Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli11. lokakuuta 2021Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 2 min

Komissio tarjoaa 60 000 ilmaista junalippua eurooppalaisille nuorille

Komissio tarjoaa DiscoverEU-hankkeesta 60 000 ilmaista junalippua 18–20-vuotiaille eurooppalaisille. Hakuaika alkaa huomenna 12. lokakuuta klo 13 ja päättyy 26. lokakuuta klo 13. Matkat voi tehdä vuonna 2022 eli Euroopan nuorison teemavuotena.

Tähän hakukierrokseen voivat osallistua 1. heinäkuuta 2001 ja 31. joulukuuta 2003 välisenä aikana syntyneet nuoret. Poikkeuksellisesti hakemuksen voivat jättää myös 19- ja 20-vuotiaat, koska heitä koskevat hakukierrokset peruutettiin koronapandemian takia.

Matkalipun saajat voivat matkustaa maaliskuun 2022 ja helmikuun 2023 välillä enintään 30 päivää. Koska pandemiatilanteen kehityksestä ei ole tietoa, kaikille matkalipun saajille tarjotaan joustavaa varausmahdollisuutta uuden mobiilimatkakortin kautta. Lähtöpäivää voi muuttaa aivan lähtöhetkeen saakka. Mobiilimatkakortti on voimassa vuoden.

Myös nuoria, joilla on erityistarpeita, kannustetaan osallistumaan DiscoverEU-hankkeeseen. Komissio antaa heille tietoja ja vinkkejä sekä maksaa esimerkiksi avustajasta tai avustuskoirasta koituvat kustannukset.

Matkalippua voi hakea yksin tai enintään viiden hengen ryhmänä. Ryhmän kaikkien jäsenten on kuuluttava valintakelpoiseen ikäryhmään. DiscoverEU-osallistujat matkustavat pääasiassa junalla.

Jotta osallistuminen olisi mahdollista koko EU:n alueella, matkaa voi tarpeen vaatiessa kuitenkin taittaa myös vaikkapa linja-autolla tai laivalla, poikkeustapauksissa myös lentokoneella. Näin myös syrjäisillä alueilla tai saarilla asuvat nuoret voivat lähteä matkalle.

Jokaiselle jäsenvaltiolle myönnetään tietty määrä matkalippuja suhteessa EU:n koko väestöön.

Nuorisoasioista vastaava komissaari Mariya Gabriel totesi käynnistävänsä tyytyväisenä uuden DiscoverEU-hakukierroksen, jotta 60 000 nuorta voisi tutustua Euroopan monimuotoisuuteen. ”Komissio nimeää vuoden 2022 Euroopan nuorison teemavuodeksi, ja samassa hengessä DiscoverEU tulee takaisin entistä mittavampana. Se tarjoaa nuorille uusia mahdollisuuksia hypätä junaan, laajentaa horisonttejaan, syventää oppimistaan, rikastaa kokemuksiaan ja tavata muita eurooppalaisia junamatkoilla maaliskuusta 2022 lähtien.

Tausta

DiscoverEU-hanke on sisällytetty virallisesti uuteen Erasmus+ -ohjelmaan vuosiksi 2021–2027.

Vuosina 2018–2019 hakijoita oli 350 000 ja matkakortteja jaettiin yhteensä 70 000. Valituista hakijoista 66 prosenttia matkusti ensimmäistä kertaa junalla asuinmaansa ulkopuolella. DiscoverEU-kokemus on auttanut heitä ymmärtämään paremmin muita kulttuureja ja Euroopan historiaa. Se on myös parantanut heidän kielitaitoaan. Kaksi kolmasosaa nuorista totesi, että heillä ei olisi ollut varaa matkakorttiin ilman DiscoverEU:ta.

Hakijoiden on vastattava monivalintakysymyksiin, jotka koskevat yleistietoa Euroopan unionista ja EU:n nuorisohankkeista. Lisäkysymyksessä hakijoita pyydetään arvioimaan, miten paljon nuoria osallistuu tähän hakukierrokseen. Mitä lähemmäksi oikeaa vastausta hakijan arvaus osuu, sitä enemmän pisteitä hän saa. Pisteiden avulla komissio asettaa hakijat paremmuusjärjestykseen. Komissio tarjoaa hakijoille matkalippuja heidän sijoituksensa mukaisessa järjestyksessä niin kauan kuin lippuja riittää.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_5105

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
puh. 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
11. lokakuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto