Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli19. lokakuuta 2021Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 3 min

Komissio käynnistää uudelleen EU:n talousohjausjärjestelmän uudelleentarkastelun

Euroopan komissio on tänään antanut tiedonannon, jossa tarkastellaan talouden ohjausjärjestelmää nyt kun olosuhteet ovat koronakriisin vuoksi muuttuneet. Samalla käynnistetään julkinen keskustelu EU:n talousohjausjärjestelmän sääntelykehyksen...

Puheenjohtaja Ursula von der Leyen sitoutui unionin tilaa koskevassa puheessaan rakentamaan yhteisymmärrystä EU:n talousohjausjärjestelmän tulevaisuudesta. Tämänpäiväinen tiedonanto on laadittu tältä pohjalta. Aiheesta käynnistettiin julkinen keskustelu ensimmäisen kerran helmikuussa 2020, mutta komissio keskeytti sen voidakseen keskittyä koronapandemian taloudellisten ja sosiaalisten vaikutusten torjumiseen.

Ihmisten hyväksi toimivasta taloudesta vastaava johtava varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis: ” Eurooppa purjehtii nyt pandemian myrskyjen jälkeen rauhallisemmille vesille. Koordinoitujen ja määrätietoisten toimiemme ansiosta talouden kasvuodotukset ovat ylittymässä. Kriisi on kuitenkin tuonut joitakin haasteita näkyvämmin esiin: alijäämät ja velka ovat kasvaneet, erot ja eriarvoisuus ovat lisääntyneet ja investointeja tarvitaan lisää. Tarvitsemme talousohjausta varten sääntöjä, joilla näihin haasteisiin voidaan tarttua. Käynnistämme siis tänään julkisen keskustelun. Haluamme kuulla näkemyksiä ja ajatuksia sekä rakentaa yhteisymmärrystä ja sitoutumista talouden tulokselliseen valvontaan. Näin voimme tehdä yhteiskunnistamme ja talouksistamme kestävämpiä, oikeudenmukaisempia ja kilpailukykyisempiä – ja olla täysin valmiita tuleviin haasteisiin .”

Talouspolitiikasta vastaava komissaari Paolo Gentiloni: ”Viimevuotisen ennennäkemättömän häiriön jälkeen Euroopan talous elpyy voimakkaasti. Nyt meidän on varmistettava, että tuleva kasvumme on sekä pitkäkestoista että kestävää. Käynnistämme talouden ohjausjärjestelmän uudelleentarkastelun tilanteessa, jossa investointitarpeet ovat valtavat, kun ilmastohätätila pahenee vuosi vuodelta. Samaan aikaan pandemian aikana annettu voimakas finanssipoliittinen tuki on kasvattanut velkaa. Näiden haasteiden vuoksi on entistäkin tärkeämpää, että meillä on finanssipoliittinen kehys, joka on läpinäkyvä ja toimiva. Se on unionin tulevaisuuden kannalta ratkaisevan tärkeää, ja meillä on yhteinen vastuu sen aikaansaamisesta.”

Uudelleen käynnistetyssä keskustelussa hyödynnetään sekä helmikuussa 2020 esitettyä komission näkemystä talouden valvontakehyksen toimivuudesta että koronakriisistä saatuja kokemuksia, joita kuvataan tänään annetussa tiedonannossa.

Komissio kehottaa keskeisiä sidosryhmiä osallistumaan julkiseen keskusteluun, jotta talousohjausjärjestelmän tulevaisuudesta voitaisiin saavuttaa yhteisymmärrys. On ratkaisevan tärkeää, että EU:lla on järjestelmä, jonka avulla voidaan tukea EU-maita koronapandemian taloudellisten ja sosiaalisten vaikutusten korjaamisessa ja vastata EU:n polttavimpiin haasteisiin.

Komissio antaa vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä tulevan kauden finanssipolitiikkaa koskevaa ohjausta. Tällä se pyrkii helpottamaan finanssipolitiikan koordinointia ja EU-maiden vakaus- ja lähentymisohjelmien valmistelua. Ohjauksessa otetaan huomioon maailmanlaajuinen taloustilanne, kunkin EU-maan erityistilanne ja keskustelu talouden ohjausjärjestelmästä. Komissio esittää suuntaviivoja mahdollisista muutoksista talouden ohjausjärjestelmään, jotta etenemistavasta voitaisiin saavuttaa laaja yhteisymmärrys hyvissä ajoin vuotta 2023 varten.

Koronapandemian jälkeinen uusi toimintaympäristö

EU:n talousohjausjärjestelmällä on alusta lähtien ohjattu EU-maita saavuttamaan talous- ja finanssipoliittiset tavoitteensa, koordinoimaan talouspolitiikkaa, puuttumaan makrotalouden epätasapainoon ja varmistamaan, että julkinen talous on terve. Järjestelmä on kehittynyt pikku hiljaa, ja uusien taloudellisten haasteiden vuoksi siihen on tehty muutoksia, kuten talouspolitiikan ohjauspaketti (six-pack) ja budjettikuripaketti (two-pack).

Tästä huolimatta järjestelmässä on edelleen joitakin haavoittuvuuksia, joihin finanssipoliittisella kehyksellä ei ole puututtu. Samaan aikaan siitä on tullut yhä monimutkaisempi. Lisäksi talouden toimintaympäristö on muuttunut huomattavasti sen jälkeen, kun säännöt vahvistettiin ensimmäisen kerran.

Muun massa nämä seikat olivat tiedossa jo helmikuussa 2020, kun komissio esitteli tiedonantonsa EU:n talousohjausjärjestelmän uudelleentarkastelusta. Vaikka sen tärkeimmät päätelmät ovat edelleen päteviä ja relevantteja, koronakriisin vakavat vaikutukset korostavat entisestään järjestelmän edessä olevia, aiempaakin akuutimpia haasteita.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_5321

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
puh. 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
19. lokakuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto