Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote27. huhtikuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

​​​​​​​Komissio suojaa toimittajia ja ihmisoikeuksien puolustajia heitä vastaan nostetuilta aiheettomilta kanteilta

Komissio suojaa toimittajia ja ihmisoikeuksien puolustajia heitä vastaan nostetuilta aiheettomilta kanteilta

Euroopan komissio esittää toimia parantaakseen toimittajien ja ihmisoikeuksien puolustajien suojelua aiheettomilta kanteilta (SLAPP-kanteet). Ehdotetulla direktiivillä tuomioistuimille ja SLAPP-kanteiden kohteena oleville tarjotaan välineet, joilla torjua ilmeisen perusteettomia ja aiheettomia kanteita. Ehdotettuja suojatoimia sovelletaan siviilioikeudellisissa asioissa, joilla on rajatylittäviä vaikutuksia.

Suojatoimet on laadittu niin, että oikeussuojan saatavuus ja oikeus yksityisyyteen ovat tasapainossa sananvapauden ja tiedonvälityksen vapauden suojelun kanssa.

Ehdotus antaa tuomareille mahdollisuuden hylätä nopeasti toimittajia ja ihmisoikeuksien puolustajia vastaan nostetut ilmeisen perusteettomat kanteet. Siinä vahvistetaan myös useita menettelytakeita ja oikeussuojakeinoja, kuten vahingonkorvaukset ja aiheettomien kanteiden nostamisesta annettavat varoittavat rangaistukset.

Komissio antaa myös täydentävän suosituksen kannustaakseen jäsenmaita yhtenäistämään sääntönsä ehdotetun EU:n lainsäädännön kanssa myös kansallisissa tapauksissa ja kaikissa menettelyissä eikä ainoastaan siviilioikeudellisissa asioissa. Suosituksessa jäsenmaita kehotetaan myös toteuttamaan useita muita toimia, kuten koulutusta ja tiedotuskampanjoita, SLAPP-kanteiden torjumiseksi.

Strategiset häirintätarkoituksessa nostetut kanteet, ns. SLAPP-kanteet, ovat erityinen ensi sijassa toimittajia ja ihmisoikeuksien puolustajia vastaan kohdistettu häirintämuoto, jota käytetään, kun heitä halutaan estää puhumasta yleistä etua koskevista kysymyksistä tai rangaista siitä.

Seuraavat vaiheet

Ehdotettu direktiivi siirtyy seuraavaksi Euroopan parlamentin ja neuvoston käsiteltäväksi ja hyväksyttäväksi ennen kuin siitä tulee osa EU:n lainsäädäntöä.

Komission suositusta sovelletaan sellaisenaan. Jäsenmaiden on raportoitava suosituksen täytäntöönpanosta komissiolle 18 kuukauden kuluttua suosituksen antamisesta.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_22_2652

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
puh. 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
27. huhtikuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto