Siirry pääsisältöön
Euroopan komission logo
suomi
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli7. syyskuuta 2020Suomen-edustusto

Komissio osallistuu yhteistyöhön maahanmuuttajien ja pakolaisten kotouttamiseksi työmarkkinoille

Komissio, ammattiliitot, kauppakamarit ja työnantajajärjestöt uusivat tänään yhteistyönsä, jolla edistetään maahanmuuttajien ja pakolaisten kotoutumista työmarkkinoille. Tänään julkaistavassa yhteisessä julkilausumassa ne tuovat esiin tulevia...

Komissio, työmarkkinaosapuolet ja talouden toimijat ovat vuonna 2017 allekirjoitetun EU:n työmarkkinoiden kotouttamiskumppanuuden kautta yhdistäneet voimansa edistääkseen pakolaisten kotoutumista työmarkkinoille.

Sisäasioista vastaavan komissaarin Ylva Johanssonin mukaan pakolaisten ja maahanmuuttajien osaamisen ja potentiaalin parempi hyödyntäminen tekee työmarkkinoista osallistavammat ja edistää eurooppalaisen yhteiskunnan vaurautta ja yhteenkuuluvuutta. Johanssonin mukaan viime kuukaudet ovat osoittaneet, että siirtotyöläisillä ja maahanmuuttajayrittäjillä on osaamista ja kykyjä, jotka edistävät Euroopan talouden elpymistä. ”Uudistamme tänään sitoumuksemme tukea työnantajajärjestöjä, ammattiliittoja ja kauppakamareita niiden pakolaisia koskevissa pyrkimyksissä, ja olemme valmiita laajentamaan yhteistyötämme edelleen esimerkiksi työperäisen maahanmuuton osalta”, Johansson totesi.

Komissio on kotouttamiskumppanuuden perustamista seuranneiden kolmen vuoden aikana rahoittanut työmarkkinaosapuolten ja talouselämän järjestöjen toteuttamia hankkeita, joilla edistetään pakolaisten kotoutumista työmarkkinoille.

Tämänpäiväisen julkilausuman allekirjoittajat ovat sopineet tulevien toimien keskittämisestä kolmelle osa-alueelle. Ensimmäisenä osa-alueena on sidosryhmien tuominen yhteen kaikkialla taloudessa ja yhteiskunnassa työmarkkinoille kotoutumisen edistämiseksi. Toisena osa-alueena on yrittäjyyden tukeminen ja kolmantena sen helpottaminen, miten erilainen osaaminen määritetään, miten sitä arvioidaan ja miten se hyväksytään.

Komissio, työmarkkinaosapuolet ja talouden toimijat pyrkivät myös selvittämään, miten niiden vuoropuhelu ja tuleva yhteistyö voitaisiin ulottaa koskemaan työvoiman muuttoliikettä Euroopan uuden osaamisohjelman ja tulevan uuden muuttoliike- ja turvapaikkasopimuksen tavoitteiden mukaisesti. Tässä voitaisiin keskittyä siihen, miten työvoiman muuttoväyliä voitaisiin parantaa, jotta niillä voitaisiin vastata Euroopan muuttuviin tarpeisiin.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_20_1561

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
7. syyskuuta 2020
Laatija
Suomen-edustusto