Siirry pääsisältöön
Euroopan komission logo
suomi
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli28. tammikuuta 2021Suomen-edustusto

Komission Suomen-edustuston päällikkö Antti Peltomäki: Eron hetki nyt lyö

Noin 40 vuotta työelämää, joista lähes 30 vuotta Eurooppa-asioita hoidellen ja viimeiset 15 vuotta Euroopan komission palveluksessa. Eli eiköhän tämä jo riitä yhdelle miehelle!

Tässä vaiheessa on varmaan syytä kysyä itseltään, että mitä tuli tehtyä ja oliko se kaiken vaivan väärti. Eli pitikö sitä nuorena intomielisenä olla aktiivisesti ajamassa Suomea EU:n jäseneksi? Ja kun sinne sitten kansanäänestyksen jälkeen mentiin, onko EU ollut juuri sellainen onnela kuin sitä toivoi ja odotti? Vai onko sitä matkan varrella ryhtynyt epäilemään EU:ta ja oman työn merkitystä?

Jos olen rehellinen, niin vastaukset itse esittämiini kysymyksiin ovat varmaankin: kyllä, ei ja ehkä.

Kyllä Suomen piti liittyä Euroopan unioniin vuonna 1995, koska se oli ainoa johdonmukainen tapa määritellä oma poliittinen ja taloudellinen viiteryhmämme Euroopassa ja maailmassa. Jos ja kun haluamme olla liberaali länsimainen demokratia ja avoin markkinatalous, meidän on oltava vertaistemme joukossa päättämässä itseämme ja koko Eurooppaa koskevista asioista. Ja se piti tehdä viimeistään Neuvostoliiton hajottua.

Ei EU ole onnen seitsemäs taivas eikä alin helvetti, vaan se on jokseenkin normaali poliittinen taistelutanner, jossa EU:n suunnasta eri jäsenvaltiot ja niissä toimivat poliittiset ryhmät ovat aika ajoin hyvinkin eri mieltä. Joten on täysin ymmärrettävää, jos joku on tyytymätön, kun oma näkemys ei menekään läpi. Mutta se ei ole ongelma, jos ja kun päätökset tehdään EU:ssa yhteisesti hyväksyttyjen pelisääntöjen mukaisesti. Se on vain demokratiaa!

Ja ehkä EU on aina silloin tällöin ollut myös turhauttava kokemus. Varsinkin silloin, jos ja kun tärkeät asiat eivät etene joidenkin jäsenmaiden tai poliittisten ryhmien hyvin nurkkakuntaisten intressien tai ahdasmielisen muutosvastarinnan takia. Ehkä onneksi tämä ei koske vain EU:ta, vaan valitettavasti ihan samanlaiseen pikkusieluiseen oman edun tavoitteluun olen törmännyt aika ajoin myös virkamiehenä Suomessa. Tällaiselle ei kuitenkaan pitäisi olla sijaa EU:ssa eikä Suomessa.

Eteenpäin elävän mieli! Eli uskon edelleen hyvin vakaasti, että Suomen paikka on EU:ssa ja EU:n pitää olla poliittisesti ja taloudellisesti vahva toimija Euroopassa ja koko maailmassa ja siten tarjota todellista lisäarvoa myös meille suomalaisille!

Tiedot

Julkaisupäivä
28. tammikuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto