Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli6. lokakuuta 2020Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Komissio vahvisti EU:hun pyrkiviltä Länsi-Balkanin mailta vaaditut uudistukset

Komissio hyväksyi tänään tiedonannon EU:n laajentumispolitiikasta ja vuoden 2020 laajentumispaketin. Siihen sisältyvissä vuotuisissa maaraporteissa arvioidaan uudistusten toteutusta Länsi-Balkanilla ja Turkissa. Raportit sisältävät aiempaa selkeämmät...

EU:n laajentumisagenda käsittää nykyisellään Länsi-Balkanin kumppanit ja Turkin. Liittymisneuvottelut on aloitettu Montenegron (2012), Serbian (2014) ja Turkin (2005) kanssa. Maaliskuussa 2020 EU-maat sopivat liittymisneuvottelujen aloittamisesta Pohjois-Makedonian ja Albanian kanssa. Bosnia ja Hertsegovina (jäsenyyshakemus helmikuussa 2016) ja Kosovo (vakautus- ja assosiaatiosopimus voimaan huhtikuussa 2016) ovat mahdollisia ehdokasmaita.

EU:hun liittyminen perustuu edelleen oikeudenmukaisiin ja tiukkoihin ehtoihin ja edellyttää monitahoisten uudistusten toteuttamista haastavassa toimintaympäristössä.

Jotta prosessi etenisi, jäsenehdokkaiden on saatava nopeammin aikaan aitoja ja kestäviä tuloksia seuraavilla avainaloilla: oikeusvaltio, oikeuslaitoksen uudistaminen, korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunta, turvallisuus, perusoikeudet, demokraattisten instituutioiden toiminta ja julkishallinnon uudistaminen sekä talouden kehitys ja kilpailukyky.

Länsi-Balkania koskevan maaraportin mukaan uskottava edistyminen oikeusvaltiokysymyksissä on edelleen hyvin haasteellista, mikä kielii usein poliittisen tahdon puutteesta.

Oikeudenkäyttö on edelleen hidasta koko Länsi-Balkanin alueella, ja oikeuslaitoksen riippumattomuuden periaatteeseen ei ole sitouduttu riittävästi.

Korruption torjunnassa tahti on alueella hidastunut, ja useimmissa alueen maissa siitä saadut tulokset eivät ole lähelläkään jäsenyysvaatimuksia. Sananvapauden ja tiedotusvälineiden moniarvoisuuden osalta edistys oli viime vuonna heikointa.

Turkkia koskevassa maaraportissa todetaan, että Turkki on edelleen EU:n tärkeä kumppani. Se on kuitenkin jatkanut loitontumistaan EU:sta demokratian, oikeusvaltioperiaatteen, perusoikeuksien kunnioittamisen ja oikeuslaitoksen riippumattomuuden osa-alueilla.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_20_1816

Komissio hyväksyi tänään myös kattavan talous- ja investointisuunnitelman Länsi-Balkania varten. Suunnitelma sisältää merkittävän investointiohjelman, jonka avulla alueelle saadaan rahoitusta jopa 9 miljardia euroa. Rahoituksella pyritään tukemaan alueen elpymistä pitkällä tähtäimellä, edistämään vihreää siirtymää, digitaalista muutosta ja aluetason taloudellista yhteistyötä, vauhdittamaan talouskasvua sekä tukemaan jäsenyyden edellyttämiä uudistuksia.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_20_1811

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
6. lokakuuta 2020
Laatija
Suomen-edustusto