Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
Nyhetsartikel28 oktober 2020Representationen i FinlandLästid: 2 min

Kommissionen vill säkerställa skäliga minimilöner överallt i EU

EU-kommissionen föreslår i dag ett EU-direktiv som ska säkerställa att arbetstagarna i unionen skyddas med tillräckliga minimilöner som tillåter en skälig levnadsstandard var de än arbetar. Förslaget till direktiv tvingar inte medlemsländerna att...

Kommissionens förslag respekterar till fullo subsidiaritetsprincipen. Det ger en ram för minimistandarder och respekterar och återspeglar medlemsländernas behörighet, arbetsmarknadsparternas oberoende och avtalsfriheten på löneområdet. Förslaget tvingar inte medlemsländerna att införa lagstadgade minimilöner, och inte heller att sätta en gemensam nivå för minimilönerna.

”Det vi föreslår i dag är en ram för minimilöner, med full respekt för nationella traditioner och arbetsmarknadsparternas frihet”, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. ”Det kommer att vara medlemsländernas sak att besluta hur målen i förslaget ska nås. Bättre arbets- och levnadsvillkor kommer inte bara att skydda arbetstagarna, utan också arbetsgivare som betalar skäliga löner, och det kommer att bli grunden för en rättvis, inkluderande och motståndskraftig återhämtning”, konstaterar von der Leyen.

Minimilöner finns redan i alla EU:s medlemsländer; 21 medlemsländer har lagstadgad minimilön och i sex av länderna (Danmark, Italien. Cypern, Österrike, Finland och Sverige) fås minimilöneskyddet endast genom kollektivavtal. I de flesta medlemsländerna drabbas arbetstagarna ändå av för låga minimilöner eller av brister i vilka som omfattas av minimilöneskyddet. Mot bakgrund av detta skapar det föreslagna direktivet en ram för att förbättra minimilönernas nivå och ge arbetstagarnas tillgång till minimilöneskydd i EU.

Skäliga minimilöner ger inte enbart positiva sociala effekter, utan även bredare ekonomiska fördelar – de minskar löneskillnaderna, bidrar till att upprätthålla den inhemska efterfrågan och stärker incitamenten att arbeta. De kan också minska löneskillnaderna mellan könen, eftersom fler kvinnor än män har minimilön.

Den pågående krisen har särskilt drabbat sektorer med en högre andel låginkomsttagare, såsom städbranschen, detaljhandeln, hälso- och sjukvård, långvarig vård och omsorg samt vård i hemmet. Att säkerställa en skälig levnadsstandard för arbetstagarna och minska fattigdomen bland förvärvsarbetande är viktigt, inte bara under krisen utan även för att få en hållbar och inkluderande ekonomisk återhämtning.

Länder där många omfattas av kollektivförhandlingar tenderar att ha en lägre andel lågavlönade arbetstagare, mindre löneskillnader och högre minimilöner. Kommissionens förslag syftar därför till att främja kollektivförhandlingar om löner i alla medlemsländer.

Länder med lagstadgade minimilöner bör införa villkor för att minimilönerna ska fastställas på tillräckliga nivåer. Till dessa villkor hör tydliga och stabila kriterier för fastställande av minimilöner, vägledande referensvärden för bedömning av vad som är en skälig nivå och regelbundna uppdateringar i rätt tid av minimilönerna.

När förslaget till direktiv har antagits kommer medlemsländerna att ha två år på sig att införliva direktivet i den nationella lagstiftningen.

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_20_1968

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Pia Siitonen
tfn (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
fornamn [dot] efternamnatec [dot] europa [dot] eu (fornamn[dot]efternamn[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Informatör
Nina Hotti
tfn (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
fornamn [dot] efternamnatec [dot] europa [dot] eu (fornamn[dot]efternamn[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Följ oss på Twitter @eukomissio

Översikt

Publiceringsdatum
28 oktober 2020
Upphovsman
Representationen i Finland