Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote17. marraskuuta 2021Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Komissiolta kolme uutta ympäristöehdotusta

Komissio hyväksyi tänään uudet ehdotukset metsäkadon pysäyttämisestä, kestävästä jätehuollosta ja maaperän tervehdyttämisestä.

Green Deal

Komissio hyväksyi tänään kolme uutta aloitetta, jotka ovat tarpeen Euroopan vihreän kehityksen ohjelman toteuttamiseksi. Tämänpäiväisillä ehdotuksillaan komissio esittelee keinoja siirtyä kiertotalouteen, suojella luontoa ja nostaa ympäristönormien tasoa Euroopan unionissa ja muualla maailmassa.

Komissio ehdottaa uutta asetusta EU:n markkinoista aiheutuvan metsäkadon ja metsien tilan heikkenemisen hillitsemiseksi. Pelkästään vuosina 1990–2020 metsää on menetetty 420 miljoonaa hehtaaria maailmanlaajuisesti. Ala on suurempi kuin Euroopan unionin alue. Uusilla säännöillä taattaisiin, että tuotteet, joita ostetaan, käytetään ja kulutetaan EU:n markkinoilla, eivät pahenna maailmanlaajuista metsäkatoa eivätkä heikennä metsien tilaa.

Metsäkadon ja metsien tilan heikkenemisen keskeinen syy on maatalousmaan lisääminen soijan, naudanlihan, palmuöljyn, puun, kaakaon ja kahvin sekä joidenkin niistä saatavien tuotteiden tuotantoa varten.

Komissio ehdottaa myös uusia sääntöjä tarkistetun jätteensiirtoasetuksen mukaisesti. Se ehdottaa tiukempia sääntöjä jätteen viennille, tehokkaampaa järjestelmää jätteen kierrättämiseksi raaka-aineeksi ja toimia jätteen laittoman kaupan torjumiseksi.

Komissio esittää myös EU:n uuden maaperästrategian, jossa vahvistetaan puitteet ja konkreettiset toimenpiteet maaperän suojelemista, ennallistamista ja kestävää käyttöä varten. Siinä ehdotetaan myös useita vapaaehtoisia ja oikeudellisesti sitovia toimia. Strategian tavoitteena on lisätä maatalousmaan hiilipitoisuutta, torjua aavikoitumista, ennallistaa huonontunutta maata ja maaperää sekä varmistaa, että kaikki maaperän ekosysteemit ovat kunnossa vuoteen 2050 mennessä.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_5916

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
puh. 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
17. marraskuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto