Teksti on EU:n ulkosuhdepalvelun alaisuudessa toimivan EastStratCom-ryhmän tuottama. Ryhmä on vuodesta 2015 torjunut ja tutkinut Venäjän levittämää disinformaatiota. Alkuperäisen tekstin löydät täältä.
Euroopan unioni on ottanut käyttöön pakotteita vääristeltyä tietoa levittäviä Kremlin informaatioaseita vastaan, eli Sputnikia ja RT:tä (Russia Today). Niiden lähetystoiminta keskeytettiin kiireellisesti EU:n alueella, kunnes Venäjä lopettaa Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen ja EU:hun ja sen jäsenmaihin kohdistuvan disinformaation levittämisen ja tietojen vääristelyn.
Nämä poikkeukselliset, kohdennetut ja väliaikaiset toimenpiteet otettiin käyttöön erityisessä ja ennennäkemättömässä tilanteessa – Venäjän hyökättyä sotilaallisesti Ukrainaan.
Toimenpiteissä ei ole kyse sensuurista tai yleisestä kiellosta, ja niitä on punnittu huolellisesti, jotta ne kunnioittavat perusoikeuksia ja rajoittavat niitä oikeasuhteisesti osana lainsäädäntöön perustuvaa pakotejärjestelmää. Tämä on osa EU:n reaktiota tilanteessa, jossa Euroopan rauhaan ja turvallisuuteen kohdistuu selkeä uhka.
EU:n pakotteet eivät estä näiden yhtiöiden henkilöstöä tekemästä työtään. On kuitenkin huomionarvoista, että Venäjän hyökättyä Ukrainaan monet RT:n työntekijöistä eri puolilla maailmaa ovat irtisanoutuneet.
EU:n asettamat RT:n ja Sputnikin vastaiset pakotteet johtavat väliaikaiseen lähetys- ja julkaisukieltoon, jolla riisutaan Kremliltä informaatiosodan aseet – siksi ajaksi, kun raaka sota Ukrainaa vastaan on käynnissä.
RT ja Sputnik saattavat vaikuttaa tavanomaisilta kansainvälisiltä tiedotusvälineiltä, mutta sitä ne eivät ole. Niillä on vain yksi kaikenkattava tavoite: edistää ja tukea Kremlin politiikkaa ulkomailla levittämällä disinformaatiota ja vääristelemällä tietoa. RT ja Sputnik sekä niiden sosiaalisen median sivuhaarat haluavat kiihdyttää hajaannusta ja polarisaatiota sekä heikentää demokratioita, hämärtää tosiasioita Venäjän harjoittamista kansainvälisen oikeuden loukkauksista ja sepittää tekaistua tukea Putinin sodalle.
7 tosiasiaa RT:n ja Sputnikin toiminnasta
- RT ja Sputnik eivät ole tiedotusvälineitä vaan Kremlin informaatioaseita
RT määrittelee tehtävänsä hyvin sotilaallisesti. Sen päätoimittaja Margarita Simonjan on julkisesti todennut RT:n merkitys venäjälle on yhtä suuri kuin puolustusministeriön. Hänen mukaansa RT pystyy käymään informaatiosotaa koko läntistä maailmaa vastaan informaatioaseidensa avulla. RT:n strategiana on käydä ”valloitussotaa” ja kasvattaa yleisöään, jotta tätä yleisöä voidaan hyödyntää kriittisinä hetkinä.
RT sisältyy viralliseen luetteloon keskeisistä organisaatioista, jotka ovat Venäjälle strategisesti tärkeitä. Sputnik luotiin presidentin asetuksella, ja sen tavoitteena on tiedottaa ulkomaille Venäjän valtion politiikasta. RT saa vuosittain miljoonia ruplia rahoitusta Venäjän valtiolta. Esimerkiksi vuoden 2020 talousarvioesityksessä RT:lle osoitettiin lähes 23 miljardia ruplaa, jonka arvo tuolloin oli 325 miljoonaa euroa. Venäjän valtiollisen median kokonaisbudjetti oli lähes 1,3 miljardia euroa vuonna 2021.
- RT ja Sputnik eivät ole objektiivisia eivätkä pyri siihen
Puolueettomat journalistiset tutkimukset osoittavat, että RT:n ja Sputnikin päätoimittajalla Margarita Simonjanilla on keskeinen rooli mediaa kontrolloivassa verkostossa, joka ohjeistaa venäläisiä valtion valvomia tiedotusvälineitä siitä, mitä ne saavat tai eivät saa julkaista. Hän on myöntänyt, että hänellä on suora suojattu linja Kremliin ”keltaisen puhelimen” kautta.
Simonjan on tukenut voimakkaasti tiedonsaannin rajoittamista Venäjällä, ajanut ulkomaisten sosiaalisen median verkostojen kieltämistä ja ylistänyt Lukašenkan hallintoa valkovenäläisten toimittajien hiljentämisestä.
Rossija segodnjan johtaja Dmitri Kiseljov, joka joutui EU:n pakotteiden kohteeksi vuonna 2014, on kertonut työntekijöilleen, että puolueettoman journalismin aika on ohi ja että objektiivisuus on myytti.
- RT palkkaa ihmisiä, joilla on journalistinen tausta, mutta se EI noudata kansainvälisiä journalismin sääntöjä
RT on levittänyt Kremlin agendaa lännessä esiintymällä vaihtoehtomediana, jonka tavoitteena on tasapainottaa valtamedian väitettyä puolueellisuutta. Se on pyrkinyt parantamaan uskottavuuttaan kutsumalla ohjelmiinsa länsimaisia poliitikkoja, tutkijoita, journalisteja ja muita vaikutusvaltaisia julkisuuden henkilöitä, ja se hyödyntää kolumnisteja ja mielipidekirjoittajia, jotta disinformaatiota voidaan väittää vain yksittäisten kirjoittajien mielipiteiksi.
Kaikki on kuitenkin vain savuverhoa – RT ei kykene kätkemään perustavanlaatuisia puutteitaan jotka liittyvät julkiseen vastuuseen, läpinäkyvyyteen ja toimitukselliseen riippumattomuuteen. Sen toiminta ei noudata lainkaan tiedotusvälineiden kansainvälisiä normeja, joita kansainväliset yleisradioyhtiöt seuraavat. RT:n rahoitus, valvontarakenteet ja valvontamekanismit ovat hämärän peitossa.
- RT ja Sputnik ovat osa laajempaa disinformaatiokoneistoa
RT:n, Sputnikin ja muiden Venäjän valtion disinformaatiokoneiston tukipylväiden välillä on hyvin tiedossa oleva yhteys – on olemassa suuri joukko virallisia, välillisiä ja tunnustamattomia viestintäkanavia ja -alustoja, joita Kreml käyttää luodakseen ja voimistaakseen harhaanjohtavaa ja vääristelevää narratiivia.
RT ja Sputnik tukevat kybervaikuttamisoperaatioita ja osallistuvat niihin, myös sellaisiin, joiden lähteeksi on jäljitetty Venäjän sotilastiedustelupalvelu GRU.
- RT:n todelliset vaikutuskanavat ovat verkko ja sosiaalinen media
RT:tä ei kannata ajatella televisiokanavana, joka hyödyntää sosiaalista mediaa, vaan pikemminkin sosiaalisen median operaationa, jolla on ammattimaiset TV-valmiudet. Ison-Britannian media-alan sääntelyviranomaisen Ofcomin vuoden 2018 tutkimuksen mukaan RT:n suosio oli toiseksi viimeisenä televisiosta uutisia seuraavien aikuisten keskuudessa: sitä seurasi vain kaksi prosenttia kokonaisyleisöstä.
RT tavoittaa huomattavasti enemmän yleisöä sosiaalisessa mediassa. Vuoden 2020 alussa RT kehuskeli saaneensa 10 miljardia katselukertaa useilla YouTube-kanavillaan. Kansainväliset tiedotusvälineet ja venäläiset aktivistit ovat haastaneet RT:n väitteet valtaisasta suosiosta sosiaalisessa mediassa. Tutkimuksissa ilmeni, että RT on keinotekoisesti lisännyt verkon katsojalukuja kasvattaakseen mainettaan ja merkittävyyttään mediakanavana.
RT on aktiivisesti yrittänyt vallata EU:n mediatilaa valtavalla määrällä artikkeleita, joissa levitetään vääristeltyä tietoa Kremlille tärkeistä asioista, kuten hämärretään Aleksei Navalnyin myrkytystapauksen faktoja. RT:n tapa julkaista sensaatiohakuisia ja harhaanjohtavia otsikoita sosiaalisen median seuraajien houkuttelemiseksi yhdistettynä löyhiin tekijänoikeuskäytäntöihin on luonut vaarallisen koneiston, jonka avulla RT:n tuottama sisältö leviää laajalle muiden verkkosivustojen kautta – joko tahattomasti tai tarkoituksella.
Vuosien kuluessa RT on luonut lukuisia sivutilejä erityisesti levittämään sosiaalisen median viihdesisältöä, jota on maustettu venäläisellä näkökulmalla. RT piileskelee näiden sivutilien kulisseissa laatimassa ja levittämässä kohdennettuja viestejä erilaisille yleisöille. RT ja siihen liittyvät viestintäkanavat ovat huolellisesti kätkeneet viitteet yhteyksistä toisiinsa ja Venäjän valtioon.
- RT on joutunut vaikeuksiin aiemminkin
EU:n pakotteet RT:tä ja Sputnikia vastaan ovat poikkeuksellisia, kohdennettuja ja väliaikaisia toimenpiteitä, jotka on otettu käyttöön erityisessä ja ennennäkemättömässä tilanteessa – Venäjän hyökättyä sotilaallisesti Ukrainaan – mutta Kremlin äänitorvet ovat joutuneet vaikeuksiin aiemminkin.
Ukrainassa RT:n toiminta on ollut kiellettyä vuodesta 2014 lähtien, eikä se ole koskaan onnistunut saamaan lähetyslupaa Saksassa. Vuonna 2019 Saksan journalistiliitto varoitti valtion mediaviranomaisia: ”Russia Today ei ole tiedon levittämiseen tarkoitettu media vaan Kremlin propagandaväline.” RT DE yritti välttää Saksan sääntöjä anomalla lähetyslupaa Luxemburgissa, mutta myös Luxemburgin viranomaiset hylkäsivät hakemuksen. Kun RT DE koetti aloittaa lähetykset Saksassa vuoden 2021 lopulla ilman voimassa olevaa lähetyslupaa, Saksan lupa- ja valvontaviranomainen keskeytti sen lähetykset.
RT:n toiminta on kielletty myös Latviassa, Liettuassa ja Virossa. Yhdysvalloissa RT:n oli rekisteröidyttävä ulkomaiseksi toimijaksi. Ison-Britannian media-alan sääntelyviranomainen Ofcom totesi RT:n sisällön olevan tarkoituksellisesti harhaanjohtavaa ja määräsi sille 200 000 punnan sakon vuonna 2019. Helmikuussa 2022 Ofcom käynnisti 15 uutta tutkimusta selvittääkseen RT:n uutiskanavan ohjelmien puolueettomuuden. Myös Ranskan media-alan sääntelyviranomainen on antanut RT:lle varoituksia.
- RT ja Sputnik ovat olleet avainasemassa edistämässä ja tukemassa Venäjän sotilaallista hyökkäystä Ukrainaan
RT ja Sputnik jatkavat Ukrainaa halventavan disinformaation laatimista ja levittämistä yrittäessään perustella Putinin sotaa ja nostaa sen kannatusta. Ne ovat tehneet sitä jo kauan, tässä muutama esimerkki vuosien varrelta: 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022.
Vuonna 2021 RT:n päätoimittaja Margarita Simonjan osallistui konferenssiin Donetskissa, jossa hän pyysi äiti Venäjää tuomaan Donbassin kotiin, eli käytännössä kehotti loukkaamaan Ukrainan alueellista koskemattomuutta.
Vain muutamaa viikkoa ennen kuin Putin antoi käskyn sodan aloittamisesta RT kiihotti yleisöään väittämällä, että ukrainalaiset janoavat venäläisten verta.
Nyt kun Venäjän ohjukset putoavat Ukrainan kaupunkeihin, sekä RT että Sputnik jatkavat disinformaation ja väärän tiedon levittämistä Putinin Ukrainan sodan todellisesta luonteesta ja laajuudesta.
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 29. maaliskuuta 2022
- Laatija
- Suomen-edustusto