Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
  • Lehdistötiedote
  • 5. helmikuuta 2025
  • Suomen-edustusto
  • Arvioitu lukuaika: 2 min

Komissio pyrkii tekemään verkko-ostoksista EU:n ulkopuolelta turvallisempia ja kestävämpiä

Turvallista ja kestävää verkkokauppaa
Copyright Euroopan unioni

Komissio aikoo puuttua riskeihin, joita liittyy EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista ja EU:n ulkopuolisten myyjien tuotteita välittäviltä markkinapaikoilta hankittaviin arvoltaan vähäisiin ostoksiin.

Kaavailtuja toimenpiteitä käsitellään komission tänään esittelemässä verkkokauppatiedonannossa ”Kattava EU:n keinovalikoima turvallista ja kestävää verkkokauppaa varten”. Komissio muun muassa kehottaa EU:n lainsäätäjiä hyväksymään ripeästi tulliliiton uudistuspaketin. Lisäksi komissio kehottaa EU-maita tehostamaan tullitarkastuksia, vahvistamaan kuluttajansuojaa sekä panemaan täytäntöön EU:n digipalvelu- ja digimarkkinasäädökset.

Viime vuonna EU:hun saapui noin 4,6 miljardia arvoltaan vähäistä, eli enintään 150 euron lähetystä. Tämä vastaa 12 miljoonaa pakettia päivässä. Määrä on kaksinkertainen vuoteen 2023 verrattuna ja kolme kertaa enemmän kuin vuonna 2022. Monet ostetuista tuotteista ovat kuitenkin osoittautuneet EU:n lainsäädännön vastaisiksi. Tämä eksponentiaalinen kasvu herättää monia huolenaiheita. EU:hun tulee yhä enemmän haitallisia tuotteita. Riskinä on, että EU:n ulkopuolisten myyjien hyvän kauppatavan vastaiset käytännöt ja tuoteväärennösten myynti verkon kauppapaikoilla aiheuttavat haittaa eurooppalaisille myyjille, jotka noudattavat EU:n tiukkoja tuotestandardeja. Lisäksi valtavalla määrällä postitettavia paketteja on merkittävä haitallinen ympäristö- ja ilmastojalanjälki.

Kuluttajien olisi Euroopassa voitava saada verkkokaupasta täysi hyöty. Verkko-ostamisen olisi oltava sujuvaa ja tuotteiden kohtuuhintaisia, turvallisia ja laadukkaita. Yhtä tärkeää on, että eurooppalaisilla yrityksillä olisi oltava EU:n sisämarkkinoilla tasapuoliset toimintaedellytykset.

Tiedonannossa komissio kuvailee kaikki EU:lla jo olevat keinot puuttua tilanteeseen ja nostaa esiin aloitteita, joista parhaillaan keskustellaan EU:n lainsäätäjien kanssa. Lisäksi siinä ehdotetaan uusia yhteisiä toimia, joilla puututaan markkinoille tulevien vaarallisten, väärennettyjen ja muutoin vaatimustenvastaisten tai laittomien tuotteiden vyöryyn:

  • Tulliuudistus, jolla voidaan panna nopeasti täytäntöön uudet säännöt, joilla luodaan tasapuoliset toimintaedellytykset sähköisen kaupankäynnin alalle. Näihin kuuluvat tullittomuuden poistaminen lähetyksiltä, joiden arvo on alle 150 euroa, ja valvonnan tehostaminen muun muassa parantamalla tiedonjakoa ja kehittämällä riskinarviointia. Komissio kehottaa neuvostoa ja Euroopan parlamenttia harkitsemaan myös lisätoimenpiteitä, esimerkiksi syrjimättömiä käsittelymaksuja.
  • Tuontitavaroita koskevat toimenpiteet, mukaan lukien koordinoitujen tarkastusten aloittaminen tulli- ja markkinavalvontaviranomaisten kesken sekä tuoteturvallisuutta koskevat koordinoidut toimet. Tällä yritetään poistaa markkinoilta vaatimustenvastaiset tavarat. Tulevia tarkastuksia kohdennetaan riskianalyysin avulla. Seuraamuksia määrättäisiin, jos vaatimusten noudattamatta jättäminen on jatkuvaa.
  • Kuluttajien suojelu verkkomarkkinapaikoilla on digipalvelusäädöksen täytäntöönpanossa selkeä painopiste. Keskeisiä ovat tässä myös digimarkkinasäädös ja muu asiaan liittyvä sääntely.
  • Digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen valvonnan helpottamiseksi ja uusien tekoälysovellusten käyttö mahdollisesti vaatimustenvastaisten tuotteiden havaitsemiseksi.
  • Ympäristönsuojelu. Tähän liittyy esimerkiksi kestävien tuotteiden ekosuunnitteluasetusta koskevan ensimmäisen toimintasuunnitelman hyväksyminen.
  • Kuluttajien ja elinkeinonharjoittajien vaikutusmahdollisuuksien lisääminen tiedotuskampanjoilla.
  • Kansainväliseen yhteistyöhön ja kauppaan liittyvät toimet. Tähän sisältyy muun muassa EU:n tuoteturvallisuussääntöjä koskevan koulutuksen tarjoaminen.

Komissio kehottaa EU-maita toimimaan yhdessä Team Europe -hengessä, jotta voidaan parantaa kansallisten viranomaisten ja komission toteuttamien toimien tehokkuutta.

Komissio arvioi vuoden kuluessa ilmoitettujen toimien vaikutusta ja julkaisee kertomuksen tehostetun valvonnan tuloksista.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_25_410  

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedot

Julkaisupäivä
5. helmikuuta 2025
Laatija
Suomen-edustusto