Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli15. heinäkuuta 2020Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Komissio vahvistaa valmiutta koronaepidemioiden varalta

Komission tämänpäiväisessä tiedonannossa esitetään välittömät toimenpiteet, joilla vahvistetaan EU:n terveydenhuoltovalmiutta koronavirusepidemioiden varalta. Komissio on epidemian puhkeamisesta lähtien ollut koordinoimassa tiedonvaihtoa ja...

Tänään hyväksytyssä tiedonannossa tuodaan esiin ensisijaiset toimet, jotka ovat tarpeen terveydenhuoltovalmiuden parantamiseksi. Toimien toteutuksesta vastaavat EU-maiden viranomaiset, komissio ja EU-virastot.

Komission varapuheenjohtaja Margaritis Schinas totesi meidän tietävän nyt viruksesta enemmän mutta painotti, että on pysyttävä valppaina ja toteutettava ennaltaehkäiseviä toimia. ”Tänään esitetyillä toimenpiteillä on tarkoitus torjua uusia mahdollisia koronavirusepidemioita. Hyödynnämme viime kuukausien kokemuksia ja teemme suunnitelmia improvisoinnin välttämiseksi, vahvistamme valmiuttamme kaikilla aloilla, turvaamme sisämarkkinoiden toiminnan ja sen keskeiset vapaudet sekä helpotamme taloudellista ja yhteiskunnallista elpymistä koko EU:ssa”.

Toimiin kuuluvat muun muassa testauksen kattavuuden, kontaktien jäljittämisen ja seurannan lisääminen sekä henkilönsuojainten, lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden saatavuuden varmistaminen yhteishankinnoilla ja EU:n varmuusvarastoilla.

Toimien avulla pidetään yllä terveydenhuollon puskurikapasiteetin nopeaa käyttöönottoa, esimerkiksi antamalla taloudellista tukea hoitohenkilöstön ja potilaiden siirtämiseen EU-maiden välillä ja koordinoimalla hoitotiimien ja laitteiden kiireellisiä toimituksia apua pyytäneisiin maihin EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Toimilla pyritään myös tukemaan riskialttiita ryhmiä, kuten ikääntyneitä sekä niitä, joilla on muita terveysongelmia, jakamalla hyviä toimintatapoja, jotka liittyvät testaukseen ja hoitoon, myös mielenterveys- ja psykososiaaliseen tukeen.

Lisäksi esitetään toimia kausi-influenssan aiheuttaman kuormituksen vähentämiseksi muun muassa lisäämällä rokotuskattavuutta ja varmistamalla influenssarokotteiden kansalliset lisähankinnat. Tarkoituksena on varmistaa, ettei jo valmiiksi lujilla oleviin terveydenhuoltojärjestelmiin kohdistu niin suurta painetta.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_20_1340

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
15. heinäkuuta 2020
Laatija
Suomen-edustusto