Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote31. tammikuuta 2024Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 2 min

Komissio suosittelee rokotteilla ehkäistävissä oleviin syöpiin liittyviä uusia toimenpiteitä osana EU:n syöväntorjuntasuunnitelmaa

Vaccination
Sairaanhoitaja antaa rokotuksen tytölle

Euroopan komissio esittää tänään suosituksen EU-maiden tukemiseksi toimissa, joilla pyritään ehkäisemään syöpää rokotusten avulla. Tavoitteena on lisätä erityisesti sellaisten keskeisten rokotteiden ottamista, joilla voidaan ehkäistä syöpään mahdollisesti johtavia virusinfektioita. Tärkeimpiä tältä kannalta ovat rokotteet ihmisen papilloomaviruksia (HPV) ja hepatiitti B -virusta (HBV) vastaan. Lisäksi pyritään parantamaan rokotuskattavuuden seurantaa.

Tämänpäiväinen suositus on osa EU:n syöväntorjuntasuunnitelmaa, joka on Euroopan terveysunionin keskeinen pilari. Arvioiden mukaan noin 40 prosenttia syöpätapauksista EU:ssa on ehkäistävissä. Tänään julkaistun uuden raportin mukaan EU-maissa käytettiin vuonna 2021 ennaltaehkäisyyn vain noin 5 prosenttia kaikista terveydenhuoltomenoista.

Jotta kohdunkaulan syöpä ja muut HPV:n aiheuttamat syövät, kuten tietyt pään ja kaulan alueen syövät ja anogenitaalialueen syövät, saataisiin hävitettyä, EU:n syöväntorjuntasuunnitelmassa on asetettu jäsenmaiden tavoitteeksi 90 prosentin HPV-rokotuskattavuus tytöillä sekä poikien rokotusten merkittävä lisääminen vuoteen 2030 mennessä. Syöväntorjuntasuunnitelmalla pyritään myös varmistamaan HBV-rokotusten saatavuus ja lisäämään rokotuskattavuutta erityisesti maksasyövän ehkäisemiseksi. Tavoitteista ollaan kuitenkin vielä kaukana.

Tämänpäiväisessä suosituksessa esitetään jäsenmaille esimerkiksi seuraavia toimenpiteitä, joilla voidaan lisätä näiden syövän ehkäisyyn tarkoitettujen, ihmishenkiä pelastavien rokotteiden ottamista:

  • tarjotaan rokotuksia maksutta ja/tai korvataan maksut kokonaan
  • varmistetaan, että rokotukset ovat helposti erityisesti kohderyhmien ja haavoittuvassa asemassa olevien tai riskialttiiden väestöryhmien saatavilla
  • sisällytetään rokotteilla ehkäistävissä olevien syöpien rokoteohjelma kansallisiin syöpäsuunnitelmiin
  • tehostetaan viestintää ja tuodaan esiin rokotusten hyötyjä lasten vanhemmille, nuorille ja kohderyhmille sekä puututaan virheellisiin tietoihin ja disinformaatioon
  • parannetaan rokotuskattavuuden seurantaa ja siitä raportointia
  • otetaan käyttöön toimivat sähköiset rokotusrekisterit
  • vaihdetaan hyviä toimintatapoja muiden jäsenmaiden kanssa.

Komissio tukee jäsenmaita suosituksen täytäntöönpanossa. Se tarjoaa viestintäkampanjoille mallin, jota voidaan mukauttaa kansallisiin tarpeisiin ja jossa otetaan huomioon jäsenmaiden erityispiirteet. Kampanjoilla pyritään lisäämään tietoisuutta näiden rokotusten merkityksestä. Komissio auttaa myös seurannan parantamisessa kaikkialla EU:ssa.

Samaan aikaan EU4Health-ohjelmasta annetaan edelleen jäsenmaille merkittävää taloudellista tukea rokotusten edistämiseen ja syövän torjuntaan.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_24_519

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa X:ssä / Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
31. tammikuuta 2024
Laatija
Suomen-edustusto