Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli24. maaliskuuta 2021Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Koronavirus: Komissio ilmoitti uudesta menettelystä mukautettujen rokotteiden hyväksynnän nopeuttamiseksi

Komissio ilmoitti tänään toimista, joilla nopeutetaan mukautettujen covid-19-rokotteiden hyväksyntää. Toimet toteutetaan välittömästi osana uutta eurooppalaista biouhkiin varautumisen suunnitelmaa covid-19-muunnosten torjumiseksi eli ns. HERA...

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin mukaan ”HERA Incubator ‑suunnitelmalla vahvistetaan ja nopeutetaan EU:n valmiuksia reagoida muunnoksiin. Annamme lääkevirastolle mahdollisuuden nopeuttaa uusien muunnosten torjumiseksi päivitettyjen rokotteiden lakisääteistä hyväksyntää. Nopeampi hyväksyntä tarkoittaa lisää rokotteita ja lisää virukselta suojattuja eurooppalaisia.

Terveydestä ja elintarviketurvallisuudesta vastaava komissaari Stella Kyriakides puolestaan totesi, että ”meidän on oltava varautuneita mukauttamaan rokotteita mahdollisimman nopeasti, jotta voimme reagoida uusiin ja rokotteelle potentiaalisesti vastustuskykyisiin muunnoksiin. Ehdotamme tänään nopeita ja joustavia ratkaisuja nopeutettuihin hyväksyntöihin vaarantamatta turvallisuutta ja tehokkuutta. HERA Incubator ‑suunnitelmassa tavoitteenamme on pystyä ennakoimaan ja olemaan koko ajan yksi askel edellä.

Uudet säännökset ovat tarpeen, sillä rokotteen tehon varmistaminen viruksen mutaatioita tai muunnoksia vastaan saattaa edellyttää, että hyväksytyn covid-19-rokotteen vaikuttavia aineita muutetaan.

Säädösmuutokset tehdään ihmisen influenssarokotteista saadun kokemuksen pohjalta. Muutoksissa täsmennetään, mitä säännöksiä hyväksyttyjen covid-19-rokotteiden vaikuttavan aineen mukauttamiseen sovelletaan.

Muutoksilla myös varmistetaan, että kaikki hyväksytyn rokotteen muutokset käsitellään tehokkaasti ja että uudet säännökset koskevat kaikkia koronaviruksia.

Muutos viedään normaalin menettelyn mukaisesti Euroopan parlamentin ja neuvoston käsiteltäväksi ennen sen voimaantuloa.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_1088

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
24. maaliskuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto