
Euroopan komissio on hyväksynyt paketin uusia ehdotuksia, joilla yksinkertaistetaan EU:n sääntöjä, parannetaan kilpailukykyä ja lisätään investointeja. Kyseessä on merkittävä askel kohti EU:n yrityksille suotuisampaa liiketoimintaympäristöä, joka tukee yritysten kasvua ja innovointia sekä auttaa luomaan uusia hyviä työpaikkoja.
Liittämällä yhteen EU:n kilpailukyky- ja ilmastotavoitteet voimme luoda EU:n yrityksille liiketoimintaympäristön, joka auttaa niitä menestymään, houkuttelemaan investointeja ja saavuttamaan yhteiset tavoitteemme, kuten Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteet, sekä hyödyntämään taloudelliset mahdollisuutemme kokonaisuudessaan.
Toimikautensa aikana komissio pyrkii yksinkertaistamaan sääntelyä ennennäkemättömällä tavalla. Tavoitteena on vähentää hallinnollista rasitusta yleisesti vähintään 25 prosenttia ja pk-yritysten osalta vähintään 35 prosenttia.
Ensimmäisiin säädöspaketteihin on koottu ehdotuksia, joilla yksinkertaistetaan säännöksiä perin pohjin useilla toisiinsa liittyvillä aloilla. Näitä ovat kestävän rahoituksen raportointi, kestävää toimintaa koskeva huolellisuusvelvoite, EU:n kestävyysluokitusjärjestelmän hiilirajamekanismi ja EU:n investointiohjelmat.
Näillä ehdotuksilla yksinkertaistetaan sellaisia EU:n vaatimuksia, jotka koskevat kaikkia yrityksiä, etenkin pk-yrityksiä ja pieniä midcap-yrityksiä. Sääntelyn painopiste kohdistetaan suurimpiin yrityksiin, sillä niiden toiminnalla on todennäköisesti suurimmat vaikutukset ilmastoon ja ympäristöön.
Jos ehdotukset hyväksytään ja pannaan täytäntöön tänään esitetyllä tavalla, ne tuovat varovaisen arvion mukaan vuotuisissa hallinnollisissa kustannuksissa yhteensä noin 6,3 miljardin euron kokonaissäästöt ja voivat tuoda lisää julkisia ja yksityisiä investointeja 50 miljardia euroa.
Kestävyysraportoinnista helpommin lähestyttävää ja tehokkaampaa
Tärkeimmät muutokset kestävyysraportointiin (kestävyysraportointidirektiivi ja EU:n kestävyysluokitusjärjestelmä):
- Poistetaan noin 80 prosenttia yrityksistä kestävyysraportointidirektiivin soveltamisalasta ja kohdistetaan kestävyysraportointivelvoitteet ensisijaisesti suurimpiin yrityksiin.
- Varmistetaan, että suurten yritysten kestävyysraportointivaatimukset eivät rasita arvoketjuun kuuluvia pienempiä yrityksiä.
- Lykätään kestävyysraportointia koskevan direktiivin soveltamisalaan tällä hetkellä kuuluvien yritysten raportointivaatimusten käyttöönottoa kahdella vuodella (vuoteen 2028).
- Vähennetään EU:n luokitusjärjestelmään liittyvästä raportointivelvoitteesta aiheutuvaa rasitusta ja rajoitetaan velvoite koskemaan suurimpia yrityksiä – muut yritykset voivat halutessaan edelleen raportoida vapaaehtoisesti. Tästä saadaan merkittäviä säästöjä pienille yrityksille.
- Otetaan kestävyysluokitusjärjestelmään liittyvässä raportoinnissa käyttöön taloudellisen olennaisuuden kynnysarvo ja vähennetään raportointilomakkeita noin 70 prosentilla.
- Selkeytetään monimutkaisimpia ”ei merkittävää haittaa” -kriteerejä, jotka koskevat saastumisen ehkäisemistä.
Huolellisuusvelvoiteraportoinnin yksinkertaistaminen vastuullisten liiketoimintakäytäntöjen tueksi
Tärkeimmät muutokset kestävää toimintaa koskevaan huolellisuusvelvoiteraportointiin:
- Vähennetään yrityksille koituvia tarpeettomia kustannuksia yksinkertaistamalla raportointivaatimuksia.
- Vähennetään pk-yrityksiin ja pieniin midcap-yrityksiin kohdistuvia rasitteita rajoittamalla sitä, miten paljon tietoja suuret yritykset voivat pyytää arvoketjuun kuuluvilta yrityksiltä.
- Jatketaan huolellisuusvelvoitteiden yhdenmukaistamista.
- Poistetaan siviilioikeudellista vastuuta koskevat EU-vaatimukset. Tämä ei kuitenkaan vaikuta vahinkoa kärsineiden oikeuteen saada täysi korvaus sääntöjen rikkomisesta aiheutuneesta vahingosta jäsenmaiden siviilioikeudellisen vastuun järjestelmien mukaisesti.
- Lykätään määräaikaa suurimpiin yrityksiin sovellettavien kestävää toimintaa koskevien huolellisuusvaatimusten soveltamiselle yhdellä vuodella (26. heinäkuuta 2028 saakka) ja siirretään suuntaviivojen hyväksymisajankohtaa eteenpäin yhdellä vuodella (26. heinäkuuta 2027 saakka). Näin yrityksillä on enemmän aikaa valmistautua uusien vaatimusten noudattamiseen.
Vahvempi hiilirajamekanismi (CBAM) oikeudenmukaisemman kaupan varmistamiseksi
Tärkeimmät muutokset hiilirajamekanismiin:
- Vapautetaan hiilirajamekanismin velvoitteista pienet maahantuojat eli pääasiassa pk-yritykset ja yksityishenkilöt. Tämä toteutetaan ottamalla käyttöön uusi vuotuinen kumulatiivinen CBAM-kynnysarvo, joka on 50 tonnia maahantuojaa kohden. Näin poistetaan hiilirajamekanismin velvoitteet noin 182 000 maahantuojalta (noin 90 prosenttia maahantuojista). Kyseiset maahantuojat ovat pääosin pk-yrityksiä. Hiilirajamekanismin soveltamisalaan kuuluvista päästöistä katetaan silti yli 99 prosenttia.
- Laajennetaan tämän yksinkertaistamisen jälkeen hiilirajamekanismi koskemaan muita päästökauppajärjestelmän aloja ja jatkojalostustuotteita. Sen jälkeen esitetään alkuvuodesta 2026 uusi lainsäädäntöehdotus hiilirajamekanismin soveltamisalan laajentamisesta.
- Lisätään EU:n investointikapasiteettia käyttämällä aiemmista investoinneista saatuja tuottoja ja tehostamalla varojen käyttöä.
- Parannetaan jäsenmaiden mahdollisuuksia osallistua ohjelmaan, tukea omia yrityksiään ja saada liikkeelle yksityisiä investointeja.
Investointimahdollisuuksien hyödyntäminen
Komissio ehdottaa myös muutoksia, joilla yksinkertaistetaan useita investointiohjelmia, kuten InvestEU-ohjelmaa, ESIR-rahastoa ja joitakin nykyisiä rahoitusvälineitä.
Ehdotetut muutokset:
Seuraavaksi
Säädösehdotukset toimitetaan nyt Euroopan parlamentin ja neuvoston käsiteltäviksi ja hyväksyttäviksi. Muutokset, jotka tehdään direktiiviin yritysten kestävyysraportoinnista, direktiiviin yritysten kestävää toimintaa koskevasta huolellisuusvelvoitteesta sekä hiilirajamekanismiin, tulevat voimaan sen jälkeen, kun lainsäätäjät ovat päässeet yhteisymmärrykseen ehdotuksista ja kun ne on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä. Lainsäädännön yksinkertaistamisesta ja täytäntöönpanosta 11. tammikuuta 2024 julkaistun tiedonannon mukaisesti komissio kehottaa lainsäätäjiä käsittelemään tämän paketin ensisijaisena.
Delegoidun säädöksen luonnos, jolla muutetaan nykyisiä luokitusjärjestelmäasetuksen mukaisia delegoituja säädöksiä, hyväksytään julkisen palautteen jälkeen. Sitä sovelletaan Euroopan parlamentin ja neuvoston tarkastelujakson päätyttyä.
Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_25_614
Euroopan komission Suomen-edustusto
Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 26. helmikuuta 2025
- Laatija
- Suomen-edustusto