Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Nyhetsartikel17 februari 2021Representationen i FinlandLästid: 2 min

EU-kommissionen förbereder sig för det ökade hotet om nya virusvarianter

Kommissionen föreslår i dag omedelbara åtgärder för att förbereda EU för det ökade hotet om nya coronavirusvarianter. En europeisk plan för skyddsberedskap mot biologiska hot ska inrättas för att bekämpa covid-19.

De åtgärder som presenteras i dag kommer att gå hand i hand med det globala samarbetet via globala vaccininitiativ och Världshälsoorganisationen. Åtgärderna kommer också att bereda väg för EU:s myndighet för beredskap och insatser vid hälsokriser (Hera).

Hera kommer att bygga på de åtgärder som lanseras i dag och tillhandahålla en permanent struktur för riskmodellering, global övervakning, tekniköverföring, tillverkningskapacitet, kartläggning av risker i leveranskedjan, flexibel tillverkningskapacitet samt forskning och utveckling vad gäller vaccin och läkemedel.

Den nya planen för skyddsberedskap mot biologiska hot (”HERA incubator”), som tas i bruk för att bekämpa covid-19, kommer att föra samman forskare, bioteknikföretag, tillverkare, regleringsmyndigheter och offentliga myndigheter. Det gemensamma målet är att upptäcka och utvärdera virusvarianter samt utveckla och producera vacciner som är anpassade till nya varianter.

Det är viktigt att vidta åtgärder nu, eftersom nya virusvarianter fortsätter att upptäckas och svårigheten att skala upp vaccintillverkningen blir allt tydligare. Planen för skyddsberedskap mot biologiska hot kommer också att fungera som underlag för EU:s långsiktiga beredskap för hälsokriser.

Till de viktiga nya åtgärderna, som offentliggörs i dag, hör att upptäcka, analysera och utvärdera virusvarianter, samtidigt som godkännandet av anpassade vacciner påskyndas och vaccinproduktionen utökas.

EU har för avsikt att låta utveckla särskilda tester för nya virusvarianter. För detta ändamål samt för genomsekvensering öronmärks minst 75 miljoner euro i EU-finansiering. För att utöka forskningen och förbättra informationsutbytet om virusvarianter avsätts å sin sida 150 miljoner euro i EU-finansiering.

För kliniska covid-19-prövningar inrättas nätverket VACCELERATE, som sammanför 16 EU-länder och fem associerade länder, däribland Schweiz och Israel. Syftet med nätverket är informationsutbyte och att så småningom inkludera även barn och unga i de kliniska prövningarna.

Godkännandet av anpassade vacciner ska påskyndas utifrån modellen för det årliga influensavaccinet. Regelverket ska anpassas, till exempel genom en ändring som gör det möjligt att godkänna ett anpassat vaccin med mindre uppsättningar kompletterande uppgifter som löpande lämnas in till Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Tillverkningen av covid-19-vacciner ska dessutom utökas. Till de nya viktiga åtgärderna hör bland annat att uppdatera befintliga eller ingå nya förhandsåtaganden om inköp för att stödja utvecklingen och tillverkningen av nya och anpassade vacciner med hjälp av EU-finansiering utifrån en tillförlitlig tidsplan.

EU ska ha ett nära samarbete med tillverkare för att hjälpa till att övervaka leveranskedjorna och hantera identifierade flaskhalsar inom tillverkningen.

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_21_641

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Pia Siitonen
tfn (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
fornamn [dot] efternamnatec [dot] europa [dot] eu (fornamn[dot]efternamn[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Informatör
Nina Hotti
tfn (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
fornamn [dot] efternamnatec [dot] europa [dot] eu (fornamn[dot]efternamn[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på Twitter @eukomissio

Översikt

Publiceringsdatum
17 februari 2021
Upphovsman
Representationen i Finland