Skip to main content
Euroopan komission logo
suomi
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli7. syyskuuta 2020Suomen-edustusto

Komissio jatkaa koronaviruksen torjuntatoimia

Koronavirus on aiheuttanut Euroopassa suurta inhimillistä kärsimystä. Se on riistänyt ihmishenkiä ja vienyt monilta toimeentulon. Hillitäkseen viruksen leviämistä komission puheenjohtaja von der Leyen on vahvasti ajanut koordinoituja EU:n toimia.

Komissio on rahoittanut koronavirusrokotteen nopeaa kehittämistä sekä pyrkinyt yhteishankinnoin ja tarvikevalmistajia auttamalla varmistamaan, että Euroopassa on saatavilla riittävästi terveydenhuoltotarvikkeita. Talousvaikutusten minimoimiseksi komissio päätti muun muassa tilapäisistä höllennyksistä EU:n talouden vakaus- ja kasvusopimuksen velka- ja budjettivajesääntöihin. Komission ehdotuksesta 27 EU-maata sopivat yhdessä, että EU auttaa kriisistä eniten kärsineitä 750 miljardin euron Next Generation EU ‑elpymisvälineellä. Yhdessä EU:n seuraavan monivuotisen rahoituskehyksen kanssa elpymispaketin arvo on 1 800 miljardia euroa. Tavoitteena on torjua talouskriisiä ja luoda seuraavalle sukupolvelle vihreämpi, digitaalisempi ja vahvempi EU. Katso von der Leyenin videolausunnot.

4.9.2020 Komissio ehdottaa matkustusrajoitusten selkeyttämistä

Vapaus matkustaa Euroopassa rajojen yli on yksi konkreettisimmista eduista EU:n kansalaisille. Samalla on erittäin tärkeää yrittää rajoittaa viruksen leviämistä. Mutta kansalaisille jää usein epäselväksi, mihin he voivat matkustaa. Ehdotimme tänään matkustusrajoitusten selkeyttämistä.

https://europa.eu/!KM43dr #koronafi

31.8.2020 Koronaviruksen kansainvälinen torjunta

Komissio liittyy covid-19-rokotteen maailmanlaajuista saatavuutta edistävään COVAX-hankkeeseen. Sillä pyritään varmistamaan kohtuuhintaisten covid-19-rokotteiden tasapuolinen saatavuus kaikkialla ja kaikille niitä tarvitseville.

Lue lisää: https://europa.eu/!GJ64MM

Puheenjohtaja Ursula von der Leyen Euroopan Parlamentissa 23.7.2020

Tiedämme kaikki, että Eurooppa ei ole vielä löytänyt ulospääsyä kriisistä. Mutta tunnelin päässä näkyy jo valoa. Toimimme yhtenäisenä rintamana – kaikki 27 EU-maata, jotka ovat antaneet tukensa komissiolle – ja hankimme rahoitusta pääomamarkkinoilta torjuaksemme yhdessä tätä ennennäkemätöntä talouskriisiä.

17.6.2020 EU:n koronarokotestrategia

"Esitämme tänään EU:n koronarokotestrategian. EU-maiden yhteisillä toimilla voimme lisätä tehokkaan rokotteen löytymisen todennäköisyyttä ja varmistaa, että rokotetta on riittävästi ja että se on edullinen. Toimimme nyt hyvin nopeasti, sillä pandemiasta selviytymisessä jokaisella päivällä on merkitystä.", toteaa komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Lue lisää: https://europa.eu/!gk68FP

4.6.2020 Koronaviruksen torjunta: EU:lta rahoituslupaus rokoteallianssi Gaville

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen: Rokottaminen vapauttaa meidät pelosta. Koronavirus on antanut meille tästä muistutuksen. Siksi komissio antaa 300 miljoonan euron rahoituslupauksen rokoteallianssi Gaville kohtuuhintaisen koronavirusrokotteen kehittämiseen.

Lue lisää: https://europa.eu/!kQ78YT

27.5.2020 Euroopan elpymissuunnitelma

”Meidän on noustava toimissamme haasteiden vaatimalle tasolle. Elpymissuunnitelman avulla kriisin aiheuttama valtava haaste muuttuu mahdollisuudeksi, kun elpymisen tukemisen lisäksi investoidaan tulevaisuuteen.” toteaa komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Komissio esitti eilen ehdotuksen mittavaksi elpymissuunnitelmaksi. Jotta elpyminen olisi kaikkien jäsenvaltioiden kannalta kestävää, tasapuolista, osallistavaa ja oikeudenmukaista, komissio ehdottaa, että perustetaan uusi elpymistä tukeva väline, Next Generation EU, joka sisällytetään EU:n vahvaan, moderniin ja uudistettuun monivuotiseen rahoituskehykseen.

#NextGenerationEU

18.5.2020 Komission puheenjohtaja U. von der Leyenin viesti maailman terveysjärjestön WHO:n yleiskokoukselle

"Nyt on yhteistyön aika. Nyt on tieteen ja solidaarisuuden aika. Nyt on koko ihmiskunnan aika toimia yhteiseksi hyväksi. Voitte luottaa siihen, että Eurooppa pelaa aina joukkueena."

#koronafi#koronavirusfi # faktaakoronastafi

14.5.2020 Euroopan parlamentin keskustelu EU:n monivuotisesta budjetista ja elvytyssuunnitelmasta

Schumanin julistuksesta on kulunut 70 vuotta, eikä Eurooppa ole välttynyt kriiseiltä ja haasteilta näinä kuluneina vuosikymmeninä. Monessa suhteessa Euroopan unionin tunnuslauseena on aina ollut ei ainoastaan ”moninaisuudessaan yhtenäinen” vaan myös ”vastoinkäymisissä yhtenäinen”.

#koronafi#koronavirusfi#faktaakoronasta

11.5.2020 Keuhkolääkäri Jere Reijula

Jere Reijula työskentelee HUS:ssa keuhkosairauksien osastolla, jolla ensimmäisiä koronaviruspotilaita alettiin hoitaa Suomessa. ”On äärimmäisen tärkeää, että näinä vaikeina aikoina me työskentelemme yhdessä. Kaikkien EU-maiden ja koko maailman on toimittava yhteistyössä. Kukaan ei selviä yksin.”

9.5.2020 Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen toivottaa kaikille hyvää Eurooppa-päivää!

”Hyvät ystävät, vain 70 vuotta sitten annettiin vajaan kymmenen minuutin julistus, joka tulisi muokkaamaan kokonaisen maanosan tulevaisuutta. Ranska ojensi ulkoministerinsä Robert Schumanin välityksellä kätensä Saksalle ja muulle Euroopalle. Schuman peräänkuulutti yhteisvastuuta, solidaarisuutta. "Aitoa yhteisvastuullisuutta," niin hän sanoi. Aika pitkälle olemmekin päässeet sen jälkeen. Toivotan teille hyvää Eurooppa-päivää! Long live Europe. Es lebe Europa. Vive l'Europe.”

6.5.2020 Varainkeruu

Komissio kirjasi yhteensä 7,4 miljardin euron rahoituslupaukset avunantajilta eri puolilta maailmaa koronaviruksen torjuntaa tukevassa kansainvälisessä varainkeruutatapahtumassa.

#UnitedAgainstCoronavirus#StrongerTogether#GlobalResponse#koronafi#koronavirusfi#faktaakoronasta

5.5.2020 Kansainvälisellä varainkeruukampanjalla jo 7,4 miljardia koronaviruksen torjuntaan

Komissio kirjasi maanantaina yhteensä 7,4 miljardin euron rahoituslupaukset avunantajilta eri puolilta maailmaa koronaviruksen torjuntaa tukevassa kansainvälisessä varainkeruutatapahtumassa. Tavoitteena on kerätä merkittävä määrä rahoitusta koronavirusdiagnostiikan, -hoitojen ja -rokotteiden yhteistä kehittämistä ja yleistä käyttöönottoa varten. Kerätty määrä on hyvin lähellä alkuperäistä 7,5 miljardin euron tavoitetta ja on vahva lähtökohta eilen alkaneelle jatkuvalle varainkeruukampanjalle. Tästä summasta 1,4 miljardia euroa perustuu EU:n budjettiin.

#UnitedAgainstCoronavirus#koronafi

28.4.2020 Euroopan vihreän kehityksen ohjelman rooli talouden elvytyksessä

Koronavirus vaikuttaa meihin kaikkiin. Olemme rajoittaneet elämäämme suojellaksemme itseämme ja muita. Saatamme kaivata monia asioita, joita nyt on rajoitettu. Mutta harva tuskin kaipaa ilmansaasteita tai liikenteen melua. Kun nyt avaamme ikkunamme, sisään tulvii tavallista raikkaampaa ilmaa. Luonto kukoistaa terveempänä kuin aikoihin. Mutta tämä on vain tilapäistä.

#koronafi #koronavirusfi #faktaakoronasta

27.4.2020 RescEU-valmiusvarastosta lähetetty hengityssuojaimia Italiaan

Euroopan komissio perusti 19. maaliskuuta lääkinnällisten laitteiden rescEU-valmiusvaraston. Valmiusvarastolla autetaan EU-maita koronaviruspandemian torjunnassa toimittamalla niille hengityskoneita, suojaimia ja laboratoriotarvikkeita. Komissio rahoittaa hankinnat kokonaan, ja varastoa ylläpitää yksi tai useampi EU-maa. Ylläpitäjämaat vastaavat laitteiden hankinnasta, ja komissio toimii niiden tukena. Hätäavun koordinointikeskus hallinnoi varusteiden jakelua. Näin varmistetaan, että varusteita jaetaan nopeasti sinne, missä niitä eniten tarvitaan.

#koronafi #koronavirusfi #faktaakoronasta

24.4.2020 Globaali liike koronavirusta vastaan

Ainoa keino pysäyttää koronavirus on maailmanlaajuinen yhteistyö.

Euroopan unioni järjestää yhdessä maailmanlaajuisten kumppaniensa kanssa koronaviruksen kansainvälistä torjuntaa koskevan varainkeruutapahtuman 4. toukokuuta 2020 alkaen. Tavoitteena on kerätä 7,5 miljardia euroa koronavirusrokotteen rahoittamiseksi.

”Käynnistämme kymmenen päivän kuluttua maailmanlaajuisen varainkeruutapahtuman, joka on todellinen maraton. Sellaista tarvitaan, sillä koronaviruksen pysäyttäminen edellyttää maailmanlaajuisia jatkuvia toimia monilla rintamilla. Meidän on kehitettävä rokote, aloitettava sen tuotanto ja otettava se käyttöön kaikkialla maailmassa. Lisäksi rokote on saatettava markkinoille kohtuulliseen hintaan.”, toteaa komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Lue lisää: http://europa.eu/global-response

20.4.2020 Koronavirus: komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin päivän video

Euroopan komissio on avannut tutkimusyhteisön kanssa Euroopan covid-19-dataportaalin, joka nopeuttaa ja helpottaa koronaviruspandemiaa koskevan tutkimustiedon jakamista ja yhteiskäyttöä. Portaali auttaa tutkijoita koronaviruspandemian torjunnassa Euroopassa ja ympäri maailmaa.

Lue lisää: https://europa.eu/!dw33tk

16.4.2020 Puheenjohtaja von der Layen EU:n toimista koronaviruspandemian ja sen seurausten torjumiseksi

Tätä vauhtia ja tässä mittakaavassa etenevää pandemiaa ei voi voittaa lipsumalla totuudesta. Totta on se, että Euroopasta on nyt tullut maailman solidaarisuuden kehto. Tosi Eurooppa seisoo nyt selkä suorana – Eurooppa joka huolehtii omistaan suurimman hädän hetkellä.

16.4.2020 Koronavirus: puheenjohtaja von der Layen Euroopan parlamentin täysistunnossa

15.4.2020 Koronavirus: EU:n suunnitelma rajoitusten purkamiseksi

14.4.2020 Koronavirus: EU-maiden yhteistyö voi pelastaa ihmishenkiä

Koronavirus on iskenyt kaikkiin EU-maihin, mutta erityisen kovaa Italiaan ja Espanjaan. Ne tarvitsevat muiden EU-maiden tukea. Tanska lähetti Italiaan hengityskoneita ja kenttäsairaalan. EU:n pelastuspalvelumekanismin välityksellä Italiaan lähti romanialaisia ja norjalaisia lääkäreitä sekä hoitajia. EU on myös luomassa hengityskoneiden valmiusvarastoa ja Romania on lupautunut sen isäntämaaksi.

8.4.2020 Koronavirus: Komissio suitsii turhaa lääkkeiden hamstrausta

Komissio suitsii turhaa lääkkeiden hamstraamista. Periaatteena tehoavat lääkkeet, oikeaan tarkoitukseen, oikeaan aikaan. Ei turhaa hamstrausta.

7.4.2020 Koronavirus: Maailmanlaajuinen yhteistyö

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen: "EU varaa budjetistaan yli 15 miljardia koronan torjuntaan globaalisti. On myös oma etumme, että torjunta onnistuu koko maailman laajuisesti. Me päihitämme tämän viruksen, yhtenäisinä ja yhteistyöllä."

6.4.2020 Koronavirus: Komissio tukee maataloustuottajia

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen: Toteutimme jo koronakriisin alkuvaiheissa toimia, jotta tavaraliikenne ja kausityöntekijät pääsevät liikkumaan rajojen yli ja jotta eurooppalaisilla on kriisistä huolimatta kohtuuhintaista ruokaa. Nyt tuemme maataloustuottajia muun muassa jatkamalla tukien hakuaikoja ja kasvattamalla ennakkomaksatuksia.

Koronavirus: Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin viesti 3.4.2020

Torjumme koronavirusta monella rintamalla. Olemme hätätilassa, joka edellyttää poikkeuksellisia toimia. Sairaalat, lääkärit ja sairaanhoitajat tarvitsevat laadukkaita tarvikkeita, joiden täytyy pysyä kohtuuhintaisina. Varmistaakseen tämän komissio on päättänyt poistaa tilapäisesti tietyt tuontimaksut tällaisten laitteiden ja tarvikkeiden tuonnilta EU:n ulkopuolelta.

Lue lisää: https://europa.eu/!ct46Qh

2.4.2020 Koronavirus: Komissio ehdottaa tilapäistä 100 mrd lainajärjestelyä irtisanomisten vähentämiseksi

Koronaviruspandemia on vakava isku Euroopan ja koko maailman taloudelle, ja sen vaikutukset koettelevat jo nyt yrityksiä ja työntekijöitä kaikkialla EU:ssa. Komissio on ehdottanut koronakriisistä aiheutuvien työttömyysriskien lieventämiseen tilapäistä SURE-tukijärjestelyä. Järjestelyn kautta EU voi myöntää jäsenmaille lainaa edullisin ehdoin. Järjestelyn käytössä on yhteensä 100 miljardia euroa. Lainat auttavat EU-maita selviytymään julkisten menojen äkillisestä kasvusta, joka johtuu maiden toteuttamista työllisyyden turvaamiseen tähtäävistä toimista.

Lue lisää: https://europa.eu/!gy68ff

Koronavirus: Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin viesti 1.4.2020

Miljoonat ihmiset eivät pääse töihin, mutta ruokaa on ostettava ja laskut maksettava.

Siksi komissio on kehittänyt julkisrahoitteisen osa-aikatyön eli niin sanotun SURE-järjestelyn auttaakseen koronakriisin pahiten runtelemia maita.

SURE-järjestelyssä työntekijä siirtyy osa-aikaiseksi niin, että yritys maksaa vain osan palkasta ja julkinen tuki kattaa osan. Tämä lieventää talousvaikeuksia ja pitää ihmisiä töissä, ja tuo yrityksen kriisin jälkeen markkinoille hyvässä kunnossa.

Järjestely perustuisi EU:n jäsenmaille myöntämiin edullisiin lainoihin, jotka ovat kaikkien EU-maiden yhteisesti takaamia.
Tätä on EU-maiden välinen solidaarisuus käytännössä.

Päivän video on tulkattu myös kansainväliselle viittomakielelle.

#COVID19 : Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin viesti 31.3.2020

Parantaako valkosipuli tai C-vitamiini koronatartunnan? Ei. Tarttuuko virus vain yli 70-vuotiaisiin? Ei. Verkossa liikkuu yhä enemmän virheellistä tietoa koronaviiruksesta. Tälle on saatava loppu. Kannustamme sosiaalisen median palveluja torjumaan koronavirusta koskevaa väärää ja harhaanjohtavaa tietoa. Tarkista faktat disinformaatiosivulta https://europa.eu/!PB46UX ja luota terveysviranomaisiin.

Koronavirus: Komission puheenjohtajan viesti 30.3.2020

1,5 miljoonaa ihmistä käy töissä toisessa EU-maassa. Heidän tulisi päästä työpaikoilleen huolimatta koronaviruksen leviämistä estävistä toimista. Tämä koskee erityisesti lääkäreitä ja hoitohenkilökuntaa. Komissio on antanut EU-maille ohjeita näiden liikkuvien työntekijöiden kohtelusta.

Lue lisää: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_20_545

#COVID19 : Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin viesti 25.3.2020

Koronavirus iskee rajusti Euroopan talouteen. On toimialoja, jotka ovat avainasemassa Euroopan turvallisuuden, terveyden ja itsemääräämisoikeuden kannalta. Tänään ohjeistimme EU-maita EU:n ulkopuolelta tulevien ostoyritysten ja sijoitusten tarkastamisessa. Säännöt antavat jo nyt mahdollisuuden suojautua ulkopuoliselta vaikutusvallalta.

#COVID19 : Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin viesti 24.3.2020

Verkkorikollisuus on lisääntynyt EU:ssa koronaviruksen myötä. Puutumme tilanteeseen yhdessä EU-maiden viranomaisten ja EU:n erikoisvirastojen kanssa. Teemme parhaamme, että tehottomat ja jopa vaaralliset väärennökset saadaan pois markkinoilta. Ennen kuin ostat mitään verkosta, varmistu myyjän luotettavuudesta. Älä lataa sovelluksia, jotka väittävät tarkkailevansa oireitasi tai viruksen leviämistä. Mieti tarkkaan, mitä lääkkeitä ostat verkosta ja mistä ne tulevat. Jos ja kun koronavirusta vastaan saadaan kehitettyä rokote, viranomaiset kyllä tiedottavat asiasta laajasti.

Koronavirus - EU:n toimet: https://ec.europa.eu/coronavirusresponse_fi

#COVID19 : Komission puheenjohtaja von der Leyenin viesti 23.3.2020

Koronavirus on ravistellut rajusti Euroopan kuljetusalaa. Viruksen leviämisen hidastamistoimet ovat hidastaneet myös tavarakuljetuksia ja osin jopa estäneet ne. Tämä venyttää toimitusaikoja ja voi aiheuttaa pulaa välttämättömistä tuotteista. Nyt on tärkeintä varmistaa, että tavarakuljetusten pääväylät pysyvät EU:ssa avoimina. Komissio julkaisi jäsenmaille ohjeet “vihreistä kaistoista” rajoilla:

- rajan ylitys saisi kestää max 15 minuuttia

- kaistojen olisi oltava auki mitä tahansa tuotteita kuljettaville ajoneuvoille

- viranomaisten mitoitettava rajoitukset tarkasti

- rajamuodollisuudet minimoitava

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_20_510

#COVID19 : Komission puheenjohtajan tervehdys 20.3.2020

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen: "Teemme kaikkemme tukeaksemme eurooppalaisia ja yrityksiä koronaviruksen aiheuttamassa kriisissä. Tänään turvaudumme, ensimmäistä kertaa koskaan, EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen yleiseen poikkeuslausekkeeseen. Se tarkoittaa, että EU-maat saavat tukea talouttaan niin paljon kuin on tarpeen. Myös EU:n budjetista saadaan apua. 37 miljardia suunnataan terveydenhuoltoon, yrityksille ja työllisyyteen. Lisää toimenpiteitä on tulossa, ja yhdessä pääsemme tämän kriisin yli."

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_20_496

#COVID19 : Komission puheenjohtajan viesti 19.3.2020

Yli 100 000 eurooppalaista on ilmoittanut halustaan palata kotiin. Teemme tiivistä yhteistyötä EU-maiden kanssa tuodaksemme heidät kotiin. Tällaisina aikoina on hyvä kuulua vahvaan yhteisöön. Meille eurooppalaisille se yhteisö on Euroopan unioni.

EU:n koronaviruksen vastaiset toimet: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response_fi

#COVID19: Komission puheenjohtajan viesti 18.3.2020

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen: "Puhuin tänään puhelimessa Kiinan pääministeri Li Keqiangin kanssa. Kiina pystyy toimittamaan EU:hun 200 000 N95-luokan hengityssuojainta, 2 miljoonaa kirurgista suu-nenäsuojusta ja 50 000 testipakettia. Tammikuussa lahjoitimme nopeasti yli 50 tonnia suojavarusteita Kiinalle. Pidämme tätä tukea suuressa arvossa ja olemme siitä erittäin kiitollisia."

#COVID19: Komission puheenjohtajan viesti 17.3.2020

"Me Euroopan komissiossa yritämme taltuttaa koronakriisiä kaikin käytettävissämme olevin keinoin.

Paljon on vielä tehtävää viruksen taltuttamiseksi. Me kaikki voimme tehdä osamme. Esimerkiksi pysyttelemällä kotona ja välttämällä lähikontaktia muihin.", toteaa komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Koronavirus - EU:n toimet: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response_fi

#COVID19: Komission puheenjohtajan viesti 16.3.2020

Komissio on tänään esittänyt uusia toimia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi:

1. Rajoitamme tilapäisesti muuta kuin välttämätöntä matkustamista Euroopan unionin alueelle. Matkustusrajoitukset olisivat voimassa aluksi 30 päivää.

2. Ehdotamme rajoille nopeampia ns. vihreitä kaistoja, joiden kautta tärkeimmät kuljetukset saavat etusijan: lääkkeet ja hoitotarvikkeet, pilaantuvat tuotteet, varsinkin elintarvikkeet, ja hätäpalvelut.

Tavoitteena on suojella ihmisiä koronavirukselta samaan aikaan varmistaen, että tavarat ja palvelut pysyvät saatavilla.

Koronavirus - EU:n toimet: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response_fi

#COVID19: Komission puheenjohtajan viesti 15.3.2020

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen pyytää kaikkia EU-maita suojaamaan kansalaisia ja pitämään sisämarkkinat toiminnassa myös koronaviruksen aiheuttaman kriisin aikana.

Komissio on tänään hyväksynyt suojavarusteiden vientilupajärjestelmän ja huomenna avataan yhdessä EU-maiden kanssa julkinen hankinta testipakkauksille ja hengityslaitteille.

”Ihmisten terveyden suojelemisen ei tulisi estää tavaroiden ja elintärkeän henkilökunnan pääsyä potilaiden luo, terveydenhuoltojärjestelmiin, tehtaisiin tai kauppoihin.”, sanoi puheenjohtaja von der Leyen korostaen nopeaa ja koordinoitua toimintaa.

EU:n toimet: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response_fi

Tiedot

Julkaisupäivä
7. syyskuuta 2020
Laatija
Suomen-edustusto