn tai metanolin tuotantoa ja mahdollistaa kestävän teollisuuden investointeja, esimerkiksi metsäteollisuuden bioperäisen hiilidioksidin sitomista ja sen jalostamista metanoliksi. Metanolia voitaisiin käyttää vaikkapa polttoaineena tai kemianteollisuuden raaka-aineena. Laaksosen mukaan pelkästään näin tuotetun metanolin arvo olisi 8 miljardia euroa vuodessa. Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä arvioi kommenttipuheenvuorossaan eri keinoja markkinan luomiseksi ja oikeiden kannustimien toimeenpanolle – sekä kansallisesti että EU-tasolla. Leskelän mukaan kilpailukyvyn täytyy perustua osaamiseen eikä tukiin. Toisessa kommenttipuheenvuorossa Suomen vetyklusterin puheenjohtaja Simo Säynevirta painotti EU:n arvoketjujen tärkeyttä ja varoitti liian tiukan sääntelyn tukahduttavan uudet teollisuudenalat. Hän myös painotti, että taloudellis-tekniset tekijät Laaksosen esittelemille investoinneille ovat kunnossa, mutta aikailuun ei ole varaa. Kiina on investoinut alaan paljon ja vauhdilla ja valtaa markkinat, ellei EU pidä kiirettä. Kaikki asiantuntijat olivat sitä mieltä, että Suomella on vetyteollisuuden arvoketjujen parhaat kortit käsissään ja että ne tulisi nyt pelata oikein. Katso tilaisuuden tallenne!

Lue lisää: https://www.youtube.com/watch?v=aeAXPalQhfM

Tiedot

Julkaisupäivä
28. marraskuuta 2024
Laatija
Suomen-edustusto